Φωτιά στην Αττική: Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους – “Το κράτος δεν κάνει τίποτα, κοιμάται”

Διαβάζεται σε 5'
Πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική.
Πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική. ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Την έλλειψη βοήθειας, την ολιγωρία και την πενιχρή δραστηριότητα πτητικών μέσων καταγγέλλουν οι κάτοικοι των περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής που έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Σε κατάσταση απόγνωσης και απελπισίας βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής, οι οποίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, με την φωτιά να συνεχίζει να κατακαίει δάση και περιουσίες.

Δεκάδες πολίτες ρίχτηκαν στη μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους, με πολλούς εξ αυτών να καταγγέλλουν ολιγωρία και έλλειψη βοήθειας από τις αρχές, καθώς και πενιχρή δραστηριότητα από τα πτητικά μέσα, απευθύνοντας, την ίδια στιγμή, εκκλήσεις για περισσότερες δυνάμεις και, ειδικά, για εναέρια.

Αρκετοί κάτοικοι, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους, προσπαθούν με ό,τι μέσα διαθέτουν, όπως κουβάδες και λάστιχα, να σβήσουν τις φλόγες που έχουν φτάσει μέχρι τα σπίτια τους, ενώ ακόμη και οι δήμαρχοι ορισμένων περιοχών κάνουν λόγο για ελάχιστα πτητικά μέσα.

Πολίτης στη Νέα Πεντέλη: “Το κράτος δεν κάνει τίποτα, κοιμάται”

“Το κράτος δεν κάνει τίποτα, κοιμάται. Πού είναι τα πυροσβεστικά; Δεν υπάρχει ούτε ένα. Το κράτος τι κάνει, όχι τι κάνουν οι γείτονες! Πού είναι το κράτος;” κατήγγειλε έξαλλος κάτοικος στην περιοχή της Νέας Πεντέλης, ο οποίος μόνος του προσπαθούσε να σώσει το σπίτι του.

Πάτημα Βριλησσίων – Μαρτυρία πολίτη: “Τώρα που σβήσαμε τη φωτιά, ήρθε το πυροσβετικό”

Αβοήθητος δήλωσε κάτοικος στο Πάτημα Βριλησσίων, που κατάφερε μόνος του, μαζί με γείτονες, να σώσει τα σπίτια της περιοχής του. Όπως κατήγγειλε:

Έμεινα μόνος μου. Τις πρώτες ώρες ήμουν μόνος μου. Το πρώτο πυροσβεστικό ήρθε τώρα. Τώρα που σβήσαμε τη φωτιά, ήρθε το πυροσβεστικό… Με τα λάστιχα και τους κουβάδες. Μετά ήρθαν και κάτι παιδιά και βοήθησαν. Δεν κάηκε σπίτι, τρέχαμε μία από ‘κει, μία από ‘δω”. 

Κάτοικος Νέας Μάκρης: “Πρέπει να καούν τα σπίτια μας για να έρθουν τα εναέρια μέσα;”

Κάτοικος του οικισμού Ανατολή, στη Νέα Μάκρη, κατήγγειλε ότι δεν περνούν εδώ και πολλές ώρες αεροσκάφη για να σώσουν την περιοχή, δηλώνοντας ότι και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, είναι ελάχιστες.

“Είμαστε πίσω ακριβώς από τον σταθμό της ΔΕΗ. Έχει να περάσει Ericsson… Δεν περάσαν καθόλου βέβαια… Αυτά τα 35-40 αεροπλάνα που πετάνε για να σβήσουν τις φωτιές, εμείς δεν τα έχουμε δει. Είδαμε τέσσερα ελικόπτερα Ericsson πρωί πρωί και μετά τα χάσαμε, τα χάσαμε εντελώς. Αυτά τα 38 και τα 40 αεροπλάνα που πετάξανε σήμερα, δεν τα έχουμε δει πουθενά. Δεν τα έχουμε δει. Επίγειες δυνάμεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει ένα πυροσβεστικό δεξιά μας στα 500-600 μέτρα και ένα στα αριστερά μας στο 1 χιλιόμετρο. Κατεβαίνουν κάτω, για να καούν τα σπίτια. Κι έρχεται η αστυνομία και μου λέει να φύγω από το σπίτι μου, γιατί θα καεί. Όχι, ρε φίλε, δεν φεύγω εγώ από το σπίτι μου. Είχε μια ύφεση νωρίτερα η φωτιά και μετά τα εναέρια σηκώθηκαν και έφυγαν. Πήγαν πιο κάτω, που καίγονταν σπίτια. Αλλά, γιατί να καούν και τα δικά μας σπίτια; Δηλαδή, πρέπει να καούν και τα δικά μας σπίτια για να έρθουν τα εναέρια;“.

Βριλήσσια: “Παλεύουμε, μήπως προλάβουμε και σώσουμε κάτι”

Κάτοικοι στα Βριλήσσια προσπαθούν μόνοι τους να σώσουν τα σπίτια τους, αρνούμενοι να εκκενώσουν τις περιουσίες τους. Με ό,τι μέσα διαθέτουν, παλεύουν.

“Γίνεται χαλασμός. Μας είπαν για εκκένωση, αλλά ποιος να αφήσει το σπίτι του; Με κόπο και ιδρώτα το έφτιαξαν οι γονείς μου. Όλοι έχουν έρθει, παιδιά, φίλοι του γιου μου, παλεύουμε. Τα ζώα τα διώξαμε όλα, όλα. Τι να κάνω, τι να κάνω; Καθόμαστε, μήπως προλάβουμε και σώσουμε κάτι. Λάστιχα, κουβάδες, τα έχω πετάξει όλα έξω. Εδώ, η γειτονιά, τα σπίτια καίγονται” δήλωσε γυναίκα στα Βριλήσσια.

Βριλήσσια: “Δεν υπάρχει κανένας για να σβήσει τη φωτιά, είναι πολύ λίγοι”

“Δεν υπάρχει κανένας για να τη σβήσει τη φωτιά. Μόνο εμείς είμαστε πάνω, δεν υπάρχει κανένας για να μας βοηθήσει. Εδώ πάνω τίποτα. Είναι πολύ λίγοι, δεν έχουν στείλει σχεδόν κανέναν. Είναι ένα πυροσβεστικό από κάτω κι ένα εδώ πέρα. Από πάνω καίγονται” δήλωσε στην κάμερα του Star νεαρός κάτοικος των Βριλησσίων, ο οποίος προσπαθεί με άλλους εθελοντές να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς.

Δήμαρχος Πεντέλης: “Θα έχουμε εκρήξεις, θα ανατιναχθούμε”

Νωρίτερα, η δήμαρχος Πεντέλης, Νατάσσα Κοσμοπούλου, έκανε έκκληση για περισσότερα πτητικά μέσα, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος εκρήξεων.

Έχουμε ένα ελικόπτερο. Αλλά δεν φτάνει. Δίνεται μάχη παντού… Αλλά έχουμε πυλώνες, θα έχουμε εκρήξεις, θα ανατιναχθούμε. Η περιοχή βρίσκεται στο έλεος μίας τεράστιας αναζωπύρωσης την τελευταία ώρα και οι τοπικές αρχές, μαζί με τους κατοίκους, που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σε μία προσπάθεια να σώσουν ό,τι σώζεται. Απευθύνουν αγωνιώδη έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα και κυρίως για Canadairείπε.

Δήμαρχος Χαλανδρίου: “Δεν έχω δει πυροσβεστική”

Δεν έχω δει πυροσβεστική. Υπάρχουν 5 υδροφόρες, που προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση” είχε δηλώσει νωρίτερα ο δήμαρχος Χαλανδρίου Συμεών Ρούσσος, όταν η φωτιά πέρασε την Αναπάυσεως.

Κάτοικοι στο Σουφάνι: “Τα πυροσβεστικά πού είναι;”

“Καίγονται περιουσίες. Κινδυνεύουμε. Τα πυροσβεστικά πού είναι; Πού είναι οι δυνάμεις;” δήλωσε κάτοικος του οικισμού Σουφάνι, καταγγέλλοντας πως δεν υπάρχει βοήθεια, ενώ άλλος συμπλήρωσε: “Περιμένουμε ώρα με την ώρα. Θα καούμε ζωντανοί. Πού είναι τα πυροσβεστικά;”.

Σοκάρει κάτοικος στον Βαρνάβα: “Τα πυροσβεστικά ήταν έξω από τις βίλες”

“Είχαν στείλει μόνο δύο ελικόπτερα, τα οποία έκαναν 45 λεπτά να έρθουν” δήλωσε αρχικά κάτοικος στον Βαρνάβα, της οποίας το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς. Όλα τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν έξω από τις βίλες της περιοχής και όχι στα σπίτια που καίγονταν. Έξω από το σπίτι μου ήταν ένα πυροσβεστικό που έφυγε αμέσως μόλις ξέσπασε η φωτιά, χωρίς να ρίξει σταγόνα. Το σπίτι μας το είχαμε έξι μήνες. Αλλά δεν ήταν πλουσιόσπιτο, για αυτό δεν το έσωσαν. Εμείς καταστραφήκαμε, χάσαμε τα πάντα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα