Φωτιά στη Ρόδο: Μαρτυρία στο NEWS24/7 – “Δεν είχαμε καμιά ενημέρωση, κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε”

Φωτιά στη Ρόδο: Μαρτυρία στο NEWS24/7 – “Δεν είχαμε καμιά ενημέρωση, κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε”
Φωτιά στη Ρόδο Eurokinissi

Σε εφιάλτη μετατράπηκαν οι διακοπές χιλιάδων τουριστών που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο λόγω της μεγάλης φωτιάς. Μια Βρετανίδα μιλά στο NEWS24/7 για τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, καταγγέλλοντας έλλειψη οργάνωσης.

Τις εφιαλτικές στιγμές που επικράτησαν στη Ρόδο το Σάββατο -την πέμπτη δηλαδή κατά σειρά μέρα που πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές έδιναν άνιση μάχη με τις φλόγες– περιγράφει στο NEWS24/7 Βρετανίδα τουρίστρια η οποία βρισκόταν για διακοπές στη Λάρδο.

Οι εικόνες με εκατοντάδες παραθεριστές, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, να εγκαταλείπουν με βαλίτσες στο χέρι τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν βρέθηκαν στην κορυφή της επικαιρότητας των βρετανικών Μέσων, που εστίασαν μεταξύ άλλων στην έλλειψη οργάνωσης που υπήρχε τα κρίσιμα εκείνα λεπτά. «Ήταν ξεκάθαρο ότι κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε» λέει στο NEWS24/7 η Blair Fiander, ξετυλίγοντας το κουβάρι όσων συνέβησαν.

Η ίδια ήρθε στη χώρα μας την Πέμπτη, γνωρίζοντας ότι υπήρχε αίτημα για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε περιοχές του νησιού, ωστόσο δεν αφορούσε τα μέρη που θα επισκεπτόταν με την οικογένειά της. Την Παρασκευή, όμως, αντιλήφθηκαν ότι το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά νόμιζαν.

«Η διεύθυνση του ξενοδοχείου μας χειρίστηκε το ζήτημα πολύ λάθος, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ή εξήγηση από το προσωπικό για το τι συμβαίνει ούτως ώστε να μην πανικοβληθούμε. Ήταν φρικτό να ακούμε 5χρονα και 10χρονα να ρωτούν τους γονείς τους αν θα πλησιάσει η φωτιά.

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη το πρωί του Σαββάτου, όταν σύννεφα καπνού άρχισαν να σκεπάζουν την περιοχή. «Τότε, ρώτησα κάποιον από το προσωπικό αν είμαστε ασφαλείς και η απάντηση που πήρα ήταν αρνητική. Στο ξενοδοχείο επικρατούσε αναστάτωση, με τους επισκέπτες να ζητούν εξηγήσεις».

Όπως λέει, ο φόβος κι ο πανικός είχαν αρχίσει να κυριεύουν τους πάντες. «Λαμβάναμε διαφορετικά μηνύματα, από εκκένωση προς το αεροδρόμιο μέχρι εκκένωση προς άλλα χωριά του νησιού. Ήταν ξεκάθαρο ότι κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε. Στη συνέχεια, υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, κάνοντας την κατάσταση ακόμα χειρότερη».

Η ίδια, ωστόσο, ήταν από τους «τυχερούς» της όλης υπόθεσης, αφού κατάφερε με την οικογένειά της να μεταφερθεί με λεωφορείο στο αεροδρόμιο, απ’ όπου και αναχώρησε για τη Βρετανία. Σε αντίθεση με άλλους παραθεριστές, οι οποίοι είτε με βαλίτσες στο χέρι περπατούσαν στους δρόμους της Ρόδου σε μια προσπάθεια να βρουν ασφαλές καταφύγιο είτε εγκατέλειψαν τις περιοχές που διέμεναν διά θαλάσσης.

Σημειώνεται πως, μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, κατά την επιχείρηση του Λιμενικού για τον απεγκλωβισμό ατόμων από παραλίες απομακρύνθηκαν περίπου 2.500 άτομα. «Πολλοί από αυτούς», όπως λέει η Blair Fiander, «μας είπαν πως δεν ήταν σίγουροι πού πήγαιναν».

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ ό,τι συνέβη. Προς το παρόν, όμως, νιώθω χαρούμενη που η οικογένειά μου είναι ασφαλής. Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με όλους όσοι βρίσκονται ακόμα εκεί, επειδή η κατάσταση χειροτερεύει».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα