ΕΣΥ: Στο Σύνταγμα οι υγειονομικοί που αντιδρούν στο νομοσχέδιο
Σε εξέλιξη η συγκέντρωση των υγειονομικών στο Σύνταγμα που αντιδρούν στο νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία του ΕΣΥ.
- 01 Δεκεμβρίου 2022 14:04
Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στο Σύταγμα την ώρα που στη Βουλή συζητείται το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ΕΣΥ.
Οι υγειονομικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθηναν ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ για παλλαϊκή συγκέντρωση, καλώντας συνδικάτα, συλλόγους, φορείς και συλλογικότητες να κινητοποιηθούν για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.
Το επίμαχο νομοσχέδιο συζητείται την Πέμπτη στην ολομέλεια μετά την κατά πλειοψηφία, ψήφισή του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Καταργείται η θεμελιώδης αρχή για τη σύσταση του ΕΣΥ
Το βασικό σημείο του νομοσχεδίου Γκάγκα, που ψηφίζεται το απόγευμα της Πέμπτης είναι το άρθρο 10.
Είναι αυτό που καταργεί τη θεμελιώδη αρχή για τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), η οποία προβλέπει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού στο Δημόσιο.
Η αρχή αυτή είναι σημαντική, διότι δίνει, με οργανωμένο τρόπο, τη δυνατότητα δωρεάν νοσηλείας, είτε σε ασφαλισμένους, είτε σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, πρακτικά δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ, να εργάζονται παράλληλα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας (συνεργασία με ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία κ.λπ.) και στους ιδιώτες γιατρούς, να εργάζονται με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία.
Το πρώτο που θα γίνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου, είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να καταργήσει την οργανωμένη δυνατότητα δωρεάν νοσηλείας των ασθενών στο Δημόσιο.
Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και μηχανισμός, ώστε οι γιατροί του δημόσιου τομέα να μην βάζουν από την πίσω πόρτα των νοσοκομείων ασθενείς στα χειρουργεία, αφού πρώτα έχουν περάσει από τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που αναμένεται να προκαλέσει το νομοσχέδιο Γκάγκα, είναι ότι οι γιατροί του δημόσιου τομέα, εργάζονται αρκετές υπερωρίες για να στέκεται το ΕΣΥ στα «πόδια» του.
Αν όμως αποκτήσουν δικαίωμα να έχουν το δικό τους ιατρείο, θα αποχωρούν από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα τμήματα και κλινικές.
Ειδικά με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν σήμερα, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, ουδείς γνωρίζει πόσο χειρότερη θα γίνει η φροντίδα των ασθενών.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις