Φωτιά στη Μάνδρα: “Έχω πέντε σκυλιά στο αμάξι” – Δραματική έκκληση για δεκάδες πυρόπληκτα ζώα

Φωτιά στη Μάνδρα: “Έχω πέντε σκυλιά στο αμάξι” – Δραματική έκκληση για δεκάδες πυρόπληκτα ζώα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ/INTIME NEWS

Δραματικές προσπάθειες διασωστών και εθελοντών να σωθούν ανυπεράσπιστα ζώα. Οι εικόνες από τη Μάνδρα Αττικής. Έκκληση για βοήθεια από το ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι για 380 ζώα.

Τις τελευταίες ώρες και εν μέσω πύρινων μετώπων σε Αττική, Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Ρόδο, δεκάδες πλάνα έχουν κυκλοφορήσει με απεγκλωβισμούς ζώων που βρέθηκαν στις φλόγες. Σκυλιά, γάτες, άλογα και άλλα κατοικίδια διασώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους αλλά και από τα σώματα ασφαλείας.

Αλγεινή εντύπωση όμως προκάλεσαν και οι πληροφορίες για ιδιοκτήτες που εκκένωσαν τις οικίες και τα οικόπεδά τους, αφήνοντας τα κατοικίδιά τους δεμένα ή εγκλωβισμένα με αποτέλεσμα δεκάδες να χάσουν τις ζωές τους.

Στη Μάνδρα οι τηλεοπτικές κάμερες “έπιασαν” τη στιγμή κατά την οποία ένας κάτοικος μέσα στην αγωνία του, προσπάθησε να διασώσει πέντε σκυλιά με το όχημά του. Στις προσπάθειές του συνέδραμαν και άνδρες της αστυνομίας.

Δείτε το βίντεο – ντοκουμέντο όπως το κατέγραψε η κάμερα του ALPHA:

Σε άλλο περιστατικό αστυνομικοί απεγκλώβισαν σκύλο από οικόπεδο στη Μάνδρα Αττικής.

Ενώ τον γύρο του διαδικτύου έκανε και άλλο βίντεο στο οποίο καταγράφονται πυροσβέστες να φροντίζουν ένα άλλο σκυλί που σώθηκε από τις φλόγες στο Λαγονήσι. Στα άσχημα των ημερών, καταγράφεται όμως και η καταστροφή της φάρμας Fazoo στο Λαγονήσι, ενώ σημειώνεται πως στην ευρύτερη περιοχή από τα Καλύβια έως και την Ανάβυσσο υπάρχουν πάρα πολλά καταφύγια και πανσιόν ζώων συντροφιάς αλλά και ιππικοί όμιλοι.

 

Σε κάθε περίπτωση, η κινητοποίηση των φιλόζωων ήταν τεράστια από την πρώτη στιγμή της φωτιάς στον Κουβαρά Αττικής με καλέσματα μέσα από τα social media, ενώ υπάρχει και η εμπειρία από τις δράσεις εκκενώσεων από τις προηγούμενες μεγάλες φωτιές στο Μάτι και στη Βαρυμπόμπη.

Στις προσπάθειες συνέδραμε και η Πολιτική Προστασία καθώς και εθελοντικές ομάδες και δημοτικές αρχές που προσέφεραν φορτηγά και οχήματα.

Κάτοικος διασώζει τον σκύλο του κατά τη φωτιά στα Δερβενοχώρια AP Photo/Thanassis Stavrakis

 
Alma Libre - Hellenic Animal Rescue

 

Σε λειτουργία ετέθη και ο σταθμός πυροπλήκτων ΛΑΤΟ Γαλάτσι, που δέχεται τα πυρόπληκτα ζώα από καταφύγια και σπίτια σε Κερατέα, Λαγονήσι και Καλύβια. Στο πλευρό των ζώων βρέθηκαν και δεκάδες εθελοντές κτηνίατροι.

INTIME NEWS

Διάσωση ζώων SOOC

 
Άλογα στις φωτιές ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

 

Εκκλήσεις γίνονται επίσης για φιλοξενία – υιοθεσία των ζώων που έχουν διασωθεί. “Ας ανοίξουμε τα σπίτια μας για κάθε ζώο σε ανάγκη, ακόμη και μέσα από την καταστροφή, ας ελπίζουμε να γεννηθεί μια καλύτερη μέρα για εκείνα”, αναφέρει η οργάνωση Alma Libre – Hellenic Animal Rescue. Υπολογίζεται πως στο ΛΑΤΟ φιλοξενούνται περίπου 380 ζώα.

Η έκκληση για βοήθεια από το ΛΑΤΟ

“ΕΧΟΥΜΕ 380 ΖΩΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΔΩ. Χρειαζόμαστε:

Ανθρώπους που μπορούν να φιλοξενήσουν ζώα ΥΠΕΥΘΥΝΑ να έρθουν εδώ 12:00-14:00 και 17:00-21:00.

(Κάποιοι να έχουν και λάπτοπ).

Εθελοντές με εμπειρία από το Αστήρ Λατώ και προηγούμενες κρίσεις να έρθουν για βάρδιες από 10:00 έως 21:00.

SOS: Μην μας στέλνετε μηνύματα αν δεν έχετε κάτι να μας πείτε. Έχουμε πολλά και χάνουμε τα σημαντικά.

Από ανάγκες θέλουμε:

-τροφή για puppies.

-cool mats.

-πάνες

-σεντόνια

-λουριά οδηγούς

Ευχαριστούμε πολύ όλους σας”.

Στην ανακοίνωσή της και η φιλοζωική ομάδα Ελευσίνας “Αδέσποτα Μυστήρια – φιλοζωική ομάδα Ελευσίνας” ενημερώνει:

“Τα εξής ζώα διασώθηκαν και περισυλλέχθηκαν από Νέα Ζωή Μάνδρας από το αρμόδιο τμήμα περί διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Ελευσίνας και προσκομίστηκαν στο spot της Dogs’ Voice στο ΑΣΤΉΡ ΛΑΤΩ Γαλατσίου!

Όποι@ αναζητά ή και αναγνωρίζει κάποιο από τα ζώα, παρακαλείται να προβεί στο spot για τα περαιτέρω!

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι ο Δήμος Ελευσίνας ήταν παρόν από την πρώτη στιγμή με ότι μέσα είχε διαθέσιμα και αξίζει στους ανθρώπους του εν λόγω τμήματος ένα ΜΠΡΑΒΟ & ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!”.

Όταν οι ένστολοι λειτουργούν σωστά

Να πούμε σε αυτό το σημείο πως μέσα στην αγωνία τους και την κόπωσή τους, οι ένστολοι δεν σταμάτησαν να προσπαθούν να διασώσουν περιουσίες, ανθρώπους και ζώα. Πράττοντας ως όφειλαν.

Στο πρώτο βίντεο που παρουσιάζεται στο άρθρο, καταγράφονται και οι περιβόητες “αύρες” της ΕΛΑΣ να επιχειρούν στις φλόγες. Η εικόνα είναι σουρρεαλιστική γιατί αποτυπώνει εν πολλοίς την ένδεια πυροσβεστικών μέσων που διαθέτει ή δεν διαθέτει, η χώρα.

Σε αντιδιαστολή με αυτά τα πλάνα βέβαια, οι ίδιες “αύρες” είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον εποχικών πυροσβεστών που ζητούσαν τις μονιμοποιήσεις τους. Μήνες μετά, οι ένστολοι που τέθηκαν τότε αντίπαλοι, τώρα παλεύουν με τις φλόγες μαζί, σε μια εικόνα που θα θέλαμε να δούμε ως κοινό αγώνα, και για τα εργασιακά τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα