Ελληνικά πάντσερ εν δράσει

Ελληνικά πάντσερ εν δράσει

Την ταχεία ανάπτυξη αυτοκινούμενων πυροβόλων κατά μήκος  του μετώπου και την άμεση  ενεργοποίησή τους για πραγματικές βολές προέβλεπε το σενάριο άσκησης του Στρατού Ξηράς που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου (Pics)

Την ταχεία ανάπτυξη αυτοκινούμενων πυροβόλων κατά μήκος  του μετώπου και την άμεση  ενεργοποίησή τους για πραγματικές βολές προέβλεπε το σενάριο άσκησης του Στρατού Ξηράς που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου.

Συγκεκριμένα  μια Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου  Πυροβολικού αποτελούμενη από υπερσύγχρονα πυροβόλα PzH-2000 GR, τα γνωστά ως Πάντσερ, εκπαιδεύτηκε σε διεξαγωγή βολών με πραγματικά πυρά.

Τα πληρώματα  των πυροβόλων των 155 χιλιοστών  ασκήθηκαν σε αντικείμενα όπως:

-Εκτέλεση βολών κατά την ημέρα και κατά τη νύχτα.

-Ταχεία τάξη πυροβόλων. Αυτό σημαίνει ότι το πυροβόλο αφού λάβει τη διαταγή βολής, πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή του μέσα σε μόλις 2 λεπτά: δηλαδή να σταματήσει την κίνησή του, να ταχθεί για βολή, να βάλλει με 8-9 βλήματα το στόχο και να αναχωρήσει για την επόμενη θέση βολής.

-Βολές συγκέντρωσης Πυροβολικού

-Δημιουργία Φραγμού Πυροβολικού.

Με τις δυο  τελευταίες ενέργειες, τα πυροβόλα δρουν  συντονισμένα για αμυντικούς ή επιθετικούς  σκοπούς, απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις τεθωρακισμένων, ανάλογα με τις διαταγές του διοικητή της Μοίρας.

Τα γερμανικής κατασκευής Πάντσερ έχουν εκπληκτικούς ρυθμούς βολής, αφού χάρη στο σύστημα αυτόματης γέμισης, είναι σε θέση να βάλλουν 3 βλήματα σε 10 δευτερόλεπτα ή 8 με 9 βλήματα σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα.

Το πυροβόλο Πάντσερ δεν «αδειάζει» γρήγορα: μέσα στο κέλυφός του υπάρχει  αποθήκη πυρομαχικών που αριθμεί 60 βλήματα των 155 χιλιοστών. Όσον αφορά το δραστικό βεληνεκές του φθάνει τα 30 χιλιόμετρα με στάνταρ πυρομαχικά και τα 40 χιλιόμετρα με υποβοηθούμενα.

Η στρατιωτική  ηγεσία εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένη  για την επιτυχία της άσκησης στον Έβρο και ιδιαιτέρως για τα υψηλά ποσοστά «ευστοχίας» των Ελλήνων πυροβολητών.

(φωτογραφίες από την άσκηση)

     

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα