Φολέγανδρος: “Δολοφονική επίθεση με μεθοδευμένο σπρώξιμο” είδε η Δικαιοσύνη

Φολέγανδρος: “Δολοφονική επίθεση με μεθοδευμένο σπρώξιμο” είδε η Δικαιοσύνη
Απολογία ενώπιον του ανακριτή Νάξου του 30χρονου που ομολόγησε ότι σκότωσε την 26χρονη σύντροφό του, στη Φολέγανδρο EUROKINISSI

Κόλαφος κατά του 30χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή της Γαρυφαλλιάς, κατά τη διάρκεια των κοινών τους διακοπών στη Φολέγανδρο, είναι οι δικαστικές αρχές, καταλήγοντας στην προφυλάκιση του.

Καταπέλτης σε βάρος του 30χρονου που προφυλακίστηκε για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο, υπήρξε ο εισαγγελέας Νάξου, ο οποίος είχε επίσης την άποψη -όπως και ο ανακριτής- ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο εισαγγελικός λειτουργός σε ένα σύντομο διατακτικό, το οποίο συντάσσεται αφού έχει ολοκληρωθεί η απολογία του κατηγορούμενου και έχει εξετάσει τα στοιχεία της δικογραφίας, χαρακτηρίζει ως ένα “ευέξαπτο άτομο το οποίο για ασήμαντο λόγο είναι έτοιμο να προξενήσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε συνάνθρωπό του”, και καταλήγει πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του.

Ειδικότερα, μιλά για “μεθοδευμένο σπρώξιμο” της Γαρυφαλλιάς προς το γκρεμό, ενώ επισημαίνει ότι ο κατηγορούμενος είχε “άκρως ψύχραιμη συμπεριφορά” αφού έφτασε στο σημείο να κρύψει αποδεικτικά στοιχεία, όπως τα κινητά τηλέφωνα και των δύο.

Για το λόγο αυτό, έκρινε πως ο 30χρονος είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων αλλά και ύποπτος φυγής και εισηγήθηκε την προφυλάκιση του, όπως και έγινε.

Αναφέρει στο σύντομο διατακτικό:

“Γνωμοδοτούμε υπέρ της επιβολής της προσωρινής κράτησης διότι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης κρίνουμε ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.

Συγκεκριμένα, για ασήμαντη αφορμή (λογομαχία) ένιωσε προσβεβλημένος και εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση κατά ενός ατόμου από το στενό του περιβάλλον, το οποίο ήταν σωματικά πιο αδύναμο από τον ίδιο (χτυπήματα, μεθοδευμένο σπρώξιμο σε βραχώδη απόκρημνο γκρεμό). Εν συνεχεία, προέβη σε λελογισμένες ενέργειες ήτοι την απομάκρυνση από το σημείο, επιμελής απόκρυψη και αποφυγή επικοινωνίας του με τις αρχές, οργανωμένη εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων (κινητά τηλέφωνα), ενέργειες που δείχνουν άκρως ψύχραιμη συμπεριφορά.

(…) Κρίνουμε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένα ευέξαπτο άτομο το οποίο για ασήμαντο λόγο είναι έτοιμο να προξενήσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε συνάνθρωπό του και δη σε άτομο του στενού του περιβάλλοντος, τα οποία αυτός θεωρεί ότι τον προσβάλλουν, τον αμφισβητούν ή τον μειώνουν, καθιστώντας στον επικίνδυνο για διάπραξη νέων αδικημάτων. Άλλωστε, όπως ο ίδιος αναφέρει στην απολογία του ενώπιον των αρμοδίων προανακριτικών υπαλλήλων «με είχε νευριάσει και την σκότωσα, ένιωσα δηλαδή ότι με υποβιβάζει, γι’ αυτό και έχασα τον έλεγχο».”.

«Τη χτύπησε στο κεφάλι και την έσπρωξε»

Βασισμένος πάνω σε αυτή την εισαγγελική γνωμοδότηση, ο ανακριτής Νάξου καταλήγει στο ένταλμα που εξέδωσε για την προσωρινή του κράτηση, ότι ο κατηγορούμενος χτύπησε τη Γαρυφαλλιά στο κεφάλι και την έσπρωξε στο γκρεμό.

«Ο κατηγορούμενος διαπληκτίστηκε επανειλημμένως με την θανούσα με την οποία διατηρούσε ερωτικό δεσμό, εξεμάνη διότι έφυγε ο εγωισμός του («διαφωνούσαν για τα πάντα», τον «εκνεύρισε», τον «επέκρινε», τον «μάλωνε», δεν τον «σεβόταν», τον «ειρωνευόταν»), οδήγησε το όχημα στο οποίο επέβαινε και η θανούσα πλησίον γκρεμού και όταν η θανούσα εξήλθε καλώντας σε βοήθεια, την χτύπησε στο κεφάλι και την έσπρωξε δύο φορές προκειμένου να πέσει στον γκρεμό και να σκοτωθεί, όπερ και εγένετο».

Αντιστοίχως, σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη, τα επιβαρυντικά στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του 30χρονου αναφέρεται:

«Ακολούθως, έσυρε και εγκατέλειψε την θανούσα στη θάλασσα, δεν ειδοποίησε τις αρχές ή ασθενοφόρο για τις πρώτες βοήθειες, πέταξε το σακίδιο με τα προσωπικά είδη – ατομικά στοιχεία στη θάλασσα ώστε να εξαφανίσει τα ίχνη- κολύμπησε αντίθετα από το σημείο του συμβάντος ώστε να παραπλανήσει τις αρχές και να διαφύγει την σύλληψη και εξαφάνισε και το δικό του κινητό τηλέφωνο και της θανούσης (ούτε ευρέθησαν ούτε κάνει λόγο για αυτά) ενώ προκύπτει ότι η θανούσα έστελνε μηνύματα και στο σακίδιο του κατηγορουμένου ανευρέθη power bank μαύρο για φόρτιση κινητού τηλεφώνου, ώστε να αποκρύψει αποδεικτικό υλικό».

Για το λόγο αυτό, ο ανακριτής Νάξου υποστηρίζει πως όλα αυτά «μαρτυρούν ότι αφενός θίγει ο εγωισμός του κατηγορουμένου έστω και για ασήμαντη αφορμή -εν προκειμένω ήταν εσφαλμένη κατεύθυνση καθοδόν προς αναψυχή-, αυτός δεν διστάζει να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή οικείου του με σκληρότητα στην εκτέλεση και μεθοδικότητα στην απόκρυψη του εγκλήματος».

Δεν έπεισε…

Και όλη αυτή η εισαγγελική τοποθέτηση ήρθε μετά την απολογία του 30χρονου, ο οποίος υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως το θύμα ήταν εκείνο που τον οδήγησε στο να τη σπρώξει γιατί δεν τον …σεβόταν.

“Υπάρχουν κάποια γεγονότα αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να το αναφέρω. Με ενέπαιζε παριστάνοντας πως πήγε να πάρει τσιγάρα και πήγαινε αλλού και μετά γέλαγε. Το βασικό ήταν ότι υπήρχε αυτό έντονα στο νησί. Με οδηγούσε εσκεμμένα σε λάθος κατευθύνσεις, καταλήγαμε στο χωματόδρομο και μετά με κορόιδευε. Ήταν μια επανειλημμένη συμπεριφορά και ήταν τόσο έντονο που μου χαλούσε την καλή διάθεση που είχα στην αρχή. Αυτή τη συμπεριφορά την είχε για πέντε-έξι μήνες”.

Ερώτηση: Για ποιο λόγο τα έκανε αυτά;

Απάντηση: Προσπαθούσε να με εκθέσει είτε όταν ήμασταν μόνοι μας είτε με παρέα. Εγώ είχα πει αρκετές φορές να σταματήσουμε να βρισκόμαστε για αυτόν το λόγο, αλλά εκείνη επέμενε να συνεχίσουμε. Για κάποια θέματα είχαμε βρει κάποιες λύσεις σε άλλα σημεία έκανε τα ίδια. Εγώ επέστρεφα για να καταλάβω το λόγο που τα έκανε όλα αυτά.

Για τις διακοπές τους στη Φολέγανδρο, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι υπήρχαν συνεχείς εντάσεις και ο ίδιος είχε ζητήσει να επιστρέψουν, αλλά η 26χρονη, όπως είπε, δεν ήθελε. Ειδικά δε εκείνη τη μέρα, κατά τον 30χρονο, οι μεταξύ τους σχέσεις δεν ήταν καλές.

Παρά τις απανωτές ερωτήσεις του ανακριτή για τις λεπτομέρειες του εγκλήματος, ο 30χρονος απαντούσε σχεδόν μονολεκτικά με “δεν ξέρω”, “δεν θυμάμαι”, “δεν γνωρίζω”. Η μνήμη του βέβαια, φαίνεται να τον προδίδει μόνο σε ορισμένα σημεία, αφού μπορεί να μην θυμόταν πως το φόρεμα της Γαρυφαλλιάς βρέθηκε δίπλα στη σορό της σε ένα βράχο, όμως θυμάται με βεβαιότητα ότι δεν τη χτύπησε, πριν τη σπρώξει.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, εκείνος έσπευσε να τη βοηθήσει κατεβαίνοντας στα βράχια ενώ παράλληλα, πήρε μαζί του και την τσάντα με τα κινητά τους τηλέφωνα. Κατά τους ισχυρισμούς του, τότε κατάλαβε πως η 26χρονη δεν είχε σφυγμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα