Ενώνουν τις δυνάμεις τους 13 ερευνητικά κέντρα

default image

Τις δυνάμεις τους ενώνουν 13 δημόσια ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, όπως το ΕΚΕΤΑ ο "Δημόκριτος", το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Ινστιτούτο "Παστέρ"

Τις δυνάμεις τους ενώνουν – για πρώτη φορά – τα 13 δημόσια ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, όπως το ΕΚΕΤΑ, ο “Δημόκριτος”, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και το Ινστιτούτο “Παστέρ”. Πρόκειται για μια προσπάθεια των επιστημόνων τους να τοποθετήσουν την Ελλάδα στην ερευνητική πρωτοπορία της νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο. 

Στελέχη των “13” κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να συγκεντρώσουν σε μια πολυσέλιδη μελέτη τις προτεινόμενες ερευνητικές – τεχνολογικές προτεραιότητες για την Ελλάδα. Οι προτάσεις τους περιλήφθηκαν σε τόμο με τίτλο “Εθνικές Τεχνολογικές και Επιστημονικές Πρωτοβουλίες (ΕΤΕΠ)”, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Συνόδου Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων Ελλάδας. 

Όπως δήλωσε  ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Κωνσταντίνος Κυπαρισσίδης, η μελέτη – στόχος είναι να αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής και ατζέντας για την έρευνα και την ανάπτυξη – θα αναρτηθεί άμεσα σε νέα, κοινή ιστοσελίδα των 13 ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας (στη διεύθυνση www.researchcenters.gr), όπου και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. 

Η διαβούλευση θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο προγραμματίζεται η διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης για το θέμα, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ελληνικής Πολιτείας.

Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μετέχουν: ερευνητικό κέντρο καινοτομίας “Αθηνά”, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ΕΚΕΤΑ, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ΕΚΕΒΕ “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”, ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Παστέρ, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας.

Η μελέτη διατρέχει δε 12 πεδία έρευνας και ανάπτυξης: Επιστήμες υγείας- βιολογίας, Βιοτεχνολογία-Τρόφιμα- Γεωργία- Αλιεία-Υδατοκαλλιέργειες, Τεχνολογίες Πληροφορίας-Τηλεπικοινωνιών, Νανοτεχνολογίες-Λειτουργικά Υλικά-Μέθοδοι Παραγωγής, Ενέργεια, Περιβάλλον-Κλιματικές Αλλαγές-Οικοσυστήματα, Μεταφορές- Αεροναυπηγική, Κοινωνικο-οικονομικές επιστήμες, Τεχνολογία-Πολιτιστική Κληρονομιά- Τουρισμός, Ασφάλεια, Διάστημα και Τεχνολογίες για τη Δια Βίου Εκπαίδευση.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα