Φωτιά στη Ρόδο: Εφιαλτική νύχτα – Ανείπωτη καταστροφή και συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Φωτιά στη Ρόδο: Εφιαλτική νύχτα – Ανείπωτη καταστροφή και συνεχείς εκκενώσεις οικισμών
Φωτιά στη Ρόδο Eurokinissi

Παραδομένη στις φλόγες είναι η Ρόδος, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει πευκοδάση κινείται εκτός ελέγχου σε πολλά μέτωπα χιλιομέτρων. Αργά τη νύχτα εκκενώθηκαν κι άλλες περιοχές, με χιλιάδες άτομα να διανυκτερεύουν σε παραλίες και χώρους του δήμου.

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Ρόδο, όπου οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη στα πύρινα μέτωπα, ενώ το έργο τους δυσχεραίνουν τα ισχυρά μελτέμια που πνέουν στο νησί.

Το νησί καίγεται για έκτη ημέρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, μάλιστα, οι φωτιές έχουν πλήξει διαφορετικές περιοχές του νησιού, στα βόρεια (Κάμειρος), στα δυτικά (Ατάβυρος), στα κεντρικά (Λάερμα) στα ανατολικά (Λίνδος, Λάρδος) και στα νότια/νοτιοανατολικά (Κιοτάρι).






Αργά τη νύχτα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι με κατεύθυνση προς τη Ρόδο. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων, ενώ είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.

Το βράδυ του Σαββάτου, η φωτιά έκαψε σπίτι στο χωριό Λαέρμα, καθώς και την εκκλησία του νεκροταφείου. Άσχημη είναι η εικόνα και στο Κιοτάρι όπου κάηκαν ξενοδοχεία, καταστήματα και αυτοκίνητα.






Τις τελευταίες ώρες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν, ενώ το πρωί της Κυριακής αναμένεται να μεταβούν επιπλέον δυνάμεις στο νησί ακτοπλοϊκώς από Πειραιά.

Φωτιά στη Ρόδο ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI

Οι ελπίδες στα εναέρια μέσα

Πλέον, οι ελπίδες εναποτίθενται στα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας, ωστόσο την κατάσβεση δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα να δίνουν μάχη μόνο τρία αεροπλάνα.

Στο νησί επιχειρούν 204 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 39 οχήματα, ενώ ήδη έφτασαν στο νησί τα 2 C-130 που μετέφεραν δυνάμεις της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

«Προσπαθούμε να κινηθούμε όπως πάνε τα μέτωπα και όπως κινείται ο άνεμος» δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, επισημαίνοντας πως τα κύρια μέτωπα της φωτιάς νωρίς το πρωί της Κυριακής είναι στις περιοχές νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και σε μία χαράδρα ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι.

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ακόμη ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρότατες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω σήμερα, προσθέτοντας ότι αρνητικός παράγοντας είναι οι πολλοί ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί.

Φωτιά στη Ρόδο ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI

Εκκένωση οικισμών με κάθε μέσο

Την περίοδο αυτή, υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη Ρόδο περίπου 200.000 τουρίστες, οι περίπου 8.000 από τους οποίους ήταν στις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές.

Στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν προληπτικά από το πύρινο μέτωπο, τουρίστες και κάτοικοι έφυγαν με κάθε μέσο: με αγροτικά φορτηγά, δημοτικά λεωφορεία, ιδιωτικά αυτοκίνητα, οχήματα της αστυνομίας και του στρατού αλλά και πεζή, ενώ υπήρξαν και πολλοί πολίτες που κατέληξαν σε παραλίες της νότιας Ρόδου από τις οποίες απεγκλωβίστηκαν με σκάφη, διά θαλάσσης.











Στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πήραν μέρος όχι μόνο πλωτά του λιμενικού αλλά και ιδιωτικά σκάφη που είχαν επιταχθεί για αυτόν τον σκοπό.

Τα άτομα που απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης υπολογίζονται σε περίπου 2.500, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών.

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και διανυκτέρευσαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πέρασαν τη νύχτα και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.






Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα