“Εθνικό θέμα το περιβάλλον”
Την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για το περιβάλλον, με συμμετοχή όλων των κομμάτων, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Δράμα
- 01 Ιουλίου 2007 18:31
” Ζούμε μέρες εθνικού πένθους. Η τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη είναι ίσως η τελευταία προειδοποίηση ότι βαδίζουμε σε λάθος δρόμο. Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια, είναι ώρα για σιωπή και περισυλλογή. Και η επόμενη μέρα, αφού μετρήσουμε τις πληγές που θα κλείσουν πριν περάσει ένας αιώνας, θα πρέπει να είναι μέρα αποφάσεων“.
Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έστειλε το δικό του ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος από τη Δράμα, όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί για τον εορτασμό της 94ης επετείου απελευθέρώσης της πόλης από το βουλγαρικό και τουρκικό ζυγό.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνησή του στην τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Δράμας, απηύθυνε πανεθνικό κάλεσμα για τη διάσωση του περιβάλλοντος, τονίζοντας με έμφαση: ” Είναι ώρα να χαραχθεί μια εθνική πολιτική για το περιβάλλον, με συμμετοχή σε διάλογο όλων των κομμάτων, όλων των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. Και αναφέρομαι σ’ ένα διάλογο δεσμευτικό, ο οποίος θα καταλήξει σε εφαρμογή της νέας εθνικής πολιτικής για την προστασία της φύσης, η οποία θα έχει διαχρονικό χαρακτήρα και δεν θα επηρεάζεται από πολιτικές αλλαγές“.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε: ” Με την καταστροφή του εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας η Αττική έχασε τον μοναδικό σημαντικό πνεύμονα πρασίνου που είχε απομείνει, δηλαδή έχασε την ελπίδα της. Η προστασία του περιβάλλοντος επιβάλλεται να γίνει, έστω και τώρα κι ας είναι αργά, το πρώτο και αδιαπραγμάτευτο εθνικό μας θέμα. Έχουμε όλοι ευθύνη ατομική και συλλογική για τη μετατροπή της Αθήνας σε μια πόλη γεμάτη τσιμέντο, άδεια από πράσινο και ελεύθερους χώρους, βίαιη για τα παιδιά και εχθρική για τους ανήμπορους“.
Νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στο Ιερό μητροπολιτικό ναό της Δράμας όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος. Στο πανηγυρικό της ημέρας, που εκφώνησε ο δήμαρχος Δράμας, Θωμάς Μαργαρίτης, επισήμανε ότι η θυσία των Δραμινών και η εκατόμβη θυμάτων και δεν έτυχε της δέουσας αναγνώρισης από την πολιτεία, ενώ έθεσε και το πάγιο αίτημα της επιστροφής από τη Βουλγαρία των ανυπολόγιστης αξίας κειμηλίων που έκλεψε ο βουλγαρικός στρατός κατοχής, το 1913, από την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα της Ελευθερίας και αμέσως μετά παρακολούθησε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.