Εργασία με χαρά

Εργασία με χαρά

Πώς «χτίζει» κανείς ένα ελκυστικό πακέτο δεξιοτήτων στη σημερινή αγορά εργασίας; Νέα παιδιά που πρόσφατα εντάχθηκαν στο δυναμικό της P&G Ελλάδος, εμπνέουν τους νέους με τις δικές τους εμπειρίες ενώ οι πιο έμπειροι επαγγελματίες μοιράζονται επαγγελματικά μυστικά.

Μέχρι τη στιγμή που η Βάλια Πασχαλίδου συστήνεται στο νεανικό ακροατήριο, έχουν ήδη ακουστεί πολλά και ενδιαφέροντα στη διαδραστική ημερίδα που φέτος γίνεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαζί χτίζουμε το μέλλον», ιδέα και υλοποίηση της P&G Ελλάδος

‘Συγχαρητήρια, προσλαμβάνεστε’!

Οι προηγούμενοι ομιλητές μαγνήτισαν το κοινό -φοιτητές και τελοιοφοίτους πανεπιστημιακών σχολών- δίνοντάς του μια σφαιρική εικόνα για τη σημερινή εργασιακή πραγματικότητα, για την αξιακή συγκρότηση της εταιρείας που οργανώνει για δεύτερη χρονιά φέτος την ημερίδα, αλλά και χρήσιμα κλειδιά για την πρόσβαση στην όλο και πιο απαιτητική αγορά εργασίας.

Η Βάλια δεν έχει τόση συσσωρευμένη πείρα και γνώση. Διαθέτει, όμως, ένα άλλο χαρακτηριστικό που κάνει την αίθουσα να ταυτίζεται μαζί της. Είναι, σχεδόν, μία από αυτούς. Για την ακρίβεια, στην αντίστοιχη περσινή ημερίδα, πέρασε το τεστ αξιολόγησης στο οποίο έχουν μόλις δοκιμάσει τις δυνάμεις τους οι φετινοί συμμετέχοντες και κατάφερε να γίνει δεκτή για την πρακτική της άσκηση στην P&G. Πλέον, εχει προσληφθεί και μιλάει με ενθουσιασμό για τα νέα της καθήκοντα στο τμήμα εμπορικής επικοινωνίας των προϊόντων P&G Ελλάδος- κι εξηγεί ποια στοιχεία θεωρεί ότι τη βοήθησαν να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν οργανισμό που δεν είναι φειδωλός στο να προσφέρει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, αναζητά το στελεχιακό του δυναμικό σε όλη την Ελλάδα και το αξιοποιεί αποτελεσματικά.

«Η ομάδα στην οποία εντάχθηκα», λέει η Βάλια Πασχαλίδου στο News247, «ξεκίνησε να με υποστηρίζει από την αρχή, να μου μαθαίνει τα πάντα από το μηδέν. Η αλήθεια είναι ότι επειδή στην P&G από την πρώτη μέρα αναλαμβάνεις ευθύνες και εκπαιδεύεσαι, μπαίνεις πολύ γρήγορα στο ρόλο σου. Εγώ δεν περίμενα σε ένα μήνα να είμαι τόσο εξοικειωμένη με το αντικείμενό μου. Το καλό είναι ότι έχεις τους ανθρώπους γύρω σου να σε καθοδηγούν. Όχι να σου δίνουν την απάντηση, αλλά να σε βάζουν στο σωστό κανάλι με τον τρόπο που ξέρουν, ώστε να βρεις μόνος σου τη μέθοδο και τη λύση. Έτσι, είναι μαγευτικό το ταξίδι που περνάς».

Ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών P&G Νοτιανατολικής Ευρώπης, Στέλιος Βουζούκας κέντρισε το ενδιαφέρον της αίθουσας προκαλώντας τους συμμετέχοντες να σκεφτούν δημιουργικά κατά τη διάρκεια ενός case study. Στην ερώτηση ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα νέα παιδιά μας λέει:

«Νομίζω ίσως το εύρος της γνώσης που πρέπει κάποιος να κατακτήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να αντιληφθείς την κάθε κατηγορία, να ξέρεις τα brands, να γνωρίσεις ποιος είναι ο καταναλωτής του κάθε brand. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα τα οποία ουσιαστικά πρέπει να τα συνδέεις και να παίρνεις αποφάσεις χωρίς απαραίτητα να διαθέτεις όλα τα δεδομένα. Αυτό ακριβώς κάναμε και στο Case study. Πρόκειται για μια προσομοίωση μιας επιχειρηματικής πρόκλησης. Οι συμμετέχοντες πρέπει να αναλύσουν τα δεδομένα που τους δίνονται και να συνθέσουν μια σειρά από πιθανές λύσεις ώστε να καταλήξουν σε μια πρόταση. Κάτι τέτοιο, τους δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουν μια εμπειρία των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν στο χώρο της εργασίας και να δομήσουν τη σκέψη και την ανάλυσή τους».

Τον ρόλο όμως του συμβούλου και του μέντορα σε αυτές τις προκλήσεις δεν τον παίζουν αποκλειστικά οι πιο έμπειροι. Όπως μας λέει η Βάλια Πασχαλίδου: Για τα παιδιά που μόλις έχουν έρθει στην εταιρεία, εμείς, οι λιγότερο καινούργιοι, είμαστε «buddies», οι φίλοι που πηγαίνουμε μαζί για φαγητό, που τους δείχνουμε τα κατατόπια, που είμαστε συνεχώς διαθέσιμοι στις ερωτήσεις τους. Είναι χαρά μου να λειτουργώ έτσι, εννοείται, καθώς την ίδια βοήθεια δέχθηκα κι εγώ. Νιώθω πραγματικά πολύ τυχερή και εύχομαι να νιώθουν όλοι έτσι άνετα στη δουλειά τους. Να ξυπνούν το πρωί με χαρά για να πάνε στο γραφείο.

Μέχρι να συμβεί αυτό, ένας νέος θα πρέπει να αποκτά εμπειρίες – εντός αλλά και εκτός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος όπως επιβεβαιώνεται από όλους. Η Βάλια Πασχαλίδου είπε στους συμμετέχοντες ότι δεν ήθελε τα 4 χρόνια που επρόκειτο να περάσει στο πανεπιστήμιο να μοιάζουν με ευθεία γραμμή. Συμμετείχε σε διάφορες ομάδες και δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που τη βοήθησαν να εξελιχθεί ως προσωπικότητα, να κερδίσει αυτοπεποίθηση, οργανωτικές δεξιότητες, συνεργατικό πνεύμα και, γενικότερα, να συγκροτήσει μια δέσμη προσόντων, ελκυστική για ένα μελλοντικό της εργοδότη. Και ο κος Βουζούκας προσθέτει: «Μια επιτυχημένη καριέρα είναι περισσότερο ένας μαραθώνιος κι όχι ένας αγώνας ταχύτητας. Ανεξάρτητα από το σημείο εκκίνησης θα πρέπει τα νέα παιδιά να φροντίσουν να βάλουν την προσωπική τους σφραγίδα και να αφήσουν το αποτύπωμά τους σε όλα τα πράγματα με τα οποία ασχολούνται.».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα