ΕΣΗΕΑ για Energa: Να πάρει θέση η κυβέρνηση για τις απειλές

Διαβάζεται σε 2'
ΕΣΗΕΑ
ΕΣΗΕΑ INTIME

Την ανησυχία της για τα εξώδικα που εστάλησαν προς ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με αίτημα την άμεση διαγραφή θεμάτων που αφορούν την υπόθεση Energa, εκφράζει η ΕΣΗΕΑ, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Την παρέμβαση της κυβέρνησης μετά τα μαζικά εξώδικα που εστάλησαν σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μέσω των οποίων ζητούνταν η άμεση διαγραφή θεμάτων που αφορούν την πολύκροτη υπόθεση της Energa, ζητά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την ανησυχία, αλλά και την έκπληξή της για την εν λόγω εξέλιξη.

Καταλήγοντας, η Ένωση ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα “για τη θεσμική θωράκιση των ΜΜΕ από αντίστοιχες απειλές και πρακτικές SLAPP σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Έκπληξη και ανησυχία προκαλεί η αποστολή εξωδίκου από προς Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης με τα οποία απαιτείται μέσω πρακτικών SLAPP η «άμεση διαγραφή εντός τριών ημερών» δημοσιευμάτων που αφορούν στη δημοσιογραφική κάλυψη της υψηλού ενδιαφέροντος ποινικής δίκης για την υπόθεση Energa.

Ανάμεσα στις αναρτήσεις που καλούνται τα ΜΜΕ να «διαγράψουν» περιλαμβάνονται ανακοινώσεις κομμάτων, δηλώσεις εμπλεκομένων, συνηγόρων ακόμη και γελοιογραφίες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις πρακτικές αυτές, οι οποίες απειλούν ευθέως τις αρχές της ελευθεροτυπίας, και αναρωτιέται εάν οι συντάκτες του εξωδίκου μετά την απαίτησή τους για διαγραφή των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων θα ζητήσουν και το σκίσιμο ή το κάψιμο και των εφημερίδων που αναφέρονται στην ποινική υπόθεσή τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση, θωρακίζοντας θεσμικά τα ΜΜΕ από αντίστοιχες απειλές και πρακτικές SLAPP σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα