ΕΟΠΥΥ: “Να φανεί ότι είναι για πόνο κι όχι για επιληψία” – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι της απάτης

Διαβάζεται σε 11'
Μέρος των κατασχεθέντων από τις έρευνες για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Μέρος των κατασχεθέντων από τις έρευνες για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/EUROKINISSI

Στο “φως” οι διάλογοι των εμπλεκομένων στην υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Πώς ξεσκεπάστηκε η δράση του κυκλώματος.

Ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση των παράνομων συνταγογραφήσεων του ΕΟΠΥΥ “βλέπουν” το φως της δημοσιότητας.

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε δύο διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, που πραγματοποιούσαν κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση συνελήφθησαν 16 άτομα. Πρόκειται για:

  • 4 ιατρούς Δημόσιων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία
  • ιδιοκτήτες και υπαλλήλους 8 φαρμακείων στην Αττική
  • 1 ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και
  • 1 άτομο που είχε ρόλο μεσάζοντα

Σε βάρος των εμπλεκομένων έχουν ασκηθεί διώξεις για οκτώ κακουργηματικές και δύο πλημμεληματικές πράξεις.

Μέρος των κατασχεθέντων από τις έρευνες για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Μέρος των κατασχεθέντων από τις έρευνες για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/EUROKINISSI

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των μελών του κυκλώματος

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που καταγράφηκαν από την τηλεφωνική παρακολούθηση των εμπλεκομένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μετά από την πολύμηνη έρευνα των αξιωματικών της Οικονομικής Αστυνομίας για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με τις παράνομες συνταγογραφήσεις, που προκάλεσε ζημία άνω των 3,5 εκατομμυρίων στον οργανισμό.

Σε κάποιους από αυτούς τους διαλόγους φαίνεται ξεκάθαρα ο τρόπος που τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν:

-Ιδιοκτήτης φαρμακείου: Ναι γράψε PREGABALIN κάψουλες μη βάλεις milligram επίτηδες

-Υπάλληλος φαρμακείου: Δεν θα βάλω τίποτα και αύριο το πρωί θα κοιτάξω αυτό που μου είπατε. Πότε γράφτηκε;

-Ιδιοκτήτης φαρμακείου: Οπότε άμα κάνεις, καταρχάς μπες και δες στο ιστορικό

Υπάλληλος φαρμακείου: Ναι;

-Ιδιοκτήτης φαρμακείου: Να δεις. Του γράφει επιληψία ή αλλού γράφει επιληψία κι αλλού γράφει πόνος;

-Υπάλληλος φαρμακείου: Εντάξει!

-Ιδιοκτήτης φαρμακείου: Και πες ότι θα το ξαναγράψουμε μερικές φορές επίτηδες πες του με διάγνωση πόνου

-Υπάλληλος φαρμακείου: Ναι;

-Ιδιοκτήτης φαρμακείου: Για να φανεί ότι είναι για πόνο και όχι για επιληψία

-Υπάλληλος φαρμακείου: Ωραία!

-Ιδιοκτήτης φαρμακείου: Και θα πάρεις και την βεβαίωση και θα συνεχίσουμε να το -γράφουμε πες επίτηδες

-Υπάλληλος φαρμακείου: Για να φανεί ότι το παίρνει για πόνους! Κατάλαβα.

-Ιδιοκτήτης φαρμακείου: Για να φανεί καθαρά ότι είναι για πόνο, και όχι ότι ήταν για επιληψία. Για να δημιουργηθεί νέο ιστορικό για πόνο πλέον

Σε άλλη συνομιλία, καταγράφεται ο παθολόγος του Κέντρου Υγείας Διστόμου που εργαζόταν και στην Κύπρο να μιλάει με πελάτη του για το διαβητικό φάρμακο OZEMPIC:

-Παθολόγος: Ε το μόνο καλό είναι ότι ταξιδεύω, κατάλαβες, πηγαίνω Ελλάδα, παίρνω κανένα φάρμακο από εκεί το φέρνω εδώ, ξέρεις αυτά τα πράγματα. Δηλαδή αυτή η OZEMPIC Τζώρτζ κάνει 105 ευρώ. Κατάλαβες; εγώ την δίνω 100.

-Πελάτης: Μάλιστα

-Παθολόγος: Κατάλαβες; Αλλά η συμμετοχή, έχει και συμμετοχή 25%, πες 25 ευρώ, δε ξέρω πόσο έχει, κατάλαβες; Ε, ένα πενηντάρι ας πούμε θα το βγάλω

-Πελάτης: Μάλιστα

-Παθολόγος: Καθαρά, ε δηλαδή στο τέτοιο. Το θέμα είναι να πας να ρωτήσεις αν έχει αυτήν την ένεση. Κατάλαβες; Πες «ο διατροφολόγος μου είπε αυτό, ο καρδιολόγος να κάνω»

-Πελάτης: Μάλιστα

-Παθολόγος: Στο απ’ έξω, στο φαρμακοποιό

-Πελάτης: Ναι

-Παθολόγος: Γιατί δε θα την βρεις, όλοι την κάνουν, τα γυμναστήρια άδειασαν Τζώρτζ

-Πελάτης: Μάλιστα, κατάλαβα

-Παθολόγος: Γιατί, φύση του Έλληνα είναι να μην κουράζεται

-Πελάτης: Πόσο είναι το κόστος είπες ;

-Παθολόγος: Ε, 25 ευρώ για εσένα. Δεν είναι παραπάνω σίγουρα. Δεν το ξέρω

-Πελάτης: Η ένεση;

-Παθολόγος: Ναι. Δε το ξέρω να σου πω ακριβώς

-Πελάτης: Μάλιστα

-Παθολόγος: Ε, αλλά δεν είναι παραπάνω. Μπορεί να είναι 20, 17, κάπου εκεί

Σε άλλη συνομιλία, ένας φαρμακοποιός, μέλος του κυκλώματος, ζητάει από εμπλεκόμενο γυναικολόγο και επίσης μέλος του κυκλώματος να του εκδώσει συνταγές:

Φαρμακοποιός: Για τηλεφωνικά άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ, να μπεις να το φτιάξεις είμαστε, εντάξει;

Γυναικολόγος: Τώρα, τώρα αυτή τη στιγμή, οκ

Σε άλλη συνομιλία, ένας άλλος φαρμακοποιός μέλος του κυκλώματος ενημερώνει τον ίδιο γυναικολόγο πως ήδη η Αστυνομία έχει καλεί κόσμο για κατάθεση και έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι γίνεται υπερσυνταγογράφηση:

-Φαρμακοποιός: Τίποτα. Λοιπόν, η μία από τις δύο δικές μου πέρασε από εδώ σήμερα

-Γυναικολόγος: Ναι;

-Φαρμακοποιός: Όχι η Δ……, η άλλη

-Γυναικολόγος: Ναι;

-Φαρμακοποιός: Της πήγε κλήση να ξέρεις

-Γυναικολόγος: Ναι ;

-Φαρμακοποιός: Για την Γ.Α.Δ.Α.

-Γυναικολόγος: Ναι;

-Φαρμακοποιός: Μου λέει, τι είναι αυτό μου λέει. Της λέω μην αγχώνεσαι, μου λέει δεν έχω πρόβλημα μου λέει πουλάκι μου απλά άμα θες να πω κάτι συγκεκριμένο

-Γυναικολόγος: Ναι, εντάξει

Μέρος των κατασχεθέντων από τις έρευνες για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Μέρος των κατασχεθέντων από τις έρευνες για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/EUROKINISSI

Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: Πώς ξεσκεπάστηκε η δράση του κυκλώματος

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, μίλησε στο ΕΡΤNews για την απάτη και το πώς ξεσκέπασαν το κύκλωμα, αναφέροντας:

“Οι εκθέσεις του ΕΟΠΥΥ εστάλησαν στην οικονομική αστυνομία το 2023, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας και με χρήση στατιστικών μοντέλων που έχει ΕΟΠΥΥ προκριμένου να διενεργεί ελέγχους, πήγαμε και προς τα πίσω, για πράξεις που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2023, στα ΑΜΚΑ των συγκεκριμένων γιατρών, στις εκτελέσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων.

Εμείς έχουμε κάποια συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία τρέχουμε κάθε μήνα ελέγχους στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Αυτά αφορούν τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης, δηλαδή το πλαφόν που με βάσει τις ενδείξεις του φαρμάκου έχει κάθε δραστική, την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία και συνταγές από συγκεκριμένους γιατρούς, που εκτελούνται μαζικά στα φαρμακεία.

Ελέγχουμε τι συνταγογραφήθηκε με το ίδιο μοτίβο του ίδιου γιατρού, σε πάρα πολλά ΑΜΚΑ ασθενών. Υπάρχουν περιορισμοί με βάσει τα φίλτρα που έχουν ειδικά οι βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, καθώς και ναρκωτικές ουσίες. Επίσης ελέγχουμε αναλυτικά, τις καταγγελίες των ασφαλισμένων».

Οι εικονικές συνταγογραφήσεις αφορούσαν ακόμα κάποια αντιβιοτικά και κάποια φάρμακα τα οποία κατά καιρούς βρίσκονται και σε έλλειψη.

 

Μέρος των κατασχεθέντων από τις έρευνες για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Μέρος των κατασχεθέντων από τις έρευνες για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/EUROKINISSI

 

Στο αν υπάρχει περίπτωση κάποιος έχει γιατρός ή φαρμακοποιός να χρησιμοποιήσει το ΑΜΚΑ ενός ασφαλισμένου χωρίς αυτός να το γνωρίζει και να γίνονται οι συνταγογραφήσεις και αυτή η απάτη εις βάρος του, η κα Καρποδίνη απάντησε:

Υπάρχει περίπτωση να μην το μάθει. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι αφορούσε η συνταγογράφηση πλήθος ανασφάλιστων ΑΜΚΑ, είτε αλλοδαπών, είτε σε δομές κράτησης, είτε σε δομές κράτησης μεταναστών, είτε ανθρώπων που είχαν απελαθεί από τη χώρα.

Οπότε σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν είναι ενεργό το σύστημα και δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, δεν τους πήγαινε μήνυμα για την εκτέλεση των συνταγών.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και άλλη μία δικλείδα ασφαλείας που είναι ο αριθμός – το OTP – ο μοναδικός αριθμός για την εκτέλεση μιας συνταγής που έχουμε αρχίσει και εφαρμόζουμε σε πάρα πολλές διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικό υλικό, προκειμένου να εκτελεστεί η συνταγή χρειάζεται αυτός ο μοναδικός αριθμός που πάει στο κινητό του ασφαλισμένου.

Υπάρχει και ο φάκελος Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος από το σάιτ του Οργανισμού, στο οποίο με απλή ταυτοποίηση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του, ο ασθενής μπορεί να μπει μέσα και βλέπει το πλήθος των εξετάσεων που έχουν γίνει στο όνομα του».

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν αναπτύξει ένα συγκεκριμένο δίκτυο, μια εφοδιαστική αλυσίδα εκμεταλλευόμενοι την υπάρχουσα οργάνωση των φαρμακείων τους, προκειμένου να εντοπίζουν ΑΜΚΑ, που οι κάτοχοί τους δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση και έτσι δεν λάμβαναν ενημερώσεις. Στη συνέχεια, συνταγογραφούσαν ψευδώς φαρμακευτικά σκευάσματα, εκτελούσαν εικονικά τις συνταγές και εν συνεχεία εμπορεύονταν παρανόμως τα σκευάσματα αποκομίζοντας επιπλέον περιουσιακό όφελος, που αντιστοιχεί στη ζημία του ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, προέβαιναν μέσω των γιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ κυρίως αλλοδαπών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία επικοινωνίας (διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα) ή διάφορες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα αφενός να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες Αρχές, αφετέρου οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν την ψευδή συνταγογράφηση, λόγω της ελλείψεως άυλης συνταγογράφησης, αλλά και της αδυναμίας τους να έχουν πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα.

Επιπλέον, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, επεδίωκαν μέσω των δικτύων που είχαν δημιουργήσει να χρησιμοποιούν ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν μηδενική. Ανάμεσα στις συνταγογραφήσεις εντοπίσθηκαν πολλές περιπτώσεις που αφορούσαν άτομα, τα οποία είχαν απομακρυνθεί (απέλαση, έξοδος) από τη χώρα ή τύγχαναν έγκλειστα σε φυλακές και φιλοξενούμενοι σε δομές διαμονής αλλοδαπών. Από την έρευνα διαπιστώθηκε η παράνομη χρήση 3.516 ΑΜΚΑ, βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς  90.186 συνταγές.

Εν συνεχεία, μέσω της ήδη υπάρχουσας δομής και οργάνωσης των εταιρειών/φαρμακείων των μελών τους, οι εγκληματικές οργανώσεις προέβαιναν στις εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους, πετυχαίνοντας έτσι την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και την αντίστοιχη παράνομη αποζημίωσή τους.

Μέρος των κατασχεθέντων από τις έρευνες για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Μέρος των κατασχεθέντων από τις έρευνες για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/EUROKINISSI

Όσον αφορά τα ψευδώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά χαρακτηρίζονταν από ευρεία γκάμα, συμπεριλαμβανομένων ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και ορισμένα, τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη τόσο στην ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά.

Η περεταίρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων αλλά και των γιατρών σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματά τους μέσω της εκδόσεως εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.

Εκτός αυτής της δραστηριότητας, εξακριβώθηκε και η παράνομη δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης, στην δεύτερη εγκληματική οργάνωση που συνεργαζόταν με μέλη της πρώτης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα δυνάμενα να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία.

Μέρος των σκευασμάτων αυτών τα προμηθευόταν από φαρμακείο της πρώτης οργάνωσης, όπως ευαίσθητα φάρμακα και εμβόλια ακόμα και ηπατίτιδας τα οποία αποθήκευε χωρίς ψύξη και έτσι γίνονταν επικίνδυνα για χρήση και τα έστελνε σε χώρες του εξωτερικού.

Το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος των εμπλεκομένων

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των συλληφθέντες, για οκτώ κακουργηματικές και δύο πλημμεληματικές πράξεις.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι κατά περίσταση αντιμετωπίζουν πλέον τα εξής κακουργήματα:

  • διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης,
  • συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση,
  • απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ,
  • ψευδής βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ,
  • πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000,
  • διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό,
  • παράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000 και
  • ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ως προς τα πλημμελήματα τους έχουν αποδοθεί τα πλημμελήματα της κυκλοφορίας επιβλαβών φαρμάκων και της βίας κατά υπαλλήλου.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τους υπερασπιστικούς τους ισχυρισμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα