Εορταστικό ωράριο – Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Τι ώρα κλείνουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Διαβάζεται σε 2'
Η Ερμού
Η Ερμού EUROKINISSI

Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα και σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, τη στιγμή που οι έμποροι προσδοκούν συνολικά τζίρο πάνω από 4 δισ. ευρώ συνολικά για τον Δεκέμβριο.

Τα τελευταία δώρα αλλά και τα απαραίτητα ψώνια για το γιορτινό τραπέζι σπεύδουν να κάνουν οι καταναλωτές λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, με τους εμπόρους να προσδοκούν συνολικά τζίρο πάνω από 4 δισ. ευρώ συνολικά για τον Δεκέμβριο.

Με βάση τις εκτιμήσεις των ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων, ο τζίρος του τελευταίου μήνα του 2023 αναμένεται να ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα, δηλαδή τα 3,83 δισ., και να κινηθεί πάνω από τα 4 δισ. ευρώ. Οι καταναλωτές φαίνεται ότι προτιμούν αγορές που έχουν να κάνουν με ένδυση – υπόδηση, παιχνίδια, καλλυντικά, ηλεκτρονικά είδη και μικρές ηλεκτρικές συσκευές.

Αναφορικά με το ωράριο, τα εμπορικά καταστήματα σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, αναμένεται να είναι ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 18.00, ενώ τα σούπερ μάρκετ από τις 11:00 έως τις 20:00.

Μικρές διαφοροποιήσεις στα ωράρια παρατηρούνται σε πολυκαταστήματα και μεγάλα mall, όπου αναμένεται να λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 20:00.

Αναλυτικά, το προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 11:00 – 18:00
  • Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024 Αργία
  • Τρίτη 2 Ιανουαρίου Κλειστά

Στη Θεσσαλονίκη τα καταστήματα, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 11:00 – 18:00
  • Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024 Κλειστά
  • Τρίτη 2 Ιανουαρίου Κλειστά

2 Ιανουαρίου: Τι ισχύει για καταστήματα, σούπερ μάρκετ, τράπεζες, υπηρεσίες

Η 2α Ιανουαρίου δεν είναι επίσημη αργία. Παραδοσιακά, ωστόσο, τα εμπορικά καταστήματα επιλέγουν να μείνουν κλειστά – είτε για να ξεκουραστούν οι υπάλληλοί τους, είτε για να γίνει η απογραφή των αποθεμάτων.

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ αναφέρουν, επίσης, στις επίσημες ιστοσελίδες τους πως θα είναι κλειστά στις 2 Ιανουαρίου.

Καθώς δεν πρόκειται για αργία, ανοιχτές θα είναι στις 2 Ιανουαρίου και όλες οι τράπεζες, όπως επίσης οι δημόσιες υπηρεσίες και τα ΕΛΤΑ. Στην περίπτωση των Δήμων, το εάν θα υπάρχει εξυπηρέτηση του κοινού τη δεύτερη ημέρα του έτους, αποφασίζεται από τη δημοτική αρχή. Σε τράπεζες και ΕΛΤΑ θα γίνονται κανονικά και οι πληρωμές των τελών κυκλοφορίας.

Κανονικά, δε, θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με την Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα