Επαφές Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη

default image

Στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντάται στη Νέα Υόρκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς, με τη συμμετοχή , του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για βαλκανικά θέματα Ντάνιελ Φριντ και αντικείμενο της συνάντησης τις εξελίξεις στα Βαλκάνια – με έμφαση στην ΠΓΔΜ και το Κόσοβο – και το Κυπριακό.

Τα θέματα αυτά καθώς και το Μεσανατολικό βρίσκονται στο επίκεντρο σειράς διμερών επαφών που έχει η υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο της 62ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το απόγευμα (τοπική ώρα), η κυρία Μπακογιάννη θα εκφωνήσει ομιλία στο πλαίσιο της Υψηλού Επιπέδου Συνάντησης για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώνει ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι Μουν και στο περιθώριο αυτού του φόρουμ θα μετάσχει σε γεύμα – κοινή πρωτοβουλία της Δανίας, της Πολωνίας, της Ινδονησίας και της Κένυας – με ομιλητή τον Αλ Γκορ. Στην εκδήλωση αυτή θα είναι παρών και ο γενικός γραμματέας Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών κύριος Σκυλακάκης.

Η υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβασή της παρουσιάζει το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ελλάδα με τις πρόσφατες πυρκαγιές και ευχαριστεί τη διεθνή κοινότητα για την άμεση προσφορά της. Αναφέρεται στην ανάγκη συντονισμένης δράσης της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών του πλανήτη που δεν έχουν τις δυνατότητες προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές και καλεί τους πληθυσμούς των αναπτυγμένων χωρών να βάλουν φρένο στον υπερκαταναλωτισμό

Η κυρία Μπακογιάννη στην ίδια παρέμβαση παρουσιάζει τις θέσεις και την ευαισθησία της Ελλάδας, η οποία αποδεικνύεται με την ισχυρή παρουσία της ως χώρας-χορηγού αναπτυξιακής βοήθειας καθώς με την ανάληψη φέτος της προεδρίας του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας .

Ως προς τη βαλκανική θεματολογία, η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε το πρωί με τον Αλβανό ομόλογό της Λουζίμ Μπάσα, ενώ αργά το απόγευμα θα συναντηθεί με το Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς. Η συνάντηση, καθώς και η αυριανή της κας Μπακογιάννη με τον ευρωπαίο μεσολαβητή της τρόικας για το Κόσοβο, κύριο Ισινγκερ, συνδέεται με τις επερχόμενες εξελίξεις στο Κόσοβο και τις προγραμματιζόμενες για τις 28 Σεπτεμβρίου απ’ ευθείας συνομιλίες του Βελιγραδίου με την Πρίστινα στο περιθώριο της ΓΣ στη Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο του ελληνικού ενδιαφέροντος για τη Μέση Ανατολή, αλλά και των παραδοσιακά καλών σχέσεων που διατηρεί η χώρα μας με την περιοχή, η κυρία Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό της Σαούντ Αλ Φέισαλ, ενώ χτες είδε τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας Αμπούλ Γέιτ και Αλ Χατίμπ.

 Χτες ήταν ημέρα γενικότερης κινητικότητας για το Μεσανατολικό, κατά την οποία ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ συναντήθηκε με τον ΓΓ και στη συνέχεια ενημέρωσε το “Κουαρτέτο” με συμμετοχή της Κοντολίζα Ράις, του Σεργκέι Λαβρόφ, της Επιτρόπου Μπενίτα Φερέρο, του Χαβιέ Σολάνα και του προεδρεύοντος στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών Λουίς Αμάντο για την κατάσταση στην περιοχή μετά τις δύο επισκέψεις του εκεί και τη δυνατότητα συμβολής σε μια βιώσιμη παλαιστινιακή οικονομία.

Αργά το βράδυ, η υπουργός Εξωτερικών θα παρευρεθεί σε εκδήλωση για τη δημιουργία Κυπριακής Έδρας Σπουδών στην Ιστορία και τη Θεωρία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα