Έρχονται “τσουχτερά” πρόστιμα για τους χρήστες πειρατικού υλικού – Τι προβλέπεται

Διαβάζεται σε 3'
Έρχονται “τσουχτερά” πρόστιμα για τους χρήστες πειρατικού υλικού – Τι προβλέπεται
iStock

Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ προβλέπονται πλέον για χρήστες πειρατικού τηλεοπτικού περιεχομένου. Αναλυτικά τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα θα βρεθούν οι χρήστες που αποκτούν παράνομα πρόσβαση σε συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες και πλατφόρμες streaming, σύμφωνα με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο εισήχθη για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίστηκε την Τρίτη (18/2).

Για πρώτη φορά, η νομοθεσία προβλέπει τη διοικητική τιμωρία όχι μόνο των διακινητών πειρατικού περιεχομένου, αλλά και των ίδιων των χρηστών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι οικιακοί χρήστες που παρακολουθούν παράνομα συνδρομητικές υπηρεσίες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 700 ευρώ, ενώ για δημόσια προβολή του περιεχομένου – σε καφετέριες, ξενοδοχεία και άλλους χώρους – το ποσό αυξάνεται στα 1.500 ευρώ.

Στις περιπτώσεις όπου η πειρατεία χρησιμοποιείται για εμπορικό ή οικονομικό όφελος, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως και 5.000 ευρώ.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπερασπίστηκε την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, τονίζοντας ότι το φαινόμενο της πειρατείας έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Η ρύθμιση είναι επιβεβλημένη, καθώς η παράνομη πρόσβαση σε συνδρομητικό περιεχόμενο έχει μετατραπεί σε οργανωμένη δραστηριότητα, προκαλώντας τεράστια απώλεια εσόδων για τις πλατφόρμες και το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο επεκτείνει τη δυνατότητα δυναμικού αποκλεισμού (dynamic blocking), ώστε να διακόπτεται άμεσα η πρόσβαση σε παράνομους ιστότοπους που προβάλλουν πειρατικό οπτικοακουστικό υλικό, όπως ταινίες και σειρές.

Πολιτικές αντιδράσεις και διαφωνίες στην αντιπολίτευση

Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο κοινοβούλιο. Η Νέα Δημοκρατία είχε ταχθεί υπέρ της ρύθμισης, με τον εισηγητή της, Μιχάλη Λιβανό, να δηλώνει ότι «πρόκειται για ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας του πολιτιστικού προϊόντος, ενταγμένο στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού».

Αντίθετα, η αντιπολίτευση εξέφρασε επιφυλάξεις. Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Νάγια Γρηγοράκου, έκανε λόγο για «αποσπασματικές ρυθμίσεις που διορθώνουν προηγούμενες αστοχίες» και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «δεν έχει ξεκάθαρο όραμα για τον πολιτισμό, παρά τα αυξημένα κονδύλια».

Η Μαρίνα Κοντοτόλη από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συρραφή αποσπασματικών ρυθμίσεων χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει «πολιτικό έλεγχο των πολιτιστικών φορέων μέσω διορισμών».

Το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο προωθεί «την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «ανοίγει τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση μουσείων, φεστιβάλ και πολιτιστικών οργανισμών» ενώ η Ελληνική Λύση έστρεψε την κριτική της στην κατάσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καταγγέλλοντας ότι «είναι υποστελεχωμένη, λειτουργεί χωρίς οργανωμένο ερευνητικό έργο και η καθημερινότητά της κυριαρχείται από γραφειοκρατία».

Η Νέα Αριστερά, δια στόματος Σίας Αναγνωστοπούλου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει «επιβάλει τη λογική του Επιτελικού Κράτους στον πολιτισμό», ενώ ο βουλευτής της Νίκης, Σπύρος Τσιρώνης, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των προστίμων, ρωτώντας αν η κυβέρνηση στοχεύει τον τελικό χρήστη ή τις οργανωμένες πηγές πειρατικού περιεχομένου.

Η υπουργός Πολιτισμού απάντησε στις επικρίσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει «ρεαλιστικές πολιτικές με μετρήσιμα αποτελέσματα» και ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν διαβούλευσης, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των πολιτιστικών φορέων και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα