Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής: 10η Biennale νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων στις 17 Δεκεμβρίου

Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής: 10η Biennale νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων στις 17 Δεκεμβρίου
Κτήριο καταστημάτων-γραφείο στα Βριλήσσια Γιώργης Γερόλυμπος

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με το ek magazine διοργανώνει τη 10η Biennale Νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων στον τελευταίο όροφο του ιστορικού Γραφείου Δοξιάδη στον Λυκαβηττό.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, με στρατηγικό συνεργάτη το ek magazine, διοργανώνει τη 10η Biennale Νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων τον Δεκέμβριο του 2021, στον τελευταίο όροφο του ιστορικού Γραφείου Δοξιάδη στον Λυκαβηττό εκμεταλλευόμενο το momentum της ανολοκλήρωτης μετάλλαξής του στο συγκρότημα κατοικιών One Athens, στο οποίο την πλειοψηφία των ιδιοκτησιών κατέχει η SODIA Capital Management και έχει αναθέσει αποκλειστικά την πώληση στην εταιρία Engel & Völkers Ελλάδος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17/12/2021.

Η 10η Biennale έχει ένα ιδιαίτερο επετειακό χαρακτήρα, καθώς παρουσιάζεται 26 χρόνια μετά από την 1η Biennale που έγινε το 1995, παράλληλα με την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Η καθιέρωση του θεσμού της Biennale πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, αποτέλεσε μία πρωταρχική πρωτοβουλία του ΕΙΑ, με στόχο την ενθάρρυνση των νέων αρχιτεκτόνων και την ανάδειξη του έργου τους μέσω εκθέσεων, ημερίδων και δημοσιεύσεων. Στο διάστημα των 26 αυτών ετών, στις Biennale συμμετείχαν εκατοντάδες αρχιτέκτονες, πολλοί από τους οποίους διακρίθηκαν μετέπειτα ως επαγγελματίες και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

ΕΞΙΛΕΩ(ΣΙΣ) - ΔΥΟ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ Παύλος Αβαγιάνος

Οι 82 συμμετοχές που υποβλήθηκαν για τη 10η Biennale, προέρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ενώ εντυπωσιακό είναι το ποσοστό μελετών εκτός Ελλάδας, κυρίως από την Κύπρο, αλλά και από τη Νέα Υόρκη, την Κοπεγχάγη, το Στρασβούργο, τη Μοζαμβίκη και το Βιετνάμ.

Εν μέσω της πανδημίας, αναδεικνύουν μια ιδιαίτερη όψη της πρόσφατης αρχιτεκτονικής παραγωγής. Κυρίαρχο θέμα των έργων αποτελεί ο προβληματισμός σε σχέση με το πάντα επίκαιρο θέμα της κατοίκησης, με τα θέματα αστικών αναπλάσεων και δημόσιου χαρακτήρα να είναι σαφώς λιγότερα, αν και ιδιαίτερα αξιόλογα. Στις συμμετοχές αυτές αναδεικνύονται «νεανικές» συνθετικές προτάσεις, με πρωτότυπες ιδέες, αλλά και ωριμότητα, τόσο σε σχέση με την οργάνωση του χώρου και την επεξεργασία του, την ένταξη στον τόπο και την κλίμακα (χωρίς να φέρουν ωστόσο το άγχος της «παράδοσης»), όσο και σε αναφορά με την προσπάθεια υλοποίησης τους.

R.E.W. (RAMMED EARTH WALL) Γιώργος Γερογιάννης

Αποτελούν προσεγγίσεις, που μας υπενθυμίζουν πως υπάρχουν νέοι αρχιτέκτονες, που μπορούν να κινηθούν έξω από τα στερεότυπα και τις τρέχουσες μόδες. Που επιχειρούν να υπάρξουν μέσα από το έργο τους, αναδεικνύοντας παράλληλα με την ατομική δημιουργία, τις οικουμενικές αξίες και την κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής, που προσβλέπουν στο πραγματικά «νέο» μέσα από την ιστορική συνέχεια και την ανατροπή της. Σε αντίστιξη, ένα μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στο γραφείο Δοξιάδη, που ανέπτυξε σε όλες τις κλίμακες του χώρου τη νεωτερική προσέγγιση του ιστορικού τόπου.

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΡΕΤΙΡΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Καμίλο Νόλας

Θα καταφέρει η γενιά αυτή να αφήσει το δικό της αρχιτεκτονικό σημάδι στο χώρο και τον χρόνο; Ίσως η φετινή έκθεση στο μεταλλασσόμενο νεωτερικό «μνημείο» του OneAthens να έχει την συμβολική της σημασία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα