Ευρήματα-φωτιά σε Ι.Χ. και σπίτι στην Κυψέλη
Που περιλαμβάνουν σκληρό δίσκο με προκηρύξεις και σχεδιαγράμματα της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας. Δεσμίδες χαρτονομισμάτων και δύο όπλα
- 14 Απριλίου 2010 11:44
Σε εξέλιξη έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε διώροφο σπίτι στην οδό Μήδειας στην Κυψέλη, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μέλη του “Επαναστατικού Αγώνα” είχαν ξενοικιάσει πριν από τρεις μήνες.
Η περιοχή αποκλείστηκε καθώς θεωρήθηκε ότι είναι πιθανό να πρόκειται για τη γιάφκα της οργάνωσης που αναζητά η αστυνομία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία.
Το πρωί, σε μικρή απόσταση από το σημείο βρέθηκε ένας σάκος που περιείχε ένα όπλο, αλλά όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για φάρσα, καθώς το όπλο ήταν “ρέπλικα”.
Η αστυνομία εκτιμά πως τα ευρήματα στο αυτοκίνητο του συλληφθέντα Κώστα Γουρνά που περιλαμβάνουν τρεις σκληρούς ό δίσκους με πολύτιμο για τις διωκτικές αρχές υλικό, δύο όπλα και 270.000 ευρώ σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων, είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί ενδέχεται να οδηγήσουν την έρευνα στην γιάφκα της οργάνωσης όπου βρίσκεται αποθηκευμένος οπλισμός και υλικά.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα δύο όπλα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του Γουρνά είναι αυτά που χρησιμοποίησαν κάποιοι από τους συλληφθέντες για σκοποβολή στον Υμμηττό.
Η αστυνομία θυεωρεί σημαντικά τα ευρήματα και εκτιμά πως βρήκε το ταμείο του Επαναστατικού Αγώνα και σχεδόν στο σύνολο το έγγραφο υλικό του.
Ο Κώστας Γουρνάς ενώπιον του ανακριτή αρνήθηκε να απολογιθεί και χαρακτήρισε και αυτός τη δίωξή του πολιτική, από ένα σύστημα που δεν αναγνωρίζει , ενώ οι άλλοι δύο συγκατηγούμενοι οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού και η Παναγιώτα Ρούπα, η οποία είναι έγκυος, στιος φυλακές Ελαιώνα.
Το διόρωφο σπίτι στην Κυψέλη πάντως ερευνάται έως αυτή την ώρα και η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη, καθώς τα συνεργεία των εγκληματολογικών εργαστηρίων ερευνούν πόντο-πόντο το σπίτι για γεννετικό υλικό και ίχνη εκρηκτικών.
Προφυλακιστέοι 3 από τους 6 κατηγορουμένους
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, τρεις από τους έξι κατηγορούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας”, οι οποίοι οδηγήθηκαν το πρωί της Τρίτης της ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας.
Πρόκειται για τους Νίκο Μαζιώτη, τη σύζυγό του, Παναγιώτα Ρούπα και τον Σαράντο Νικητόπουλο. Ο τελευταίος ζήτησε και εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πατέρας του και μια οικογενειακή του φίλη, ενώ οι Μαζιώτης και Ρούππα αρνήθηκαν να απολογηθούν, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία, ενώ το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Σαράντος Νικητόπουλος, που συμπλήρωσε ότι αφορμή για τη σύλληψή του στάθηκε μια ομιλία, που εκφώνησε στο Πάντειο, μετά το θάνατο του Φούντα.
Οι Νίκος Μαζιώτης, η σύζυγός του Παναγιώτα Ρούπα και ο συγκατηγορούμενός του Σαράντος Νικητόπουλος προσήχθησαν σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ το πρωί συγκεντρώθηκαν στην Ευελπίδων περισσότεροι από 50 φίλοι και συγγενείς τους.
Όπως λένε οι συνήγοροί του, ο Νικητόπουλος υποστηρίζει ότι γνωρίζει τους κατηγορουμένους και ότι είχε φιλικές σχέσεις με τον Λάμπρο Φούντα, αλλά τονίζει ότι ένα αποτύπωμά του που βρέθηκε σε κινητό αντικείμενο στο σπίτι του βιολόγου, δεν μπορεί να στοιχειοθετεί κατηγορίες σε βάρος του.
Σήμερα, οδηγούνται στον ανακριτή οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι.
Ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα σε βάρος των έξι κατηγορούμενων.
Η δίωξη σε βάρος τους αφορά τα κακουργήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο σε ανθρώπους ή πράγματα, έκρηξης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα από την οποία προκύπτει κίνδυνος για άνθρωπο και πρόκληση σωματικής βλάβης.
Επίσης, η δίωξη αφορά τα πλημμελήματα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς τελεσθείσας με έκρηξη, παράνομης οπλοφορίας, παράνομης οπλοχρησίας και παράνομης οπλοκατοχής. Ο εκ των συλληφθέντων Νίκος Μαζιώτης επιβαρύνεται με τις διατάξεις του νόμου περί τρομοκρατικών οργανώσεων ως επικεφαλής της οργάνωσης.
Από τον Φούντα στους Έξι
Άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της έρευνας που ξεκίνησε μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του Λάμπρου Φούντα και κατέληξε στη σύλληψη των έξι κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» προκύπτουν από τη δικογραφία που συνέταξε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Αφετηρία των ερευνών επιβεβαιώνεται ότι είναι η 10η Μαρτίου οπότε πέφτει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ο 35χρονος βιολόγος.
Μετά το συμβάν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποιούν έρευνα στο σπίτι του Φούντα στην οδό Άλδου Μανουτίου, στους Αμπελοκήπους, του αδελφού του, επίσης στους Αμπελοκήπους, το εξοχικό των γονιών του στη Νέα Μάκρη.
Ερευνόνται επίσης τα σπίτια δύο γυναικών με τις οποίες σχετίζονταν ο Λάμπρος Φούντας, η πρώτη στην οδό Ασκληπιού στο κέντρο της Αθήνας και η δεύτερη στο Κιάτο Κορινθίας.
Από την έκθεση κατάσχεσης προκύπτει ότι στο σπίτι του 35χρονου βρέθηκαν χειρόγραφα σημειώματα, κλειδιά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εργαλεία, φωτογραφική μηχανή, φόρμα εργασίας, κουκούλες, βιβλίες και δύο τηλεκάρτες, οι οποίες όπως αποδεικνύεται αποκάλυψαν το δίκτυο επαφών του Λάμπρου Φούντα.
Σε κινητά αντικείμενα (βιβλία και σημειώματα) που βρέθηκαν στο σπίτι του βιολόγου ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα του Χριστόφορου Κορτέση, του Σαράντου Νικητόπουλου, καθώς και δύο ακόμα γυναικών και ενός άνδρα, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία.
Στις 15 Μαρτίου ξεκινούν οι διαδικασίες άρσης απορρήτου για τις δύο τηλεκάρτες και το ένα κινητό τηλέφωνο που βρέθηκαν στο σπίτι του 35χρονου.
Από τη διαδικασία αποκαλύφθηκε το φάσμα επαφών και επικοινωνιών που είχε ο Φούντας με άγνωστα άτομα μέσω της χρήσης τηλεκαρτών και κινητών τηλεφώνων.
“Από το περιεχόμενο των συνομιλιών προκύπτουν συνομιλίες μεταξύ ανδρών, κατά τις οποίες δεν αναφέρονται ονόματα ή άλλα στοιχεία προσδιορισμού της ταυτότητας των χρηστών και δεν αναφέρονται τοπονυμίες ή άλλα δηλωτικά στοιχεία περιοχών όπου κινούνται η βρίσκονται. Τα άτομα αυτά ήταν εξαιρετικά ολιγόλογα, πολύ προσεκτικά στις συνομιλίες τους, χρησιμοποιούσαν δε αρκετές φορές κωδικές εκφράσεις και κατά κύριο λόγο καθόριζαν συναντήσεις μεταξύ τους σε κάποιες δε των περιπτώσεων σε πολύ προχωρημένες ώρες”, όπως αναφέρεται στη δικογραφία.
Από το σύστημα on line εντοπισμού που διαθέτουν Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Αντιτρομοκρατική δύο από τα κινητά βρέθηκαν στην οδό Ανθέων στα Καλύβια (σπίτι του Νίκου Μαζιώτη) και την οδό Παιωνίου στην Αθήνα (σπίτι του Ευάγγελου Σταθόπουλου).
“Επιπλέον” αναφέρεται στο σχετικό απόσπασμα “διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω είχαν επικοινωνίες και συνωμοτικές συναντήσεις κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες με τους Γουρνά Κωνσταντίνο, Νικητόπουλο Σαράντο και Κ.Κ (το όνομά του αναφέρεται αλλά δεν ανήκει μεταξύ των κατηγορουμένων) και με άλλα άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα”.
Σε ότι αφορά τα ευρήματα στο σπίτι του Ν. Μαζιώτη στα Καλύβια Αττικής, αναφέρονται τα εξής: οι χειρόγραφες σημειώσεις σε προσχέδιο προκήρυξης για την επίθεση στο ΧΑΑ έχουν γίνει από το Νίκο Μαζιώτη, καθώς ο γραφικός χαρακτήρας ταυτοποιήθηκε με αντίστοιχες σημειώσεις που είχαν βρεθεί σε τετράδιο που είχε κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 1998 από το σπίτι του στο Καματερό.
Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και για σημειώσεις σε προσχέδιο ανακοίνωσης του “Επαναστατικού Αγώνα” μετά την επίθεση στο Α.Τ Αγ. Παρασκευής.
Τέλος, αποτύπωμα του Ν. Μαζιώτη βρέθηκε σε σχεδιάγραμμα με το σημείο και τον τρόπο που κινείται στατική δύναμη που περιπολεί σε απόσταση 100 μέτρων από τη ΓΑΔΑ.
Εν τω μεταξύ, στη σύλληψη τριών ατόμων προχώρησε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην οδό Κέκροπος στην Καλλιθέα, η αστυνομία.
Έρευνες για τις γιάφκες και τον οπλισμό
Δύο γιάφκες της οργάνωσης “Επαναστατικός Αγώνας” στο τρίγωνο Περισσού, Ν. Φιλαδέλφιας, Ν. Ιωνίας αναζητούν εναγωνίως οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Η ανεύρεση των όπλων και των εκρηκτικών εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις γύρω από την έρευνα και θα διευρύνει τον κύκλο εμπλεκομένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την υποκλοπή των συνομιλιών μεταξύ των 6 συλληφθέντων, οι δύο γιάφκες βρίσκονται κοντά στα σπίτια που διατηρούσε η οργάνωση και έχουν ήδη ελεγχθεί σε Ν. Φιλαδέλφεια και Ν. Ιωνία.
Τα συγκεκριμένα σπίτια χαρακτηρίζονται από τις αρχές ως «οικήματα ασφαλείας» που τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν, είτε για τις συναντήσεις τους είτε για την προετοιμασία των τρομοκρατικών τους επιθέσεων.
Οι αναζητήσεις λοιπόν της Αντιτρομοκρατικής επικεντρώνονται στη περιοχή κοντά στα ήδη γνωστά σπίτια της οργάνωσης.
Για το “πρώτο” όπως το αποκαλούν σπίτι – γιάφκα τα στοιχεία αναφέρουν ότι ιδιοκτήτρια είναι μία γυναίκα στην οποία τα μέλη της οργάνωσης οφείλουν δύο νοίκια.
Το “δεύτερο” σπίτι – γιάφκα είναι διαμέρισμα καθώς από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες προκύπτει ότι τα μέλη της οργάνωσης δεν έχουν πληρώσει τα κοινόχρηστα το τελευταίο δίμηνο.
Σε στενό κλοιό άλλοι δέκα ύποπτοι
Νέα εντάλματα σύλληψης αναμένεται να εκδοθούν σήμερα για ακόμα δέκα άτομα που η Αντιτρομοκρατική θεωρεί ότι εμπλέκονται με τον “Επαναστατικό Αγώνα”, μετά τη σύλληψη των έξι .
Από τους δέκα υπόπτους, οι τέσσερις, ηλικίας 28-35 ετών φέρονται ως άμεσα εμπλεκόμενοι με τη δράση της οργάνωσης, ενώ οι υπόλοιποι έξι πιθανότατα είχαν βοηθητικό ρόλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα από τα σπίτια που έκανε έλεγχο η αστυνομία μετά τις συλλήψεις του Σαββάτου, βρέθηκαν αποτυπώματα δύο ατόμων.
Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα, των εξετάσεων των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. για τα ευρήματα από τα σπίτια των συλληφθέντων, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί και η σύγκριση μεταξύ γενετικού υλικού από σημεία επιθέσεων της οργάνωσης με δείγματα DNA από τις κατοικίες των συλληφθέντων.
Διάλογος για την έκρηξη στα Πατήσια
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν προκύψει από τις υποκλοπές της ΕΥΠ, ο Ν. Μαζιώτης φαίνεται να σχολιάζει με άγνωστο άτομο την έκρηξη βόμβας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15χρονου Αφγανού και τον σοβαρό τραυματισμό της 11χρονης αδερφής του τη νύχτα της 28ης Μαρτίου στα Πατήσια. Σήμερα πραγματοποιήθηκε νέα επέμβαση στο αριστερό μάτι του κοριτσιού και σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”, το χειρουργείο πήγε καλά και δεν υπήρξαν επιπλοκές.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στις 29 Μαρτίου ο Ν. Μαζιώτης δέχθηκε τηλεφώνημα από καρτοκινητό και ακολούθησε ο έξής διάλογος:
-Ναι
-Δεν σε ξύπνησα;
-Όχι είχα πέσει, δεν τρέχει τίποτα
-Βλέπατε ε;
-Ναι, έχουμε δει
-Γ……τα
-Έχεις κάνα νεότερο;
-Πού έχεις μείνει, ξέρω εγώ;
-Δεν έχουν ταυτότητα του, ξέρω εγώ; Το παιδί πέθανε;
-Το παιδί αυτηνής, οικογένεια ήτανε. Μαζέψανε από κάδο ή πεζοδρόμιο
-Τι ρε φίλε σοβαρά;
-Γ…… τα φίλε, αν είναι αυτό που λένε
-Και το παιδί πέθανε στο νοσοκομείο…
-Το παιδί που πέθανε, είναι γιος αυτηνής και το κοριτσάκι είναι σοβαρά στο νοσοκομείο. Την βρήκε το κοριτσάκι και την έδωσε στον αδερφό της
-Τώρα τι να σου πω; Θα τα πούμε από κοντά
-Έχουμε κανα ραντεβού γενικά αύριο;
-Εμείς έχουμε το πρωί ή το μεσημέρι εκειπέρα. Έχουμε κάποιες αλλαγές ας πούμε. Αν μπορούσες κάνα μήνυμα από τη δουλειά κάποια στιγμή να σ’ έβλεπα.
-Θα με πάρεις κάνα τηλέφωνο να πεταχθώ;
-Θα σε πάρω τηλέφωνο.