Φωτιά στην Εύβοια: Τριπλό μέτωπο – Σε ετοιμότητα το Λιμενικό

Διαβάζεται σε 4'
Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια
Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια INTIME NEWS

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια που κινείται σε τρία μέτωπα. Δεκάδες εναέρια και 189 Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεσή της. Σε πλήρη ετοιμότητα και το Λιμενικό. Στην περιοχή σπεύσει ο Βασίλης Κικίλιας.

Τρία είναι πλέον τα μέτωπα -τα οποία τείνουν να γίνουν ένα ενιαίο- στα οποία μαίνεται η μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην Εύβοια, από το μεσημέρι της Δευτέρας (29/7).

Η φωτιά έχει λάβει πλέον πολύ επικίνδυνες διαστάσεις -κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων- και για την κατάσβεσή της έχει υπάρξει τεράστια κινητοποίηση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων.

Ειδικότερα, σε ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, του πυράρχου Βασίλη Βαθρακογιάννη, επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς στην Εύβοια
Εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς στην Εύβοια INTIME NEWS

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Επιπλέον, μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από την Αγία Μαρίνα 53 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα.

Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή, πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής. Επίσης, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Λόγω της κατάστασης μεταβαίνει εκτάκτως στην περιοχή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, όπου θα συμμετάσχει στη συντονιστική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αυτή τη στιγμή το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια.

Φωτιά στην Εύβοια INTIME

Επιπρόσθετα τόνισε ότι εξ αρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας. Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Την τελευταία ώρα, εστάλη μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους της περιοχής Κοσκινά, να απομακρυνθούν προς Ζάρακες.

Νωρίτερα, εστάλησαν διαδοχικά μηνύματα από την υπηρεσία 112, ζητώντας την εκκένωση των κάτωθι οικισμών:

  • Κριεζά
  • Πετριές
  • Κοσκινάς

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το evima.gr, τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθεια κατάσβεσης. Ο ίδιος φέρεται να έπαθε εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Αλιβερίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια
Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια Eviathema.gr / EUROKINISSI

Βίντεο από το σημείο της φωτιάς

Τις τελευταίες ώρες, κάτοικοι από τις γύρω περιοχές και κυρίως από τον Δύστο, δίνουν μάχη για να μπορέσουν να ανακόψουν τη φωτιά. Με τα τρακτέρ, τις υδροφόρες και κάθε είδους μηχανήματα, επιχειρούν να δημιουργήσουν ζώνες που δεν θα επιτρέψουν στη φωτιά επεκταθεί.

«Με τα τρακτέρ κόβουμε χωράφια και δρόμους για να μην περνάει η φωτιά προς τον κάμπο» λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοι στο Evima.gr. Σε κάποια σημεία, πάντως, οι φλόγες πέρασαν την Εθνική Οδό, δημιουργώντας μεγάλο μέτωπο μέσα στον κάμπο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα