Ενόχληση Νομικού για τα περί έκρηξης ηφαιστείου στη Σαντορίνη: “Δεν είμαστε σε ταινία”
Διαβάζεται σε 4'![Σαντορίνη](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-21-640x426.jpg)
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ συνιστά ψυχραιμία για όσα ακούγονται από επιστήμονες σχετικά με τη Σαντορίνη.
- 17 Φεβρουαρίου 2025 13:41
Στη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τις μαγματικές διεργασίες στη Σαντορίνη αναφέρθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, εκφράζοντας την ενόχλησή της για όσα ακούγονται στον δημόσιο λόγο.
«Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης» τόνισε μεταξύ άλλων στο Πρώτο Πρόγραμμα Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
«Και γι’ αυτό είπαμε από την αρχή, είναι ένα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο που είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσουμε σε ανθρώπους που δεν έχουν πτυχίο γεωλογίας, ούτε σεισμολογίας ούτε ηφαιστειολογίας. Άλλο οι μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης που πάντα συμβαίνουν κι άλλο η ηφαιστειακή έκρηξη που είναι στην επιφάνεια του θαλάσσιου πυθμένα ή στη Νέα Καμένη.
Είμαστε σε έναν θαλάσσιο χώρο που εκεί που γίνονται αυτή τη στιγμή όλες αυτές οι διεργασίες, από πάνω υπάρχει ένα νησάκι που είναι η Άνυδρος, που είναι ασβεστόλιθη, δεν είναι ηφαίστειο, άρα δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά υπάρχει ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη, άρα θα έπρεπε να είναι το ηφαίστειο στο πορτοκαλί, στο κόκκινο, έτσι όπως λέμε με τους ηφαιστειολόγους. Άρα γι’ αυτό θέλουμε ψυχραιμία και από εμάς και από τους επιστήμονες, οι οποίοι πραγματικά μελετάμε τα διάφορα σενάρια. Αλλά αυτά τα σενάρια ο κόσμος δεν μπορεί να τα καταλάβει και δεν χρειάζεται να κάνουμε καταστροφικά σχέδια, γιατί πραγματικά ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί» σημείωσε η κ. Νομικού και πρόσθεσε:
«Είπαμε, διέλευση ρευστών, με μαγματικές διεργασίες στα έγκατα της γης και είναι διέλευση ρευστών. Δεν ανεβαίνει κανένα μάγμα. Δεν είμαστε σε ταινία η οποία πραγματικά θα μας δώσει μια τεράστια έκρηξη και όλοι θα φωτογραφίζουμε. Πρέπει να είμαστε λίγο ψύχραιμοι και γι’ αυτό έχουμε κάνει και εμείς παράκληση σε διάφορους επιστήμονες ότι μόνο με δεδομένα μπορούμε να μιλάμε. Οι άνθρωποι που δουλεύουμε στη θάλασσα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, που έχουμε γεωφυσικά προφίλ, που έχουμε σεισμικά προφίλ, δηλαδή αυτά που δείχνουν στο βάθος τα έγκατα της γης, συνθέτουμε τα δεδομένα και γι’ αυτό δίνουμε συνεχώς πληροφορίες. Και όλα αυτά για να βγουν τα μοντέλα που τρέχουν αυτή τη στιγμή και αυτό που παρουσιάσαμε, το τι συμβαίνει στην περιοχή δεν είναι από τη μια στιγμή στην άλλη και γι’ αυτό επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα έτσι ώστε να έχουμε με πλήρη ασφάλεια, να ενημερώνουμε σωστά τους ανθρώπους και τους κατοίκους» συμπλήρωσε η ίδια.
Λόγω της συνεχούς σεισμικής και εξελισσόμενης δραστηριότητας, συνεχίζονται οι μετρήσεις, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης επίκειται νέα συνεδρίαση, είπε η ίδια, εξηγώντας πως «είναι πολύ πιο τακτικές οι συνεδριάσεις γιατί συλλέγονται συνεχώς δεδομένα από διάφορες επιστημονικές ομάδες, συν ότι έχουμε δεδομένα τα οποία τα επεξεργαζόμαστε από προηγούμενες ωκεανογραφικές αποστολές».
Σεισμός 5,1 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού
Σημειώνεται πως, νωρίτερα καταγράφηκε ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς των τελευταίων ημερών μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, ενώ ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή είναι 5,3 Ρίχτερ.
Το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χλμ. νότια, νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ.
Υπενθυμίζεται ότι, τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η αρμόδια επιτροπή που θα αξιολογήσει τα δεδομένα για πιθανή νέα παράταση των μέτρων.