Φονικοί Σίφωνες: 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη λίμνη Πλαστήρα σαν σήμερα το 1959

Φονικοί Σίφωνες: 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη λίμνη Πλαστήρα σαν σήμερα το 1959
istock

Τον μεγαλύτερο φόρο αίματος του από τον σίφωνα τον πλήρωσε το παραλίμνιο Νεοχώρι καθώς οι 17 εκ των θυμάτων στη Λίμνη Πλαστήρα κατάγονταν από αυτό.

Ο πιο θανατηφόρος σίφωνας στην Ελλάδα, σημειώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1959, όταν κατέστρεψε μια βάρκα στη λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού ή Μέγδοβα), με αποτέλεσμα 20 εργάτες να χάσουν τη ζωή τους.

Τον μεγαλύτερο φόρο αίματος  τον πλήρωσε το παραλίμνιο Νεοχώρι καθώς οι 17 εκ των θυμάτων κατάγονταν από αυτό.

Το μοιραίο βράδυ, παραμονή του Αγίου Νικολάου, οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να ξεκινήσουν από την περιοχή Τσαρδάκι για να φτάσουν απέναντι στο Νεοχώρι. Μοναδικός τρόπος για το σύντομο αυτό ταξίδι ήταν με βάρκα, όμως στην περιοχή επικρατούσε κακοκαιρία. Αψηφώντας τις προτροπές συντοπιτών τους αλλά και των απαγορεύσεων της χωροφυλακης και της ΔΕΗ που έκαναν την σύσταση να μην επιχειρήσουν τον διάπλου της λίμνης, εκείνοι αποφάσισαν να το τολμήσουν καθώς ήθελαν να βρίσκονται στα σπίτια τους για τη μεγάλη γιορτή της επομένης.

 

Σκοπός της δημιουργίας της λίμνης, ήταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με την πάροδο του χρόνου, τα οφέλη από την άρδευση και την ύδρευση του θεσσαλικού κάμπου καθώς και η εκτεταμένη τουριστική αξιοποίηση των παραλίμνιων οικισμών  βοήθησε σηματικά τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Καταγόμενοι από το Νεοχώρι: Αγρογιάννης Βασίλειος, Αγρογιάννης Γεώργιος, Αγρογιάννης Νικόλαος, Καρακώστας Δημήτριος, Καρακώστας Ευάγγελος, Καραντώνης Βασίλειος, Καραντώνης Γεώργιος, Κελεπούρης Κων/νος, Κορκοντσέλος Αστέριος, Μητσογιάννης Αναστάσιος, Μητσογιάννης Αριστ., Μητσογιάννης Ηρακλής, Μήτσιου Βασίλειος, Νίκου Ιωάννης, Σάλτης Αθανάσιος, Τέκος Σωτήριος, Φώτας Κων/νος.

Καταγόμενος από το Μορφοβούνι: Μπαλτάς Βάιος.

Καταγόμενοι από την Καρίτσα: Κερασιώτης Νικόλαος, Ντζιός Γεώργιος.

Οι καταστροφικοί σίφωνες της Ελλάδας

Πριν 39 χρόνια στις 21 Ιουλίου 1983 , ένα καταστροφικό μπουρίνι έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα , το οποίο επηρέασε κυρίως τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου και έγινε η αιτία, εκτός των φυσικών καταστροφών, να χάσουν τότε την ζωή τους 9 άνθρωποι , ένας ισχυρός στρόβιλος εμφανίστηκε στην Ελλάδα που από υδροσίφωνας έγινε σίφωνας ξηράς, έπληξε πριν 7 χρόνια τη Σκάλα Λακωνίας στις 21 Σεπτεμβρίου 2015, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το πρόσφατο μπουρίνι της Χαλκιδικής το 2019 με επτά νεκρούς.

 

Οι στρόβιλοι ξηράς (tornado) ή θάλασσας (Waterspouts) αποτελούν μια “απειλή” που έχει ερευνηθεί σημαντικά από την διεθνή και την ελληνική επιστημονική κοινότητα . Οι μελέτες μας βοηθούν μέχρι ενός σημείου και όλοι συμφωνούμε οτι το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί με οργανωμένο σχέδιο έγκαιρης πρόβλεψης και προειδοποίησης από την Πολιτεία, με κατάλληλες  υποδομές και εκπαίδευση , κάτι που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη πραγματοποιήσει.

Ο τρόπος δημιουργίας των στροβίλων (γενικά ) περιγράφεται σχηματικά παραπάνω , ενω αξίζει να σημειώσουμε οτι από το 2007  η ισχύς των υπολογίζεται με την κλίμακα Enhanced Fujita η οποία εκτείνεται από το 0 έως το 5 και βασίζεται στην καταστροφή που προκαλείται.

Η ισχύς τους δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί όσο αυτοί είναι σε εξέλιξη, ούτε φυσικά από την όψη τους και μόνο! Μετά από μελέτες κατέστη δυνατό να συσχετιστεί η ταχύτητα του ανέμου στον ανεμοστρόβιλο με τις προκαλούμενες καταστροφές και επομένως με την κλίμακα EF .

 

Στη χώρα μας έχουμε καταγράψει περίπου 30 στρόβιλους που μπορούν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια των κατηγοριών EF2 – EF3 από το 1843 μέχρι σήμερα και εμφανίζονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα,. Συνολικά γνωρίζουμε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 29 άτομα και 154 έχουν τραυματιστεί στη χώρα μας τα τελευταία 150 χρόνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα