Εντυπωσιακά χρώματα στον ουρανό της Δράμας

Διαβάζεται σε 3'
Εντυπωσιακά χρώματα στον ουρανό της Δράμας
Ο ουρανός στη Δράμα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ/EUROKINISSI

Οι κάτοικοι της Δράμας ξύπνησαν με ένα μαγευτικό θέαμα στον ουρανό.

Εντυπωσιακά ήταν τα χρώματα στον ουρανό της Δράμας, τα χαράματα της Παρασκευής (01/12), προσφέροντας μαγευτικές εικόνες στους κατοίκους της περιοχής, εν αναμονή μάλιστα ενδεχόμενης εμφάνισης του βόρειου Σέλας στην Ευρώπη για ακόμη μια φορά.

Συγκλονιστική φωτογραφία από τον Δημήτρη Μεσσήνη:

Ο ουρανός στη Δράμα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ/EUROKINISSI

Σημειώνεται πως για πιθανή ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3 που θα επηρεάσει τη Γη σήμερα (1/12) έκανε λόγο χθες το Forecast Weather Greece, επικαλούμενο τη ΝΟΑΑ, τη Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Πιο συγκεκριμένα, μία μαζική εκτίναξη ηλιακού πλάσματος που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου στην επιφάνεια του Ήλιου, αναμένεται να επηρεάσει την Γη την 1η Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να σημειωθεί μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3, η οποία ενδέχεται να κάνει το Βόρειο Σέλας να γίνει ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την τελευταία φορά που παρόμοιας ισχύος γεωμαγνητική καταιγίδα έκανε ορατό το Βόρειο Σέλας ακόμα και στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, σημειώθηκε στις 5 Νοεμβρίου, όπου οι κάτοικοι στα βόρεια τμήματα της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας έγιναν μάρτυρες του εντυπωσιακού φαινομένου, με τον ουρανό να αποκτά ένα έντονα κόκκινο χρώμα.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε μιλήσει εκτενώς για το φαινόμενο, μετά την εμφάνισή του, στις 5 Νοεμβρίου στη χώρα.

Όταν τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου, πλησιάζουν ενίοτε την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά, δημιουργώντας έτσι το σέλας.

Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερή κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας, εξηγεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το κόκκινο χρώμα του στη συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργείται από τη «σύγκρουση» διεγερμένου ατομικού οξυγόνου με ηλεκτρόνια της γήινης μαγνητόσφαιρας. Η μορφή του μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός.

Η ένταση μιας μαγνητικής καταιγίδας περιγράφεται από τον γεωμαγνητικό δείκτη Dst, ο οποίος εκφράζει την μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως μετράται στο έδαφος. Η τιμή του χθες έπεσε στα -165 nT, το οποίο χαρακτηρίζει μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα