Φορολογία όπως του λαού
Συνέντευξη στην ΝΕΤ και στην Έλλη Στάη παραχώρησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Μίλησε για όλα, ακόμα και για τη φορολογία της εκκλησίας
- 07 Ιουλίου 2011 22:41
Για όλα μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ΝΕΤ, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο αρχιεπίσκοπος μίλησε για την κρίση, τους αγανακτισμένους αλλά και τα έσοδα της εκκλησίας και τη φορολόγησή της.
Αναλυτικότερα, στο φλέγον θέμα των εσόδων και της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως έχει κυριαρχήσει μία καχυποψία του λαού απέναντι στην εκκλησία, της Πολιτείας έναντι της εκκλησίας αλλά και της εκκλησίας απέναντι στην Πολιτεία.
Υποστήριξε ότι αυτός ο πακτωλός χρημάτων, ο οποίος υποτίθεται, σύμφωνα με πολλούς, πως υπάρχει, αγγίζει τη σφαίρα της φαντασίας, ενώ είπε πως “θα ήταν πολύ ωραίο, να έρθει μία επιτροπή και να γίνει έρευνα και να ελέγξει τι έχει η εκκλησία. Να φανεί τι έχει η εκκλησία, τι εισπράττει και τι πληρώνει”.
Στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη πως η εκκλησία διασπάθισε με το κράτος την περιουσία της, από την οποία έχει μείνει μόλις το 4%.
Ωστόσο, δεν αρνήθηκε πως υπάρχουν μεγάλα κομμάτια γης και δη κατοικημένα, όπως η Βουλιαγμένη και ο Λυκαβηττός, τα οποία της ανήκουν, ο Λυκαβηττός στη Μονή Πετράκη.
Παράλληλα όμως σημείωσε ότι δεν έχουν όλα αξία ούτε μπορούν να αξιοποιηθούν όλα.
“Δεν έχουμε αντίρρηση. Αυτά που έχουν αξία να τα αξιοποιήσουμε. Αλλά όλα αυτά να διατεθούν στο πως θα βοηθηθεί, πως θα βελτιωθεί ο άνθρωπος που υποφέρει”.
Πάντως, δεν έλειψαν και οι αιχμές προς την Πολιτεία, αφού ο αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως όση περιουσία χάθηκε, τούτο έγινε από τη διαχείριση της Πολιτείας και ανέφερε και σχετικά παραδείγματα, όπως για παράδειγμα το ότι δόθηκαν μεγάλα ποσά προς τους αγρότες ακτήμονες για βελτίωση της παραγωγής τους και του επιπέδου ζωής τους και κατέληξαν σε κομματάρχες, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και τόνισε:
“Τα παθήματα έχουν γίνει μαθήματα”.
Όσο για τη φορολογία, υπογράμμισε πως οι ιερείς και η εκκλησία φορολογούνται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες, ενώ είπε με έμφαση:
“Εγώ λέω φορολογία ίση με τον λαό”.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα, ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για την εκκλησία η οποία θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά περισσότερα και πρέπει να κάνει παραπάνω πράγματα, για την κρίση σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος, αφού η Ελλάδα έχει βρεθεί ξανά σε τέτοιες δυσκολίες και τις έχει ξεπεράσει και για την νεολαία την οποία δεν καταλαβαίνουμε,δεν τη δεχόμαστε ουσιαστικά, και δεν φταίει εκείνη και δικαίως οργίζεται και αγανακτεί.
Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά του στην τρόικα, για την οποία δήλωσε πως και το 48-49, για όποιον διαβάζει ιστορία, και τότε είχαμε ένα είδος τρόικας, της Αμερικής ενώ είπε ότι γενικά η Ελλάδα είχε τη μοίρα να καθορίζεται η τύχη της από ξένες δυνάμεις.