Εμμανουέλα Κατζουράκη: Από την τραγωδία των Τεμπών, στην 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Διαβάζεται σε 4'Από την τραγωδία στα Τέμπη η Εμμανουέλα Κατζουράκη βρέθηκε στο πάνθεον των αθλητριών σκοποβολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Η συγκλονιστική ιστορία της.
- 04 Αυγούστου 2024 18:31
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι γεμάτοι ιστορίες, όπως και η ζωή των αθλητών που συμμετέχουν σε αυτούς. Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν ζήσει γεγονότα που τους έχουν στιγματίσει είναι και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στη σκοποβολή, Εμμανουέλα Κατζουράκη.
Η αθλήτρια, στις 28 Φεβρουαρίου βρισκόταν στο μοιραίο τρένο που συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.
Σήμερα, 17 μήνες μετά, η 23χρονη Εμμανουέλα Κατζουράκη αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και μετά από μία εντυπωσιακή εμφάνιση, έκανε το απόλυτο με 25/25 βολές στην 4η και 5η σειρά των προκριματικών στο σκιτ γυναικών πέρασε ως πρώτη στον τελικό.
Εκεί, η Ελληνίδα σκοπεύτρια ολοκλήρωσε την προσπάθειά της με 23/30 βολές, με συνέπεια να κατακτήσει την 5η θέση στον τελικό του σκιτ γυναικών στην πρώτη της μάλιστα συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η πρωταθλήτρια σκοποβολής με καταγωγή από την Κρήτη ταξίδευε στη Θεσσαλονίκη το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, όπου σπουδάζει φαρμακευτική παράλληλα με τον πρωταθλητισμό στη σκοποβολή, και κατά τη στιγμή της πρόσκρουσης βρισκόταν στα πίσω βαγόνια. Βγήκε σχεδόν αλώβητη από την αμαξοστοιχία έχοντας τραυματιστεί ελαφρά στα πόδια.
Η μητέρα της αθλήτριας σε δηλώσεις της τότε στην ιστοσελίδα Flash News, είχε πει χαρακτηριστικά: “Είναι καλά, δόξα τω Θεώ. Ένα διάστρεμμα έχει στα πόδια. Ήταν στη σχολή της, είχε κατέβει στην Αθήνα για ραντεβού στο πλαίσιο της σκοποβολής και στον γυρισμό για να επιστρέψει στη σχολή της, αποφάσισε να πάρει τρένο.
Το μόνο που ήθελα να ακούσω είναι ότι το παιδί μου είναι καλά. Δεν τη ρώτησα λεπτομέρειες ή σε ποιο βαγόνι ήταν. Ήθελα μόνο να ακούσω ότι ήταν καλά. Εμένα το παιδί μου είναι καλά. Δυστυχώς, κάποιες άλλες οικογένειες σήμερα δεν το λένε αυτό. Οπότε δεν μπορώ να πω τίποτα… Mόνο ότι ευχαριστώ την Παναγία, τίποτα άλλο”, είχε δηλώσει τότε η μητέρα της 23χρονης.
Ένα μήνα πριν το δυστύχημα, η Εμμανουέλα Κατζουράκη κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής που είχε πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο.
“Και γράψαμε όχι ένα, αλλά δύο (μετάλλια). Πολύ χαρούμενη δηλώνω μετά από το παγκόσμιο κύπελλο στο Μαρόκο, στο οποίο καταφέραμε να πάρουμε ασημένιο στο ατομικό και χάλκινο στο μεικτό με τον εξαιρετικό Γιάννη Γκογκολάκη”, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων η αθλήτρια.
Το επόμενο διάστημα μετά το δυστύχημα, βρήκε την Εμμανουέλα Κατζουράκη σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, ωστόσο παρά το τραγικό της βίωμα, με όσα ψυχικά αποθέματα διέθετε στράφηκε στη μεγάλη της αγάπη, τη σκοποβολή και φορώντας το εθνόσημο, ταξίδεψε στη Ντόχα για να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η ίδια μάλιστα σε σχετική ανάρτηση που είχε κάνει, είχε ευχαριστήσει για τα τηλέφωνα και τα μηνύματα που δέχεται, εξηγώντας πως “δεν θέλω να είμαι αγενής, δεν μπορώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή. Είμαι καλά, πολύ καλύτερα από άλλους πιο άτυχους“.
Πρότεινε μάλιστα πως όποιος θέλει να βοηθήσει, να δώσει αίμα στους τραυματίες του ατυχήματος.
“Δεν είναι καλά. Προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της. Επέλεξε να αγωνιστεί και όχι να καθίσει σπίτι της. Της είπα ότι δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, να κάνει ό,τι νιώθει εκείνη καλύτερο. Δεν μιλάει καθόλου, επέλεξε να μείνει σιωπηλή, το περνάει μόνη της. Δεν μπορούμε να την πιέσουμε. Μακάρι να το ξεπεράσει γρήγορα, όσο δυνατόν είναι αυτό“, έλεγε τότε στην ΕΡΤ3 ο προπονητής της Εμμανουέλας Κατζουράκη, Γιώργος Σαλαβαντάκης.
“Σίγουρα είναι αγωνίστρια. Ήθελε να είναι μαζί μας, από το να κάτσει σπίτι. Ελπίζω να της κάνει καλό. Δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, με ενδιαφέρει η ψυχική της ηρεμία. Θα είμαστε δίπλα της. Πάμε για τους αγώνες με μισή καρδιά όλοι μας”, είχε προσθέσει.
Ακολούθησαν κι άλλες σημαντικές διακρίσεις με τελευταία την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής στο Μπακού. Η Εμμανουέλα Κατζουράκη σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στον προκριματικό του σκιτ, εξασφαλίζοντας μαζί με την πρόκριση στον τελικό και μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.