Επί ποδός για τις αναζωπυρώσεις σε Γορτυνία και Εύβοια – Φωτιές από κεραυνούς σε Μάνδρα και Βίλια

Επί ποδός για τις αναζωπυρώσεις σε Γορτυνία και Εύβοια – Φωτιές από κεραυνούς σε Μάνδρα και Βίλια
Εικόνα από τη φωτιά στην Εύβοια Eurokinissi

Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Γορτυνία και Βόρεια Εύβοια. Με αναπνευστικά προβλήματα δύο πυροσβέστες. Αντιμετωπίζονται οι έξι φωτιές από κεραυνούς σε Μάνδρα, Βίλια και Πόρτο Γερμενό.

Συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο πλέον δύσκολο μέτωπο φωτιάς που έχει μείνει ανοιχτό, δηλαδή αυτό της Γορτυνίας στην Αρκαδία, από την φωτιά της Ηλείας που μεταδόθηκε στον διπλανό νομό. Το μεσημέρι ξέσπασαν επικίνδυνες αναζωπυρώσεις στα χωριά που είχαν ήδη πληγεί και είχαν καεί και σπίτια και συγκεκριμένα στο Πυρρή, στο Νεοχώρι, στο Καστράκι και στην Κάλλιανη, που αντιμετωπίστηκαν και πλέον οι δυνάμεις στην περιοχή επιχειρούν σε μικρότερες αναζωπυρώσεις που ανά χρονιά διαστήματα ξεσπούν.

Στην Γορτυνία από χθες έγιναν εκκενώσεις σε πάνω από 20 οικισμούς και συγκεκριμένα: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι. Επίσης ζητήθηκε να γίνει εκκένωση στους οικισμούς Λιβαδάκι και Καπελλίτσα και στον Λάλα Ηλείας.

Εικόνα από τη φωτιά στη Γορτυνία Eurokinissi

 

Στις δασικές αυτές πυρκαγιές στην Ηλεία και στην Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης επιχείρησαν περιοδικά 6 ελικόπτερα και 27 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 3 αεροσκαφών από Γαλλία, 2 αεροσκαφών από Σουηδία, των δύο ρωσικών «τιτάνων» Ilyushin Il-76 και το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σημειώνεται ότι για την Ηλεία υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οι φωτιές έχουν προκληθεί από εμπρησμούς και εδώ και ημέρες βρίσκονται στην περιοχή κλιμάκια αντρών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) και αστυνομικών της Ασφάλειας Πύργου και Αμαλιάδας, που διερευνούν τις συνθήκες και αξιολογούν πληροφορίες.

Στη δασική πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, που οριοθετήθηκε επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και επιχείρησαν περιοδικά 3 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε τρείς εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 22 οχήματα και 7 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 3 ελικοπτέρων από Ελβετία και 2 ελικοπτέρων από Σερβία καθώς και 2 αεροσκαφών.

Εικόνα από τη φωτιά στην Εύβοια Eurokinissi

 

Αναζωπυρώσεις σε μικροεστίες στην Εύβοια που αντιμετωπίζονται άμεσα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ακόμα και αργά το απόγευμα ξεσπούν διαρκώς μικρές αναζωπυρώσεις κατά μήκος κυρίως του βόρειου μετώπου που αντιμετωπίζονται όμως άμεσα από τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές. Σημαντικές αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν χθες προς το Ασμήνιο όπου προληπτικά δόθηκε και εντολή εκκένωσης, όπως και στους Καματριάδες, την Γαλατσώνα και την Αβγαριά. Στις ίδιες περιοχές έχουν σημειωθεί και σήμερα αντιμετωπίσιμες αναζωπυρώσεις, ενώ νωρίτερα έβρεξε.

Επιχειρούν 892 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 232 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 34 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης επιχείρησαν περιοδικά 21 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 4 ελικοπτέρων της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, 2 ελικόπτερα της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού, 2 ελικόπτερα από Σερβία, 2 ελικόπτερα από Ελβετία και ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό καθώς και 6 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 2 αεροσκαφών από Ισραήλ. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος στην Επικράτεια παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Εικόνα από τη φωτιά στην Εύβοια Eurokinissi

 

Πάνω από 900.000 στρέμματα η καταστροφή σε όλη την χώρα

Η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη (μετά από Τουρκία και Ιταλία) σε ό,τι αφορά το απόλυτο μέγεθος της καμένης έκτασης (933.680 στρέμματα έως 08.08.2021) και δεύτερη (μετά την Κύπρο) σε ό,τι αφορά την αύξηση (+336%) συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2020. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Εικόνα από τη φωτιά στην Εύβοια Eurokinissi

 

Κεραυνοί προκάλεσαν έξι νέες εστίες σε Μάνδρα, Βίλια και Πόρτο Γερμενό

Συναγερμός σήμανε εντωμεταξύ στην Πυροσβεστική από έξι νέες εστίες που προκλήθηκαν από κεραυνούς στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, των Βιλίων και στο Πόρτο Γερμενό. Ήδη αντιμετωπίστηκαν οι πέντε και στην έκτη συνεχίζουν να επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα και μέχρι το τελευταίο φως επιχειρήσαν 2 ελικόπτερα. Το μεσημέρι ξέσπασε και μία νέα φωτιά κοντά στον οικισμό Βιολέτα στο Αλεποχώρι που αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Ακόμα καλύτερη εικόνα στην Πάρνηθα – Χωρίς αναζωπυρώσεις σήμερα

Ανάλογη εικόνα ύφεσης αλλά και ετοιμότητας για μικρές αναζωπυρώσεις που ξεσπούν και αντιμετωπίζονται άμεσα, επικρατεί και στην Πάρνηθα. Μέχρι χθες σημειώνονταν μικρές αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίστηκαν, ενώ έως τώρα δεν έχει σημειωθεί άλλο συμβάν. Συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 40 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 40 πυροσβέστες, από το Κουβέιτ με 40 πυροσβέστες και 4 οχήματα και από το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 2 αεροσκαφών από Ισραήλ. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Τις 18 έφτασαν οι συλλήψεις για εμπρησμούς σε όλη την χώρα και τις 118 προσαγωγές υπόπτων

Έως σήμερα το πρωί οι Υπηρεσίες της Αστυνομίας έχουν προχωρήσει στην σύλληψη 18 ατόμων σε όλη την χώρα για την πρόκληση εμπρησμών από αμέλεια και πρόθεση και σε αρκετές περιπτώσεις, κάποιοι εξ αυτών παραδόθηκαν από την Αστυνομία στα αρμόδια Ανακριτικά Τμήματα της Πυροσβεστική για τον σχηματισμό δικογραφίας. Αντίστοιχα, έχουν πραγματοποιηθεί 118 προσαγωγές ατόμων από διάφορα σημεία σε όλη την χώρα, ως ύποπτοι για εμπρησμό ή πλιάτσικο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα