Επαγγελματικές αναζητήσεις στο Google
Η αναζήτηση πληροφοριών στο Google δεν θέλει κόπο… θέλει τρόπο. Το MEN 24 παρουσιάζει 10 τιπ για να κάνουμε τη δουλειά μας πιο γρήγορα
- 22 Αυγούστου 2007 14:56
Η αναζήτηση πληροφοριών στο Google δεν θέλει κόπο… θέλει τρόπο. Το MEN 24 παρουσιάζει 10 τιπ για να κάνουμε τη δουλειά μας πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Το Google αποτελεί την αρχική ιστοσελίδα από την οποία ξεκινούν τις περιηγήσεις τους εκατομμύρια χρήστες καθημερινά. Η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης μας πλημμυρίζει με αποτελέσματα για να διαλέξουμε αλλά εδώ ακριβώς ξεκινά και ο Γολγοθάς των χρηστών για να βρουν ανάμεσά τους αυτήν που πραγματικά ψάχνουν. Το ΜΕΝ 24 σας παρουσιάζει 10 τρόπους για να κάνετε τις αναζητήσεις σας πιο αποδοτικές…
1. Ακριβής φράση
Έστω ότι αναζητείτε μια φράση που αποτελείται από 2 ή περισσότερες λέξεις (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση). Εισάγοντας τις λέξεις για αναζήτηση, η μηχανή θα εμφανίσει αποτελέσματα που περιέχουν τις λέξεις, όλες ή μερικές, με ή χωρίς με την σειρά που τις εισάγατε. Για να περιορίσετε τα αποτελέσματα σε αυτά που σας ενδιαφέρουν, βάλτε τις λέξεις μέσα σε εισαγωγικά (“Ευρωπαϊκή Ένωση”) και το Google θα σας εμφανίσει μόνο τα αποτελέσματα με αυτήν ακριβώς την φράση.
2. Εξαίρεση λέξεων
Στις αναζητήσεις σας μπορεί να θέλετε να αποκλείσετε ιστοσελίδες που είναι μεν σχετικές με τους όρους αναζήτησης, αλλά δεν σας ενδιαφέρουν. Με το σημείο του μείον ( – ) μπροστά από τον όρο που δεν θέλετε, δεν θα εμφανιστούν στα αποτελέσματα (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση –νομοθεσία).
3. Αναζήτηση σε συγκεκριμένο ιστοσελίδα
Αν γνωρίζετε ότι αυτό που ψάχνετε βρίσκεται στις σελίδες ενός συγκεκριμένου δικτυακού τόπου, το Google μπορεί να ψάξει τις σελίδες μόνο αυτού και να σας εμφανίσει τα αποτελέσματα. Η αναζήτηση γίνεται με την πληκτρολόγηση της εντολής “site:” και του δικτυακού τόπου, μετά τους όρους αναζήτησης (π.χ. “Ευρωπαϊκή Ένωση” site:www.men24.gr).
4. Συνώνυμα
Αν θέλετε να περιλάβετε στην αναζήτηση κάποιον όρο καθώς και παρόμοιες ή συνώνυμες με αυτόν λέξεις, μπορείτε να το κάνετε με την χρήση του συμβόλου “~” μπροστά από την λέξη (π.χ. “Ευρωπαϊκή Ένωση” ~νομοθεσία).
5. Είδη αρχείων
Αν ψάχνετε κάποιο συγκεκριμένο είδος αρχείου, τότε μπορείτε να περιορίσετε τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν με την βοήθεια της εντολής “filetype:” (π.χ. “Ευρωπαϊκή Ένωση” filetype:pdf).
6. Διάζευξη
Αν για την αναζήτησή σας, σας ενδιαφέρει η εμφάνιση του ενός ή μερικών από τους όρους, τότε χρησιμοποιείστε την εντολή “OR” για να διαλέξετε ανάμεσά τους (π.χ. Ευρωπαϊκή OR Ένωση ). Σημειώστε ότι το “OR” πρέπει να γραφτεί με κεφαλαία.
7. Αριθμητικά διαστήματα
Ίσως να μην το χρησιμοποιήσετε ποτέ αλλά είναι αφάνταστα χρήσιμο αν ποτέ το χρειαστείτε. Με την χρήση δύο τελείων ανάμεσα σε δυο αριθμούς, το Google θα σας παρουσιάσει αποτελέσματα με οποιουσδήποτε αριθμούς που βρίσκονται μέσα στο διάστημα που ορίσατε. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για χρονολογίες (π.χ. πρωτάθλημα 1990..1995).
8. Χρηματιστήριο
Για τους φίλους του χρηματιστηρίου, με την χρήση του συμβόλου μιας μετοχής στο πεδίο αναζήτησης μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για την πορεία της συγκεκριμένης μετοχής (π.χ. GOOG). Δυστυχώς η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη για το ελληνικό χρηματιστήριο.
9. Υπολογιστής
Το Google μπορεί να κάνει υπολογισμούς το ίδιο γρήγορα και αξιόπιστα με το calculator των Windows. Απλά δώστε στο πεδίο αναζήτησης την πράξη που θέλετε να εκτελέσετε και το αποτέλεσμα θα εμφανιστεί αμέσως (π.χ. 242 * 332).
10. Ορισμοί
Αν θέλετε να βρείτε γρήγορα τον ορισμό μιας λέξης χρησιμοποιείστε την εντολή “define:” (π.χ. define:fatigue). Και πάλι η υπηρεσία στα Ελληνικά δεν είναι διαθέσιμη.