Εορτασμοί 25ης Μαρτίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μετρό και τραμ λόγω των παρελάσεων
Διαβάζεται σε 5'
Κλειστός θα είναι ο σταθμός του μετρό “Σύνταγμα” την Δευτέρα (24/03) και την Τρίτη (25/03) από τις 8.00 το πρωί. Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
- 23 Μαρτίου 2025 14:44
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μετρό, τραμ, οδούς και Λεωφόρους του Δήμου Αθηναίων θα τεθούν σε ισχύ την Δευτέρα (24/3) και την Τρίτη (25/03), λόγω των παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.
25η Μαρτίου: Πώς θα λειτουργήσουν Μετρό και Τραμ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ σε μετρό και τραμ λόγω της διεξαγωγής παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ:
– Ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα», με εντολή της ΕΛΑΣ θα κλείσει τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Μαρτίου από τις 8.00 το πρωί μέχρι το πέρας των παρελάσεων και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.
– Στη Γραμμή 7 του Τραμ «Ασκληπιείο Βούλας – Αγία Τριάδα Πειραιά» την Τρίτη 25/3 από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι τα δρομολόγια θα έχουν τερματικό σταθμό τη στάση «Σεφ» (Ασκληπιείο Βούλας – ΣΕΦ) και από τις 11.00 το πρωί ως τη 1.00 το μεσημέρι τη στάση «Π. Δημαρχείο» (Π. Δημαρχείο – ΣΕΦ).
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ την Δευτέρα (24/03) σε οδούς και Λεωφόρους του Δήμου Αθηναίων, ως ακολούθως:
Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, από την 10.00΄ ώρα της 24-3-2025 έως πέρατος των εκδηλώσεων, καθώς και απαγόρευση της στάσης – στάθμευσης αυτών, από την 06.00΄ ώρα έως πέρατος των εκδηλώσεων στις κατωτέρω λεωφόρους και οδούς, ως εξής:
– Λεωφ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
– Λεωφ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σέκερη και της Λεωφ. Βασ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πλ. Συντάγματος.
– Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
– Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
– Λεωφ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
– Λεωφ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πλ. Συντάγματος.
Επιπρόσθετα από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι την Τρίτη 25-3-2025 θα διεξαχθούν μαθητικές παρελάσεις σε Δήμους της Αττικής κατά τις οποίες η Τροχαία θα λάβει τα αναγκαία κυκλοφοριακά μέτρα.
Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς και λεωφόρους κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.
25η Μαρτίου: Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ που είναι ήδη σε ισχύ
Επιπρόσθετα, την λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας έχει προγραμματίσει η Ελληνική Αστυνομία κατά το διάστημα από 21 έως 25 Μαρτίου, ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων τροχαίας αστυνόμευσης περιλαμβάνει:
- αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
- αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
- αυξημένα μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
- ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,
- κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις,
- αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
- παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και
- ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
Συνεργεία ειδικών τροχονομικών ελέγχων θα δραστηριοποιηθούν σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων σε παραβάσεις όπως:
- οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
- υπερβολική ταχύτητα,
- χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
- μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας,
- αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.,
- μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα,
- οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης,
- οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,
- κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,
- φθαρμένα ελαστικά και
- αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).
Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της Χώρας.
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 3,5 τόνου
Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 3,5 τόνου στις εθνικές οδούς.
Συγκεκριμένα για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση ισχύει το Σάββατο 22 Μαρτίου από ώρα 08:00 έως 13:00.
Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύει την Τρίτη 25 Μαρτίου, από ώρα 15:00 έως 21:00.