Εύβοια: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά – Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες

Διαβάζεται σε 5'
Φωτιά στην Εύβοια
Φωτιά στην Εύβοια ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISS

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στην Εύβοια. Παραμένουν στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις. Με το πρώτο φως της μέρας, εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν το βράδυ της Τετάρτης (01/08) οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, στην φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στον Πισσώνα Ευβοίας.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς στην Εύβοια αυτή τη στιγμή, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου της φωτιάς.

Όλο το βράδυ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, η Δασική Υπηρεσία και εθελοντές έδωσαν μάχη ώστε να περιορίσουν την φωτιά και δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες ώστε να ανακόψουν την πορεία της.

Φωτιά στην Εύβοια ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISS

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις παραμένουν στο σημείο και συγκεκριμένα επιχειρούν 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμουν με ρίψεις νερού από αέρος 13 εναέρια μέσα ( 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό).

Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Επιπλέον δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Η φωτιά είχε καλύψει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Εύβοιας και στην ουσία κατέστρεφε το μοναδικό κομμάτι πευκοδάσους που είχε μείνει ανέγγιχτο και από τις προηγούμενες καταστροφές που έχει βιώσει το νησί πριν τρία χρόνια.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος, χθες, αλλά και της γεωμορφολογίας του εδάφους, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλη έκταση. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την πυροσβεστική, οι άνεμοι έφταναν ακόμη και τα 8 μποφόρ, ενώ άλλαζαν συνεχώς κατευθύνσεις. Τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας, δε, δημιουργούσαν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς.

Φωτιά στην Εύβοια ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISS

Στην Εύβοια μετέβη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας ,καθώς και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε δηλώσεις τους χθες, ο υπουργός και ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Θ. Βάγιας ανέφεραν ότι σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από 20 εναέρια μέσα θα διατεθούν σε δύο κύκλους για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού από αέρος.

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο «για μία νύχτα μάχης» ενώ υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας».

Φωτιά στην Εύβοια ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISS

Φωτιά στην περιοχή Σελλιά Ρεθύμνου στην Κρήτη

Ακόμη, φωτιά εκδηλώθηκε περί τις 00.35 σε δασική έκταση στην περιοχή Σελλιά Ρεθύμνου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει μέτωπο πυρκαγιάς με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες.

Στο σημείο επιχειρούν 91 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 3ης ΕΜΟΔΕ και 25 οχήματα κι από αέρος ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στις 01.48 στους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι τόσο στην πυρκαγιά στην Εύβοια όσο και στην Κρήτη οι δυνάμεις παραμένουν ισχυρές και είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

“Καμπανάκι” κινδύνου για σήμερα Πέμπτη (01/08)

Σημειώνεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη (01/08), στην περιφέρεια Αττικής καθώς και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα