Εύβοια: Πόσα χιλιοστά νερού έπεσαν πραγματικά;
Πόσο νερό έπεσε στην Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής; Εξηγεί στο News 24/7 ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς
- 10 Αυγούστου 2020 06:28
Επτά νεκροί, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος και ένας αγνοούμενος είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τα ξημερώματα της Κυριακής την Εύβοια.
Για άλλη μία φορά η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού αποδεικνύεται μοιραία για συμπολίτες μας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη από την περασμένη Τρίτη 4 Αυγούστου, η ΕΜΥ είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, το οποίο επικαιροποίησε μάλιστα, με νεότερα στοιχεία την Πέμπτη 6 Αυγούστου και προειδοποιούσε για τις έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Εύβοιας.
“Όλα τα δεδομένα μας έδειχναν πολύ μεγάλα ύψη βροχής ιδιαίτερα για το Σάββατο”, αναφέρει στο News 24/7 ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. “Η περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας ήταν μια από τις περιοχές που θα επηρεαζόταν περισσότερο” τονίζει παραπέμποντας σε σχετικό tweet του της περασμένης Παρασκευής.
Όπως εξηγεί, τα ραντάρ της ΕΜΥ «κλήθηκαν» την Κυριακή να εντοπίσουν την πολύ ισχυρή καταιγίδα στην Εύβοια, η οποία παρουσίασε την μεγαλύτερη ραγδαιότητα μεταξύ 3 και 4 το πρωί της Κυριακής 9/8.
Το διάστημα εκείνο, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, στην περιοχή των Ψαχνών σημειώθηκαν το μεγαλύτερο ύψος βροχής ανά ώρα, δηλαδή η καταιγίδα στην περιοχή των Ψαχνών παρουσίασε την μεγαλύτερη σφοδρότητα.
Συνολικά κατεγράφησαν περίπου 212 χιλιοστά νερού., όπως φαίνεται και από την ανάρτηση της ΕΜΥ.
Υπενυθμίζεται ότι στην σχετική αναφορά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε κάνει λόγο για 350 χιλιοστά νερού, ενώ, όπως είπε, οι προβλέψεις μιλούσαν για 63.
Και τα 212 χιλιοστά, όμως., αποτελούν έναν πολύ υψηλό αριθμό όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο Μετεωρολόγος. “Πρόκειται για το ένα τρίτο της βροχής που πέφτει έναν χρόνο στην Εύβοια. Όταν ξεπερνάμε τα 40 με 50 χιλιοστά σε μία ώρα, όλοι οι μετεωρολόγοι γνωρίζουμε ότι θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Το στοιχείο αυτό δυστυχώς το επιβεβαίωσαν τα ραντάρ καιρού της ΕΜΥ, αλλά και τα δορυφορικά δεδομένα”.
Ερωτηθείς για τις σχετικές προβλέψεις, ο κ. Κολυδάς εξηγεί “Τα μοντέλα δεν μπορούν να εκτιμήσουν ακριβώς τα ύψη της βροχής, δίνουν όμως μία τάση σχετικά με τις περιοχές που πρόκειται να επηρεαστούν. Και εκεί υπεισέρχεται ο ρόλος του μετεωρολόγου. Για αυτό, άλλωστε, εκδώσαμε και το πρώτο έκτακτο δελτίο το οποίο και επικαιροποιήθηκε”.