Ευρωκοινοβούλιο: Αυστηροποιείται το πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων και τις κατασκευές
Ψηφίζεται το πλάνο Fit for 55 in 2030 που αφορά μείωση των εκπομπών αερίων σχεδόν σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών αλλά και την ενεργειακή απόδοση κτιρίων.
- 14 Μαρτίου 2023 10:01
Δύο νέοι Ευρωπαϊκοί νόμοι αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα, Τρίτη (14/3) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε υποδομές και κτίρια.
Πιο συγκεκριμένα σήμερα θα ψηφιστεί το πλάνο Fit for 55 in 2030 που αφορά μείωση των εκπομπών αερίων σχεδόν σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών αλλά και την ενεργειακή απόδοση κτιρίων.
Το fit for 55 στις κατασκευές
Πρόκειται για το πλάνο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα. Θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η θέρμανση κτιρίων, η γεωργία, οι οδικές μεταφορές κ.α.
Στις κατασκευές αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και εκτελούνται έργα, αλλά και την λειτουργία υποδομών κατά τέτοιο τρόπο που θα είναι περιβαλλοντικά φιλικές.
Για πρώτη φορά, όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 10% και έως 50%. Η συζήτηση για το νομοθέτημα πραγματοποιήθηκε εχθές στο Ευρωκοινοβούλιο και η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα.
Ουσιαστικά είναι ένα περιβαλλοντικό νομοθέτημα το οποίο επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας καθώς η δέσμη μέτρων για να μειώσει η ΕΕ τι εκπομπές αερίων κατά τουλάχιστον 55% περιλαμβάνει: Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, Υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, πρότυπα εκπομπών CO2 για τα οχήματα, ενεργειακή απόδοση όπου αυτό μπορεί να επιτευχθεί, κοινωνικό ταμείο για το κλίμα, σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ, φορολόγηση της ενέργειας, χρήση γης και δασοκομία, κοινωνικό ταμείο για το κλίμα, κανονισμοί για τα καύσιμα στις αερομεταφορές και τις λιμενικές μεταφορές.
Η ενεργειακή απόδοση κτιρίων
Μεγάλης σημασίας όμως έχει και το νομοθέτημα για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων το οποίο αφορά το πως θα αυξηθούν οι ανακαινίσεις κτιρίων προκειμένου να μειωθεί δραστικά η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, δηλαδή το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κάθε κατασκευής.
Σύμφωνα με τα σχέδια αυτά, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών από το 2028, προκειμένου να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα στον εν λόγω τομέα έως το 2050.
Επίσης, οι υπάρχουσες κατοικίες θα πρέπει να ταξινομηθούν έως το 2030 τουλάχιστον στη βαθμίδα Ε όσον αφορά την ενεργειακή τους απόδοση, αλλά και να αναβαθμιστούν στην βαθμίδα D έως το 2033 – η σχετική κλίμακα περιλαμβάνει βαθμίδες από το A μέχρι το G, με το τελευταίο να αντιστοιχεί στο 15% των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις σε εθνικό επίπεδο. Η βελτίωση αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε μη οικιστικά και δημόσια κτίρια, έως το 2027 και το 2030 αντίστοιχα.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις