Εργάζεσαι την 28η Οκτωβρίου; Δες τι δικαιούσαι

Διαβάζεται σε 4'
Εργάζεσαι την 28η Οκτωβρίου; Δες τι δικαιούσαι
Φωτογραφία αρχείου MotionTeam

Πώς πληρώνεσαι αν εργάζεσαι την 28η Οκτωβρίου – Ποιες είναι οι υποχρεωτικές αργίες στην Ελλάδα και ποιες οι κατ’ έθιμο.

Στις υποχρεωτικές αργίες προστέθηκε η 28η Οκτωβρίου από πέρυσι βάσει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021, ενώ μέχρι την δημοσίευση του νόμου είχε το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας.

H ΓΣΕΕ ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της 28ης Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά:

Η 28η Οκτωβρίου περιλαμβάνεται πλέον στις υποχρεωτικές αργίες (άρθρο 60 Ν. 4808/2021), κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου ισχύουν τα εξής:

α) οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σ’ αυτούς, θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.

β) οι επί μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέρα από το καταβαλλόμενο μισθό τους.

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου ισχύουν τα εξής:

α) οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

– Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά την 28η Οκτωβρίου είναι πέρα των 40 ωρών, οφείλεται εκτός από την προσαύξηση και πρόσθετη αμοιβή λόγω υπερεργασίας κλπ.

– Το ημερομίσθιο της 28ης Οκτωβρίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν όμως τη μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα πάρουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.

Δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Οι υποχρεωτικές αργίες

Θυμίζουμε πως ο νέος νόμος για τα εργασιακά έφερε αλλαγές και στις αργίες.

Πλέον, στον νέο εργασιακό νόμο, αναφέρονται αναλυτικά οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις και διαμορφώνονται ως εξής:

α’) Η 1η Ιανουαρίου.

β’) Η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνια).

γ’) Η 25η Μαρτίου.

δ’) Η Δευτέρα του Πάσχα.

ε’) Η 1η Μαΐου.

στ’) Η 15η Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου).

ζ’) Η 28η Οκτωβρίου.

η’) Η 25η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα).

θ’) Η 26η Δεκεμβρίου (δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων).

Σημειώνεται πως από τις αργίες στην Ελλάδα, άλλες είναι υποχρεωτικές από το νόμο και άλλες είναι αργίες κατ’ έθιμο. Στις υποχρεωτικές αργίες γενικά απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών με ορισμένες εξαιρέσεις. Οι αργίες κατ’ έθιμο δεν θεωρούνται εξαιρέσιμες αργίες (εκτός και αν έχουν καθορισθεί με νόμο, ειδικό διάταγμα, συλλογική σύμβαση εργασίας κλπ), συνεπώς γενικά δεν απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων.

Οι κατ’ έθιμο είναι η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, του Αγίου Πνεύματος, οι εορτές τοπικής σημασίας του Πολιούχου Αγίου πόλης και η Ημέρα Απελευθέρωσης πόλης ή νήσου.

Οι αργίες για το Δημόσιο είναι όλες οι υποχρεωτικές και κατ’ έθιμον αργίες και επιπλέον οι παρακάτω:

– Το Μεγάλο Σάββατο: Ανάσταση του Χριστού που εορτάζεται μία μέρα πριν το Πάσχα και είναι κινητή γιορτή.

– Του Αγίου Πνεύματος που εορτάζεται κάθε 1η Δευτέρα του Ιουνίου, 48 ημέρες μετά το Πάσχα και είναι κινητή γιορτή.

Κατά τις ημέρες αυτές γενικά δεν γίνονται συναλλαγές.

Επίσης, με τον Ν.1157/1981, καθορίζονται και οι ημιαργίες, όπου τις ημέρες αυτές η εργασία διακόπτεται στις 13.00 μ.μ. για πενθήμερη εργασία ή στις 12.00 μ.μ. για μη πενθήμερη εργασία.

Όμως επειδή υπάρχουν διαφορετικά πρωινά ωράρια στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, η συνήθης πρακτική είναι διακόπτεται η εργασία του υπαλλήλου δύο ώρες πριν τη λήξη της βάρδιας. Οι ημέρες ημιαργίας είναι η 24 Δεκεμβρίου ως η παραμονή των Χριστουγέννων και η 31 Δεκεμβρίου ως η παραμονή του νέου έτους.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα