Εντείνονται οι πιέσεις για την σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με το σιδηροδρομικό δίκτυο
Η σύνδεση του Λιμένα Βόλου, του τρίτου μεγαλύτερου εμπορικού λιμανιού της χώρας, με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, θα δώσει νέα πνοή στις επιχειρήσεις. Προκηρύσσεται μελέτη από τον ΟΣΕ για το συγκεκριμένο έργο.
- 30 Σεπτεμβρίου 2021 08:59
Πιέσεις ασκούν οι φορείς της περιοχής του Βόλου για να προχωρήσει η σύνδεση του λιμανιού με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, απευθύνθηκε με υπόμνημά του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για το διαχρονικό αίτημα σύνδεσης της περιοχής. Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ Σωκράτης Αναγνώστου, έκανε γνωστό πως ξεκινούν μελέτες από τον ΟΣΕ για το συγκεκριμένο έργο.
Το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας ο Βόλος
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα: Ο λιμένας του Βόλου, είναι ο τρίτος εμπορικός λιμένας της χώρας, και ο μοναδικός λιμένας μεταξύ Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, εξυπηρετώντας μία εξελισσόμενη ενδοχώρα με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων κατοίκων και μεγάλο αριθμό εμπορικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων. Παρουσιάζει καλή υποδομή και μπορεί να αποτελέσει πύλη σύνδεσης των χωρών της Ν.Α. Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Η πρόσφατη εξέλιξη της προμήθειας ενός αυτοκινούμενου γερανού και ενός μηχανήματος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, επεκτείνει τη δυναμικότητά του λιμανιού, όσον αφορά στην φορτοεκφόρτωση γενικού και χύδην φορτίου, καθώς και στην φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων.
Μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του λιμένα προσδίδουν οι διαπεριφερειακές οδικές συνδέσεις του, η μικρή του απόσταση, 18 χιλιομέτρων, από τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Εύζωνοι, καθώς και η δρομολογούμενη επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος – Ε65.
Σε μικρή απόσταση από τον λιμένα βρίσκονται η Α ΒΕΠΕ Βόλου, η Β ΒΙΠΕ Βόλου, και η βιομηχανική συγκέντρωση στην περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας, στις οποίες βρίσκεται εγκατεστημένος ένας μεγάλος αριθμός παραγωγικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας – μεταποίησης, με κυρίαρχους την επεξεργασία μετάλλων και την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον επισημαίνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν οι βιομηχανικές περιοχές της Λάρισας, της Καρδίτσας, της Λαμίας αλλά και αρκετές μεταποιητικές – βιομηχανικές μονάδες, εκτός βιομηχανικών περιοχών, οι οποίες χρησιμοποιούν και αυτές τις υπηρεσίες του Λιμένα Βόλου.
Ο σιδηρόδρομος θα δώσει νέα πνοή στις επιχειρήσεις
Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμένα Βόλου με το σιδηροδρομικό δίκτυο Λάρισας – Βόλου και κατ’ επέκταση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο θα δώσει σε μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων την ευκαιρία της χρήσης του λιμένα για την μεταφορά των εμπορευμάτων τους, καθώς και την δυνατότητα προσέγγισης νέων προορισμών.
Η πλήρης σύνδεση του Λιμένα με το εθνικό σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, καθώς και με το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, αφενός θα μειώσει τα τελικά κόστη μεταφοράς των προϊόντων και αφετέρου, θα δημιουργήσει και νέες προοπτικές διεύρυνσης των εργασιών του Λιμένα σε επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, που επί του παρόντος, εξυπηρετούνται από τους Λιμένες της Θεσσαλονίκης ή/και του Πειραιά.
Μεγάλη η συμβολή του σιδηρόδρομου
Ο Σύνδεσμος στο υπόμνημά του τόνισε ότι οι εμπορικές μεταφορές με σιδηροδρομικά μέσα σηματοδοτούν μεταφορές με ασφάλεια, με ταχύτητα και κυρίως με σεβασμό στο περιβάλλον, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μεταφοράς πρώτων υλών και προϊόντων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.
Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι, με βάση τα παραπάνω, γίνεται απολύτως κατανοητή η σημασία της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Λιμένα Βόλου για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων της περιοχής και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα ληφθούν εκ μέρους του Υπουργείου οι βέλτιστες αποφάσεις.
Αναγνώστου: Προκηρύσσεται μελέτη του ΟΣΕ για να συνδεθεί το λιμάνι
Απαράδεκτο χαρακτήρισε το γεγονός πως το λιμάνι του Βόλου δεν συνδέεται με τον σιδηρόδρομο ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Σωκράτης Αναγνώστου μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ του Βόλου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ απαράδεκτο ένα μεγάλο λιμάνι να μην συνδέεται με τον σιδηρόδρομο, να μην μπαίνει ο σιδηρόδρομος μέσα στο λιμάνι. Η μελέτη Λαλένη ήθελε μεταφορά του λιμανιού στον Αλμυρό, ήταν ένα άλλο σχέδιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τρένο που φτάνει στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου και η απόσταση από το λιμάνι είναι ελάχιστη.
Το τρένο και μέσα στο λιμάνι θα πρέπει να διακλαδωθεί. Δεν θέλουμε να πάει μόνο σε ένα μέρος της πρώτης προβλήτας, στόχος μας είναι να πάει στη δεύτερη προβλήτα κι αν κατασκευαστεί και η τρίτη να μπορεί κι εκεί να πάει το τρένο. Είναι απαραίτητο το τρένο και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαι», υπογράμμισε ο κ. Αναγνώστου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ ανέφερε πως ο ΟΣΕ έχει υποσχεθεί ότι η μελέτη που πραγματοποιεί έχει εντάξει το εν λόγω θέμα, όπως και τη σύνδεση των δύο βιομηχανικών περιοχών , της βιομηχανικής περιοχής Αλμυρού , όπως και τη σύνδεση του αεροδρομίου με το τρένο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις