Εστίαση: 50 τα λουκέτα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη

Εστίαση: 50 τα λουκέτα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη
MotionTeam

Πενήντα επιχειρήσεις του χώρου της εστίασης έχουν ήδη κλείσει. Δραματική έκκληση των επαγγελματιών

Λουκέτο έβαλαν μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους 50 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Θεσσαλονίκη, οι 40 το κέντρο και οι 10 περιφερειακά εξαιτίας τoy lockdown που έφερε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Πρόκειται ως επί το πλείστον για καφέ, εστιατόρια και σαντουιτσάδικα, όπως αναφέρει η Voria, υπογραμμίζοντας ότι αν μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τη βροχή λουκέτων, οφείλεται στο ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων για να μπορέσει να επιβιώσει προτιμά να κάνει χρήση των επιστρεπτέων προκαταβολών για αυτό και δεν προχωρά σε παύση λειτουργίας.

Τους φόβους για την επόμενη ημέρα αποτυπώνει και η εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργου Καββαθά πως μετά το lockdown είναι πιθανό 1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης να μην ανοίξει ξανά, εάν δεν ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης, που θα αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και την επιδότηση των θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περί τις 5.500 επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν 30.000-35.000 εργαζόμενους, κατά συνέπεια το πλήγμα που θα δεχθεί η τοπική οικονομία θα είναι σφοδρό, εάν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω αρνητικές προβλέψεις.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να τονωθεί ο κλάδος η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης προτείνει με επιστολή της προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, να τρέξει ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία στην ΠΚΜ, καθώς όπως εξηγεί η εστίαση, λόγω των κριτηρίων που ετέθησαν, δεν μπόρεσε, τελικά, να κάνει χρήση του προγράμματος “Διέξοδος”.

Η επιστολή

“Ο κλάδος της εστίασης ήταν και είναι ο μεγάλος ασθενής κατά τη διάρκεια τόσο του πρώτου, όσο και του δεύτερου lockdown γεγονός που αποδεικνύουν και τα πρώτα λουκέτα που έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους σε πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και με τους μέχρι τώρα ανέργους να υπολογίζονται σε εκατοντάδες.

Παρατηρούμε με μεγάλη μας λύπη και εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας, διότι, η εστίαση αν και έχει συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης, δυστυχώς η μοριοδότησή της είναι ιδιαίτερα χαμηλή (λόγω του κριτηρίου της χρονικής περιόδου του δευτέρου τριμήνου του 2020), με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις μας να μη μπορούν να λάβουν την όποια οικονομική ενίσχυση προσφέρθηκε από πλευράς της Περιφέρειας. Το πρόβλημα αυτό σας το είχαμε επισημάνει εξ αρχής αλλά δεν μπορέσαμε να εισακουστούμε τότε.

Η πρόταση από την Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης είναι να υπάρξει και ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία στην ΠΚΜ, του ποσού από 10.000 έως 20.000 ευρώ (για να ενταχτούν όσο πιο πολλές επιχειρήσεις γίνεται) με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους και διαχωρίζοντας την εστίαση από τον τουρισμό και το λιανεμπόριο”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα