Εντοπίστηκε στη Ρουμανία και συνελήφθη ο “φαντομάς” της απάτης “Rip – Deal”

Διαβάζεται σε 4'
Εντοπίστηκε στη Ρουμανία και συνελήφθη ο “φαντομάς” της απάτης “Rip – Deal”
Glomex

Συνελήφθη ο 43χρονος Ρουμάνος που αναζητούνταν με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση κλοπής πολυτελών ρολογιών και κοσμημάτων αξίας άνω των 243.000 ευρώ, με τη μέθοδο “Rip – Deal”.

Για την σύλληψη του 43χρονου Ρουμάνου «φαντομά» από τις ρουμανικές Αρχές που εντοπίστηκε σε πόλη της χώρας του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενημερώθηκαν οι ελληνικές Αρχές. Ο 43χρονος εντοπίστηκε κατά την διάρκεια ενός αστυνομικού ελέγχου και αναζητούνταν με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση κλοπών με τη μέθοδο “Rip – Deal”.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, στο πλαίσιο της οποίας ο συλληφθείς είχε πρόσφατα ταυτοποιηθεί ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές πολυτελών ρολογιών και κοσμημάτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας, τον Αύγουστο του 2023 σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, όπου είχε αφαιρέσει με την αλλαγή πακέτων από κοσμηματοπώλη, πολυτελή ρολόγια και κοσμήματα, αξίας άνω των 243.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς, μετά τις προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες, εκδίδεται στη χώρα μας προκειμένου απολογηθεί στο αρμόδιο ανακριτικό Τμήμα.

Η μέθοδος “Rip – Deal” της συμμορίας

Πείθουν πωλητές κοσμημάτων που «ψαρεύουν» μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας του διαδικτύου, τους κλείνουν ραντεβού ως δήθεν επιχειρηματίες και υποψήφιοι αγοραστές των πολυτελών ειδών που πραγματεύονται τα θύματα και αλλάζοντας εντέχνως τα πακέτα, καταφέρνουν να αρπάξουν τη λεία τους.

Από την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών με τις Διεθνείς Διωκτικές Αρχές, διαπιστώθηκε τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2023, η δράση της μετακινούμενης συμμορίας, τα μέλη της οποίας είναι Ρουμάνοι, οι οποίοι προέβαιναν σε κλοπές πολυτελών ρολογιών και κοσμημάτων με τη μέθοδο “Rip – Deal”. Τέτοιας μεθοδολογίας κλοπές έλαβαν χώρα σε διάφορα κράτη της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας.

Ως προς τον τρόπο δράσης, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες αρχικά εντόπιζαν σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες, τα αντικείμενα τα οποία τους ενδιέφεραν. Στη συνέχεια, προσέγγιζαν τους πωλητές και ακολούθως επιδίωκαν συνεχή επικοινωνία μαζί τους αποσκοπώντας με αυτό τον τρόπο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.

Μάλιστα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας για να γίνουν ακόμη πιο πειστικά στα υποψήφια θύματά τους, δεν εμφανίζονταν ως απλοί εργαζόμενοι αλλά ως επιχειρηματίες με υψηλό κοινωνικό και επαγγελματικό «status».

Χαρακτηριστικό της προσήλωσης και της έρευνας που είχαν κάνει, αποτελεί το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν προσωπικά στοιχεία αλλά και επωνυμίες εταιρειών, τα οποία σε περίπτωση που κάποιος πωλητής αναζητούσε στο διαδίκτυο, θα επιβεβαίωνε την ύπαρξή τους, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο περαιτέρω την εμπιστοσύνη τους.

Ακολούθως, αφού οι δράστες κατέληγαν σε μια αρχική συμφωνία με τους πωλητές, κανόνιζαν μια δια ζώσης συνάντηση με σκοπό να ελέγξουν τα προς πώληση αντικείμενα, πλην όμως ο έλεγχος αυτός δεν πραγματοποιούνταν από τους ίδιους που είχαν επωμιστεί τη διαδικασία προσέγγισης και επικοινωνίας με τον πωλητή αλλά από δήθεν «εξειδικευμένους» εκτιμητές που ήταν μέλη της οργάνωσης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο έναν τυπικό και επίσημο χαρακτήρα στην όλη διαδικασία. Η συνάντηση, λάμβανε χώρα σε κεντρικά ξενοδοχεία της εκάστοτε πόλης που επιλεγόταν διεθνώς.

Κατά τη διαδικασία επίδειξης των πολυτελών αντικειμένων και, αφού είχε προηγηθεί η προφορική συμφωνία, ο «εκτιμητής – αγοραστής» έπειθε τον πωλητή να του παραδώσει τα αντικείμενα για να τα συσκευάσει κατάλληλα μπροστά του και να τα τοποθετήσει προσωρινά στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου, λέγοντάς του ότι θα μεταβεί στην κοντινότερη τράπεζα για να κάνει ανάληψη χρημάτων και θα επιστρέψει με το χρηματικό ποσό που ήταν το αντίτιμο της συναλλαγής.

Ωστόσο, κατά τη διαδικασία παράδοσης της συσκευασίας με τα αντικείμενα, ο «εκτιμητής» δεν παρέδιδε τα πρόσφατα συσκευασμένα αντικείμενα αλλά διαφορετικά – ψεύτικα, τα οποία είχε συσκευάσει πριν από τη συνάντησή του με τον πωλητή, με αποτέλεσμα να προβαίνει χωρίς να γίνει αντιληπτός στην ολική αφαίρεση των ρολογιών – κοσμημάτων, αφού οι συσκευασίες έμοιαζαν τόσο, ώστε ο πωλητής να μην μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται για σακούλα κλώνο (μέθοδος RIP-DEAL).

Τέλος, αποχωρούσε από το ξενοδοχείο με τη δικαιολογία ότι θα έφερνε εντός ολίγου χρόνου το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό ωστόσο δεν επανερχόταν ποτέ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα