Εύβοια: Εντελώς ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά για δεύτερο 24ωρο

Εύβοια: Εντελώς ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά για δεύτερο 24ωρο

Αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β.Αποστόλου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο, η Πυροσβεστική μιλά για πλήρη εξέλιξη. Ζήτησε και έλαβε ενισχύσεις μέχρι και από την Μακεδονία. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι πυροσβέστες

Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι και πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια από την μεγάλη πυρκαγιά που καταστρέφει από χθες μία τεράστια πευκόφυτη έκταση από την Λίμνη έως τα Κατούνια και τα Φάρακλα σε ένα πύρινο τρίγωνο που ισοπεδώνει την περιοχή.

Και ενώ η κατάσταση από χθες έως και αυτή την ώρα είναι παντελώς ανεξέλεγκτη, άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, εκκενώθηκε χθες προληπτικά ένα ξενοδοχείο και ένα μοναστήρι το βράδυ, παρόλα αυτά κανείς όχι μόνο δεν έχει κάνει τον κόπο να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά δια στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου διακινείται ότι από το πρωί έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, αφήνοντας άναυδους ακόμα και τους επιτελείς της Πυροσβεστικής που κάθε άλλο παρά έλεγχο βλέπουν σε αυτή την καταστροφή!

Το ίδιο άφωνοι από αυτή την δήλωση που έχει δημιουργήσει τελείως λάθος εικόνα σε πολλά ΜΜΕ για το τι πραγματικά συμβαίνει, έχουν μείνει και οι κάτοικοι της περιοχής και ενώ την ίδια ώρα οι κάτοικοι στα Κατούνια εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και φεύγουν, καθώς το πύρινο μέτωπο κινείται Νότια-Νοτιοδυτικά προς την περιοχή τους! Συγκεκριμένα, αυτήν την ώρα το μέτωπο που κινείται με αυτή τη κατεύθυνση βρίσκεται ήδη πάνω από τα Κατούνια και οι πυροσβεστικές δυνάμεις στήνουν περίμετρο γύρω από τα σπίτια. Από την άλλη πλευρά του μετώπου, δηλαδή στη Λίμνη Ευβοίας, και εκεί είναι κοντά ωστόσο παρεμβάλλεται ένα βουνό, οπότε δε διατρέχει άμεσο κίνδυνο η Λίμνη.

Την ίδια ώρα που κινδυνεύουν περιουσίες και άνθρωποι, στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για έλεγχο και στην πραγματικότητα η Πυροσβεστική βασίζεται μόνο στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού της και στο δελτίο καιρού, που προβλέπει πτώση στην ένταση των ανέμων από τις έξι το απόγευμα και μετά. Ωστόσο έμπειροι αξιωματικοί επισημαίνουν πως μετά από δύο ημέρες φωτιάς με τέτοια ένταση, η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει δικό της μικροκλίμα στο σημείο με σαφώς έντονους ανέμους και ζητούν ενισχύσεις ακόμη και από τη Μακεδονία…

Σε μια φωτιά λοιπόν που οι πυροσβέστες μάχονται να μην κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές και που ορισμένοι «βλέπουν» έλεγχο (!!!) επί τόπου επιχειρούν 140 άντρες της Πυροσβεστικής με 58 οχήματα, 74 άντρες πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες 27 βυτιοφόρα από ιδιώτες, 7 οχήματα ΟΤΑ για τη διάνοιξη ζωνών. Εννέα αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα θα ενισχύουν το έργο κατάσβεσης μέχρι περίπου τις 21:00.

Αναμένεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις καθ’ολη τη διάρκεια της νύχτας με νέα προωθητικά μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών οι όποιες είναι απαραίτητες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Αυτή η πυρκαγιά μαζί με αυτή της Χίου και των Δερβενοχωρίων είναι η τρίτη μεγαλύτερη που πλήττει την Επικράτεια έως σήμερα, κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο και τα περί ελέγχου ανήκουν μόνο στο επίπεδο… ευχών!

Αποστόλου: Όλος ο μηχανισμός πυρόσβεσης συγκεντρώνεται στη Λίμνη      

Σε νεότερες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά.

«Θέλω να πιστεύω ότι αν μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου .                    

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα