Συναγερμός για τις φωτιές: Δύσκολη μέρα με καύσωνα και ισχυρούς ανέμους

Διαβάζεται σε 8'
Κατάσβεση πυρκαγιών από πυροσβέστες
Κατάσβεση πυρκαγιών από πυροσβέστες Alexandros Litsardakis / SOOC

Ακραίος κίνδυνος για εκδήλωση και για εξάπλωση πυρκαγιών σήμερα. Σε κατάσταση συναγερμού η Αττική. “Εχθρός” ο καιρός, με 40άρια και ισχυρούς ανέμους.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται σήμερα, Παρασκευή (21/06), η χώρα, λόγω του ακραίου κίνδυνου για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), σήμερα η Αττική βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 5, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (πλην νήσου Κυθήρων)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την Παρασκευή (21/06)

Οι συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Κλειστά τα πάρκα σήμερα στην Αττική

Λόγω του αυξημένου κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Παρασκευή (21/06) τα πάρκα και τα Άλση που βρίσκονται στην ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας εφαρμόζεται το μέτροΑπαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση”. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Περιφέρειας:

Εφαρμογή Μέτρου Απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση

Ένα από τα προληπτικά μέτρα του εφαρμόζεται κατά την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, είναι το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων- περιπατητών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι ακριβείς περιοχές και ο χρόνος απαγόρευσης έχουν καθοριστεί σε αποφάσεις που εκδίδονται από τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες“.

Έτσι στο κέντρο της Αθήνας ο λόφος Φινοπούλου και το Πεδίο του Άρεως θα παραμείνουν κλειστά, όπως και ο Λυκαβηττός, όπου ακυρώθηκε η συναυλία Queen Symphonic, που ήταν προγραμματισμένη για απόψε.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε σε περιόδους ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς

Σε περιόδους ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για την αποφυγή έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Ορισμένες οδηγίες για το τι δεν πρέπει να κάνουμε:

  • Μην ανάβετε φωτιές στην ύπαιθρο: Αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες ή φλόγες, όπως το κάψιμο σκουπιδιών, το άναμμα ψησταριών, και η χρήση φαναριών ή κεριών.
  • Μην καπνίζετε σε δασικές περιοχές: Το πέταγμα τσιγάρων μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Αν πρέπει να καπνίσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε σβήσει τελείως το τσιγάρο πριν το πετάξετε.
  • Μην αφήνετε γυάλινα αντικείμενα στο έδαφος: Οι γυάλινες επιφάνειες μπορούν να λειτουργήσουν ως μεγεθυντικοί φακοί και να προκαλέσουν ανάφλεξη ξηρής βλάστησης.
  • Μην χρησιμοποιείτε εργαλεία που προκαλούν σπινθήρες: Η χρήση εργαλείων όπως αλυσοπρίονα, χορτοκοπτικά και άλλων εργαλείων που παράγουν σπινθήρες μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές.
  • Μην αφήνετε το όχημά σας σε ξηρή βλάστηση: Οι ζεστοί κινητήρες μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη ξηρών χόρτων.
  • Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα υλικά σε ανοιχτούς χώρους: Βεβαιωθείτε ότι υλικά όπως καύσιμα, χημικά, και εύφλεκτα υγρά αποθηκεύονται με ασφάλεια και μακριά από ζώνες κινδύνου.
  • Μην αγνοείτε τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες των αρχών: Σε περιόδους αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, ακολουθήστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών και μείνετε ενημερωμένοι για την κατάσταση.
  • Μην αμελείτε τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας γύρω από το σπίτι σας: Φροντίστε να καθαρίζετε την περιοχή γύρω από το σπίτι σας από ξηρά χόρτα, φύλλα και άλλα εύφλεκτα υλικά.

Ισχυροί άνεμοι σήμερα – Η πρόγνωση του καιρού

Ανησυχία για την σημερινή μέρα επιφέρει και η πρόγνωση του καιρού, καθώς αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους και μελτέμια.

Συγκεκριμένα, ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων και βελτίωση από αργά το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 36 με 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 βαθμούς και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 37 βαθμούς και κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Κρήτη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων και από αργά το απόγευμα αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά 7 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Πώς μπορούμε να ενυδατωθούμε κατά τη διάρκεια του καύσωνα

  • Πίνετε άφθονο νερό: Καταναλώστε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα και ακόμα περισσότερο αν ιδρώνετε πολύ. Προσπαθήστε να πίνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα και αν δεν νιώθετε δίψα.
  • Αποφύγετε τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά: Αυτά τα ποτά μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, καθώς έχουν διουρητική δράση.
  • Καταναλώστε υγρά τρόφιμα: Φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως καρπούζι, αγγούρι, πεπόνι, πορτοκάλια και φράουλες, είναι ιδανικά για την ενυδάτωσή σας.
  • Χρησιμοποιήστε αθλητικά ποτά: Εάν κάνετε έντονη σωματική δραστηριότητα, τα αθλητικά ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των χαμένων αλάτων και να ενυδατώσουν το σώμα πιο αποτελεσματικά.
  • Φορέστε ελαφριά και άνετα ρούχα: Επιλέξτε ρούχα από φυσικά υλικά, όπως βαμβάκι, που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και βοηθούν στη μείωση της εφίδρωσης.
  • Μείνετε σε δροσερούς χώρους: Προσπαθήστε να παραμείνετε σε κλιματιζόμενους ή καλά αεριζόμενους χώρους. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες με την υψηλότερη θερμοκρασία (συνήθως μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.).
  • Κάντε συχνά δροσερά ντους ή μπάνια: Αυτό βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και μπορεί να σας κρατήσει πιο δροσερούς.
  • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή υγραντήρες: Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας στο σπίτι σας και να κάνουν την ατμόσφαιρα πιο ευχάριστη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα