Εθνική Πινακοθήκη: Στο μικροσκόπιο η κλοπή στο Ρότερνταμ
Το ερώτημα αν ο προφυλακισμένος "artfreak" είχε εμπλοκή και σε άλλες κλοπές έργων τέχνης επιχειρεί να ελέγξει η Δικαιοσύνη.
- 06 Ιουλίου 2021 06:09
Με βασικό μέλημα να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει κάθε ρεαλιστική θεωρία που έχει δημοσιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη του 2012, ο 6ος τακτικός ανακριτής, Αθ. Μαρνέρης, προχωρά σε μία σειρά νέων ενεργειών.
Οι δηλώσεις του Ολλανδού ντέντεκτιβ ανεύρεσης έργων τέχνης στον κόσμο, Arthur Brand, γύρω από τις ημέρες και τα έργα του 49χρονου κατηγορούμενου τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και το ενδεχόμενο να μην είναι ένας απλός «λάτρης των τεχνών» όπως αυτοαποκαλείται, φαίνεται πως δεν άφησαν αδιάφορο το δικαστικό λειτουργό. Μέσα στις κινήσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει σύντομα, είναι και να παραγγείλει τη λήψη DNA από τον προφυλακισμένο πρώην οικοδόμο, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο η κλοπή των τριών έργων από την Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί τη μοναδική του έκνομη ενέργεια ή όχι.
Το ζήτημα έχει θέσει αρχικά ο Arthur Brand, γνωστός και ως «Ιντιάνα Τζόουνς της τέχνης», στην εφημερίδα «De Telegraaf». Μεταξύ άλλων έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένη πηγή -η οποία είχε σχέσεις με τον κατηγορούμενο και σήμερα έχει επαφές με τις ελληνικές αρχές- και φέρεται να υποστηρίζει ότι ο 49χρονος είχε τέσσερις κλεμμένους πίνακες, έναν του Μοντριάν και έναν του Πικάσο από την Αθήνα, καθώς ένα Πικάσο και έναν Μονέ από μουσείο στο Ρότερνταμ. Στο τελευταίο έχει επίσης σημειωθεί κλοπή το 2012, ίδιο έτος με την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη.
Την ίδια ώρα, ο ανακριτής έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να αποφανθεί με βούλευμα του, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν στην Εθνική Πινακοθήκη. Το δικαστικό συμβούλιο καλείται να αποφασίσει με βάση τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του και πιστοποιούν ότι η κυριότητα των δύο έργων τέχνης ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη.
Παράλληλα, ο 6ος τακτικός ανακριτής, Αθ. Μαρνέρης, που χειρίζεται την έρευνα, πρόκειται να προχωρήσει σε σειρά ενεργειών, αρχικά αναφορικά με τους πίνακες. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εκτιμηθεί η αξία των κλοπιμαίων, ούτως ώστε να μπορέσει ο ανακριτής να βεβαιωθεί ότι θα αποδώσει τη σωστή κατηγορία στον 48χρονο πρώην οικοδόμο, ακόμα και αν χρειαστεί η άσκηση συμπληρωματικής δίωξης σε βάρος του πρώην οικοδόμου. Κι αυτό γιατί θα είναι διαφορετική η ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου, εάν η αξία τους υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ όπως ορίζει ο νόμος.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις