Επιχείρηση “χωροταξική αρετή” στη Μύκονο: Επικοινωνιακό τρικ ή επαναφορά στη νομιμότητα – Τα στοιχήματα

Επιχείρηση “χωροταξική αρετή” στη Μύκονο: Επικοινωνιακό τρικ ή επαναφορά στη νομιμότητα – Τα στοιχήματα
Μύκονος istock

Η χωροταξική διευθέτηση είναι ζήτημα μείζον που αφορά της διασφάλισης προϋποθέσεων βιώσιμης ανάπτυξης. Τα στοιχήματα και το όψιμο ενδιαφέρον.

Λίγες εβδομάδες, πριν τις εκλογές, και με αφορμή τη βίαιη επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, ξεκίνησε η επιχείρηση χωροταξικής “αρετής” στη Μύκονο, που όσο φτάνουμε προς τις κάλπες “καλά κρατεί”.

Τελευταίος “σταθμός” στην πορεία “εκκαθάρισης” των παραλιών της Μυκόνου η απόρριψή από το Εφετείο Αθηνών της αίτησης αναστολής, που είχε καταθέσει η επιχείρηση Nammos στη Μύκονο, για να σταματήσει, μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής τους.

Η κατεδάφιση δύο κτιρίων (520 τ.μ. και 40 τ.μ.), όπου σε αυτοψία τους οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν εντοπίσει ότι βρίσκονταν εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας Ψαρούς και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού.

Να σημειωθεί ότι από τις 4 Μάη, με επιστολή του προς τον Δήμο Μυκόνου, την εισαγγελία, την περιφέρεια και την αποκεντρωμένη διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Τουρισμού, το Υ.Π.ΕΝ. κοινοποίησε τις απορριπτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) και ζήτησε “την άμεση κινητοποίησή τους κατά τη δέσμια αρμοδιότητα που έχουν για όλες τις νόμιμες ενέργειες, π.χ. αναστολή των αδειών λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, κατεδάφιση παράνομων κατασκευών κ.ο.κ.”.

Βέβαια η επιχείρηση Nammos, από την πλευρά της είχε υποστηρίξει ότι τα δύο κτίρια (των 520 τ.μ. και 40 τ.μ.) έχουν νομιμοποιηθεί με δήλωση στο πλαίσιο του νόμου για τις “τακτοποιήσει” αυθαιρέτων. Ανάλογη διαδικασία, (αιτήσεις ακύρωσης, αποφάσεις κλτ) εκκρεμεί και για την επιχείρηση Principote στη Μύκονο.

Όπως φαίνεται, υπάρχει μια έντονη διαδικασία στο “Νησί των ανέμων” για να επανέλθει μια σχετική κανονικότητα, που λόγω της φήμης και της σημασίας στην τουριστική οικονομία που έχει, λαμβάνει διαστάσεις.

“Θα φανεί, εάν η διαδικασία στη Μύκονο, συνεχιστεί. Είναι θέμα χρόνου για το πού θα οδηγηθεί η πορεία του νησιού” ανέφερε, το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση παρουσίασης του Avant Mar και του Matsuhisa Paros, ο Γιώργος Χρυσικός, ιδρυτής, Managing Partner της Grivalia Management Company, που έχει στα σκαριά ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο στο “Καλό Λιβάδι” Μυκόνου, σε έκταση 100 στρεμμάτων, κι όπου, όπως σημείωσε, ενημερώνοντας εκπροσώπους των ΜΜΕ, υπάρχει μια μακρόσυρτη πορεία υλοποίησης της επένδυσης, μια και ακολουθείται πιστά η νόμιμη διαδικασία. “Εάν πηγαίναμε αλλιώς, θα είχαμε ξεκινήσει τώρα” ανέφερε σημειώνοντας ότι είναι θέμα πολιτικών επιλογών, εάν το “Νησί των ανέμων” θα γυρίσει στην κατάσταση ante, ή θα προχωρήσει με επενδυτές που πιστεύουν στην αειφορία και στον απόλυτο σεβασμό της νομοθεσίας.

Προφανώς, βέβαια, όσα συνέβησαν και επέφεραν την παρέμβαση της πολιτείας, δεν λύνουν το θέμα, που βέβαια, δεν αφορά μόνο τη Μύκονο. Επίσης θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κάποιος/α ότι έτσι λύνεται το θέμα με το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση στις παραλίες, τη διαχείριση προορισμών, αλλά και την προστασία και διαχείριση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος των νησιωτικών συμπλεγμάτων της χώρας κι όχι μόνο.

“Ανάπτυξη δε σημαίνει δόμηση στις παραλίες” τόνισε, το βράδυ της Πέμπτης, σε “τηλεμαχία” στον Αντ1, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος “φωτογραφίζοντας” μια σειρά από πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όλο αυτό το διάστημα, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, εγκρίσεις ως στρατηγικές επενδύσεων real estate κτλ. που παραπέμπουν σε μια διαδικασία “μονοσήμαντης” ανάπτυξης με αιχμή μια “οικονομικίστικη” υπερεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Όψιμο ενδιαφέρον

Από την πλευρά της, μάλιστα, η Αντιπολίτευση, που επί των ημερών της είχε μεταφερθεί η πολεοδομική ευθύνη στη Σύρο από τη Μύκονο, σε μία προσπάθεια θεραπείας παθογενειών και υποθέσεων διαφθοράς που είχαν καταγραφεί στην πολεοδομία Μυκόνου, κάνει με έμφαση λόγο για ένα όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις του αιγιαλού, σημειώνοντας ότι η μόνη ολοκληρωμένη προσπάθεια από την εποχή του Αντώνη Τρίτση που έγινε στη χώρα για να επιλυθεί το πολεοδομικό και χωροταξικό πρόβλημα, ήταν επί της Υπουργίας του Γιώργου Σταθάκη.

Όπως αναφέρεται, η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν την συνέχισε αλλά την υπονόμευσε συστηματικά, τη διαδικασία που ξεκίνησε ο τότε υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι κατά την θητεία του Γ. Σταθάκη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε εντατικά η προσπάθεια για το Κτηματολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες , ψηφίστηκε νέος νόμος για την χωροταξία, ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για την θαλάσσια χωροταξία, δημιουργήθηκε νέος νόμος για την ηλεκτρονική fast track έκδοση πολεοδομικών αδειών ώστε να απεμπλακούν οι πολεοδομίες των δήμων, εγκρίθηκαν τα 12 από τα 13 περιφερειακά χωροταξικά σχέδια της χώρας, δημοπρατήθηκαν διαγωνισμοί για τα ειδικά χωρικά σχέδια για όλους του κλάδους (τουρισμός, ΑΠΕ κλπ.), ξεκίνησε να ωριμάζει ένα νέο εργαλείο από το οποίο θα μπορούσαν χρηματοδοτηθούν το σύνολο των δήμων της χώρας για την εκπόνηση νέων τοπικών χωρικών σχεδίων και εκκίνησε ένα επιθετικό πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε παραλίες και περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας.

Μάλιστα, αναφέρεται, ότι οι αλλαγές αυτές που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νόμο για την χωροταξία και την πολεοδομία ανατράπηκαν από τη Ν.Δ. μια προς μια, ενώ οι καθυστερήσεις σε περιφερειακά η κλαδικά χωροταξικά σχέδια είναι μεγάλες (κάτι που ανέφερε σε σχέση με τις Κυκλάδες και ο κ. Γ. Χρυσικός). Ούτε λόγος βέβαια για τα τοπικά χωρικά σχέδια σε επίπεδο δήμου, που ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ως λύση μάλιστα, στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης.

Παράλληλα, σημειώνεται, από την Αντιπολίτευση, ότι για να “τονωθεί” η ανάπτυξη με το “μοντέλο” real estate και στο όνομα της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα τσουνάμι εξαγορών εξωαστικής γης και έκδοσης νέων αδειών προτρέποντας τους πολίτες να “αξιοποιήσουν” η περιουσία τους για να μην χάσει την αξία της, διαδικασία που όμως με τις εξελίξεις στο ΣτΕ με τα εκτός σχεδίου, ανατρέπεται.

Παράλληλα, αναφέρεται, ότι το πρόγραμμα κατεδαφίσεων σταμάτησε την μέρα που εκλέχθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μένει, προφανώς, να φανεί προς τα πού θα στραφεί η “ρότα” μετά τις εκλογές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα