Εντάσεις στη βουλή

Εντάσεις στη βουλή
PHASMA /

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν χθες στη συζήτηση επί των προτάσεων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Άρχισε το απόγευμα της Τρίτης η συζήτηση επί των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό.

Ως “δημοκρατική πρόκληση” προς την κυβέρνηση, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό.

“Μονότονα επαναλαμβάνετε το μήνυμά σας, ότι οι επιλογές σας υποστηρίζονται από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι σας πολεμούν τα ρετιρέ και τα οργανωμένα συμφέροντα. Σηκώστε το γάντι, αλλιώς σιωπήστε. Η άρνησή σας, δεν είναι παρά επιβεβαίωση πως εσείς και οι πολιτικές σας είναι μειοψηφία – με το λαό απέναντί σας” ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το δημοψήφισμα, συνιστά επίσης και “οξυγόνο για την δημοκρατία”, μια απάντηση “στον αυταρχισμό μιας κυβέρνησης που λέει πως, αφού είναι στην εξουσία κάνει ό,τι θέλει”.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ονομαστική ψηφοφορία.

“Η κυβέρνηση αρνείται το Δημοψήφισμα για ένα νόμο που δεσμεύει το μέλλον των εργαζομένων, όταν ο αρχηγός της υπέγραψε πανηγυρικά μια αντισυνταγματική αίτηση διεξαγωγής Δημοψηφίσματος, για τις ταυτότητες” είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος. Κατ’ ουσίαν η κυβέρνηση φοβάται είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς -όπως επισήμανε- “το 70-80% του λαού λέει όχι στο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου και ζητά την απόσυρση του”. Αυτό είναι που φοβάσθε κυρίες – κύριοι της Ν.Δ. Φοβάσθε πως θα σας μείνει ο νόμος στα χέρια. Φοβάσθε πως θα σας πει ο λαός όχι. Φοβάστε τη δοκιμασία της σύγκρισης της ισχνής σας πλειοψηφίας στην αίθουσα αυτή, με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η έλλειψη επιχειρημάτων έφερε την οξύτητα, είπε ο εισηγητής της ΝΔ Ι. Μπούγας που τάχθηκε κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις». Ωστόσο, πρόσθεσε, μας δίδεται η δυνατότητα να καταδείξουμε ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με κατάχρηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Σύνταγμα, συνεχίζουν τον ιδιότυπο ανταγωνισμός τους, ο οποίος είναι αδιάφορος για τους πολίτες αλλά επικίνδυνος. Ο κ. Μπούγας κατηγόρησε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης για απρόσφορη απόπειρα παραπλάνησης του λαού και για άσκηση κοινοβουλευτικού ακτιβισμού.

Το ΚΚΕ δεν περιορίζεται στο αίτημα για ανατροπή του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αλλά παλεύει για την κατάργηση και των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα και Ρέππα είπε ο εισηγητής του κόμματος Αχιλλέας Κανταρτζής. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν τρέφει αυταπάτες διότι, ακόμα και εάν ψηφιζόταν η πρόταση για δημοψήφισμα από 180 βουλευτές, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο λαό δεν θα είχε υποχρεωτικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σταθερή θέση μας αποτελεί να πάψει η ιδιότυπη απαγόρευση που έχουν επιβάλλει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και η οποία καθιστά τη διενέργεια δημοψηφίσματος προνόμιο της πλειοψηφίας είπε ο κ. Κανταρτζής. Πρότεινε μάλιστα, να μπορεί ακόμα και ένα κόμμα στη Βουλή να προκαλεί συζήτηση για δημοψήφισμα και η σχετική απόφαση να λαμβάνεται από 100 και όχι από 180 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδίωξε κανένα εντυπωσιασμό ούτε διαγκωνισμό με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Αξιοποιήσαμε τη θεσμική δυνατότητα που παρέχει το Σύνταγμα δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης, ρωτώντας παράλληλα γιατί η ΝΔ, εάν πιστεύει στη σημαντικότητα του νομοθετήματός της δεν θέλει η ίδια τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο κ. Κουβέλης επέκρινε τον εισηγητή της ΝΔ ότι έχει στρεβλή αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών όταν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να φέρει σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μήπως αυτό που λέτε για να ψέξετε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους κοινωνικούς φορείς που ζήτησαν ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι εντέλει ψόγος και έλεγχος προς τον ίδιο τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα αναρωτήθηκε ο κ. Κουβέλης.

Ολιγαρχική χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άδ. Γεωργιάδης την άποψη ότι ο λαός δεν είναι ώριμος να κρίνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σε δημοψήφισμα. Απευθυνόμενος στον εισηγητή της ΝΔ είπε ότι είναι δικαίωμά της πλειοψηφίας να καταψηφίσει την πρόταση για δημοψήφισμα όχι όμως να μιλά για κοινοβουλευτικό ακτιβισμό, καθώς «δεν κινούμαστε εξωκοινοβουλευτικά. Απαιτούμε σεβασμό στην άποψή μας και στην άσκηση του σύννομου δικαιώματός μας» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: Ως ολιγαρχική εξουσία που είστε δεν θέλετε να μοιραστείτε την εξουσία σας με το λαό.

Κόντρα Βενιζέλου-Παυλόπουλου

«Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ήταν αντικοινωνικό, τυφλό και αδιέξοδο. Με την πρόταση για δημοψήφισμα, δίνεται στην κυβέρνηση μια ευκαιρία να επανορθώσει. Δεν θα την αξιοποιήσει. Θα κινηθεί με εμμονή και θα την απορρίψει, αλλά έτσι θα διαρρήξει ο κος Καραμανλής, τους δεσμούς του με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας» ανέφερε στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

 Ο κος Βενιζέλος, σημείωσε στην ομιλία του πως «στις βουλευτικές εκλογές, οι πολίτες απαντούν στο ερώτημα ποιος κυβερνά, αλλά το πώς κυβερνά, απαντιέται καθημερινά στη συνείδηση των πολιτών στα ανοικτά πεδία της κοινωνίας και οι συσχετισμοί δυνάμεων διαμορφώνονται γύρω από το κάθε θέμα. Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι νομοθετεί σε αντίθεση με την πλειοψηφία της κοινωνίας». 

«Η προσφυγή στο δημοψήφισμα, δεν είναι η σωστή μέθοδος νομοθέτησης. Όμως μια προοδευτική κυβέρνηση, νομοθετεί με βάση το σοβαρό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο και μέσα από τη συγκέντρωση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001, απέσυρε το νομοσχέδιο Γιαννίτση και το έκανε ως πράξη ευθύνης. Αν συγκρίνει ο λαός, αντιλαμβάνεται τη διαφορά των αντιλήψεων, των ευαισθησιών, των κινήτρων. Ένα κακό, αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που μετατρέπει την κοινωνία σε εχθρό, πρέπει να ανακοπεί – και πρέπει να ανακοπεί με δημοψήφισμα» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

 Απαντώντας στον κο Βενιζέλο, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος διαπίστωσε την «αντίφαση» ανάμεσα στην τοποθέτηση του πρώτου και την αντίστοιχη του Ανδρέα Λοβέρδου: 

«Ο κος Βενιζέλος, είπε ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει δημοψήφισμα. Ο κος Λοβέρδος μας είπε ότι κάνει μικροδιευθετήσεις με βραχεία ισχύ. Αν έχει δίκιο ο ένας, δεν μπορεί να ισχύει τα όσα λέει ο άλλος». 

«Βάφτισε ο κος Βενιζέλος την άτακτη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης Σημίτη, σε πράξη ευαισθησίας. Απέσυραν το νομοσχέδιο Γιαννίτση και θέσπισαν το 1% που δεν έδωσαν ποτέ σε χρήμα. Αν το είχαν ψηφίσει όμως, το ΠΑΣΟΚ θα είχε υποβάλει το νομοσχέδιό του σε δημοψήφισμα;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα