Επίσκεψη Παπούλια στο Μεσολόγγι

Επίσκεψη Παπούλια στο Μεσολόγγι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, βρέθηκε στο Μεσολόγγι, για τον εορτασμό της 182ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τίμησε σήμερα με την παρουσία του στο Μεσολόγγι, τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 182ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Κατά την διάρκεια της αντιφώνησης του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «το Μεσολόγγι αποτελεί για τον Ελληνισμό διαχρονικό σύμβολο των Αγώνων για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία».

Ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ακόμη ότι «η Έξοδος των Ελεύθερων Πολιορκημένων, που συγκλόνισε τον κόσμο, είναι ένας άθλος πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα» και την χαρακτήρισε ως «μία υπέρβαση που ενέπνευσε σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης και που όσες φορές και αν περιγραφεί δεν παύει να εντυπωσιάζει με τη μοναδικότητα και τη δύναμή της».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «αναλογιζόμενοι τη συλλογική θυσία των Μεσολογγιτών, θυμόμαστε το συλλογικό χρέος για εγκατάλειψη της ατομικότητας στο όνομα του ωραιότερου και του υψηλότερου ιδανικού».

Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε ακόμη αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Μαριούπολη της Ουκρανίας, την οποία χαρακτήρισε ως γνήσια ελληνική γωνιά και πρόσθεσε: «Στα μάτια αλλά και στην ψυχή των Ελλήνων της Αζοφικής που συνάντησα, αντίκρισα με δέος μια αληθινή έκφραση της ελληνικής υπερηφάνειας. Που συνοψίζεται στην αγνή αγάπη για την Πατρίδα. Στον πατριωτισμό, που δεν συνίσταται στη στείρα ανάκληση του ευκλεούς παρελθόντος, αλλά αποτελεί στάση ζωής».

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στην έννοια του πατριωτισμού και σημείωσε: «Ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με εθνικές φοβίες, με μισαλλοδοξία και φωνές, με πατριδοκαπηλία και πεποιθήσεις για περιούσιους λαούς. Είναι, κυρίως, μία στάση ευθύνης και απόδειξη σεβασμού σε ό,τι κληρονομήσαμε και σε ό,τι θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά». Και συμπλήρωσε: «Είναι ένας τρόπος σκέψης, αλληλένδετος με την ιστορική ματιά στα πράγματα και με την εθνική αυτογνωσία».

Επανερχόμενος στο νόημα της σημερινής ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι, «δεν είναι αλήθεια ότι σήμερα δεν υπάρχουν ιδέες και επιδιώξεις που μπορούν να εμπνεύσουν τη νέα γενιά» προσθέτοντας ταυτόχρονα «ότι αυτό το παράδειγμα ζωής είναι το δυσκολότερο και ίσως γι αυτό το υψηλότερο.»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ισχυροποίησης του νομού Αιτωλοακαρνανίας με γνώμονα όπως είπε «την προσφορά του τόπου στο κοινωνικό σύνολο» αναφερόμενος «στον υδάτινο πλούτο που χρησιμοποιείται για ενέργεια και ύδρευσή του λεκανοπεδίου Αττικής», χωρίς να υπάρχουν όπως πρόσθεσε «μέχρι στιγμής τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Σωτήρη Κωτσόπουλο για την λειτουργία του.

Οι τοπικές αρχές υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης. Εκεί ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος προσέφερε στον Κάρολο Παπούλια μια ασημένια εικόνα της Παναγίας. Στη συνέχεια όλοι μαζί μετέβησαν στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου εψάλη Δοξολογία.

Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή με την Ιερή Εικόνα της Εξόδου, η οποία κατευθύνθηκε στον Κήπο των Ηρώων, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Αθάνατων Ελευθέρων Πολιορκημένων και βράβευσε του νικητές του δρόμου Θυσίας.

Στην τελετή στον Κήπο των Ηρώων ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας των Ελευθέρων Πολιορκημένων τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Έξοδος του Μεσολογγίου υπογραμμίζει την αξία του συνόλου, της συλλογικής δράσης, σε αντίθεση με τον ωχαδελφισμό, την ευκολία και την εγωπάθεια, που δυστυχώς στις μέρες μας έχουν θεοποιηθεί. Για αυτό το μήνυμα της σημερινής μέρας είναι η ενότητα, η ομοψυχία, το «εμείς» που έλεγε και ξανάλεγε ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Κι αυτό το «εμείς» πρέπει να περιφρουρήσουμε και να το θωρακίσουμε».

Στις εκδηλώσεις για την Έξοδο, την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος Έλσα Παπαδημητρίου , το ΠΑΣΟΚ η βουλευτής και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, το ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Μωραΐτης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης και τον ΛΑΟΣ ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης.

(Πηγή: ΑΠΕ)
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα