Φωτιά στην Ύδρα: “Οι επιβάτες της θαλαμηγού έβλεπαν ποδόσφαιρο” – Τι υποστηρίζει το πλήρωμα

Διαβάζεται σε 4'
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΘΑΛΑΜΗΓΟΣ "ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Ι"
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΘΑΛΑΜΗΓΟΣ "ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Ι" Eurokinissi

Τι υποστηρίζουν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού “Persefoni”, που απολογούνται σήμερα στον ανακριτή για την πυρκαγιά στην Ύδρα.

Νεώτερα στοιχεία για όσα φέρεται να συνέβησαν με τη θαλαμηγό “Persefoni” και τη φωτιά που προκλήθηκε στην Ύδρα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, προκύπτουν από τον φάκελο της υπόθεσης και την εκδοχή των 13 μελών του πληρώματος, που συνελήφθησαν και αναμένεται να απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή Πειραιά.

Η υπερασπιστική γραμμή των 13 κατηγορούμενων είναι ότι κανένας από όσους επέβαιναν στη θαλαμηγό – πλήρωμα και επιβάτες – δεν έκανε χρήση βεγγαλικών ή πυροτεχνημάτων, επομένως η πυρκαγιά προκλήθηκε από άγνωστη αιτία. Η υπόθεση έλαβε τα τελευταία 24ωρα διεθνείς διαστάσεις , καθώς στο σκάφος φέρεται να επέβαιναν Καζάκοι ολιγάρχες, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν ούτε εξετάστηκαν ως μάρτυρες από τις ελληνικές Αρχές, αντίθετα τούς επιτράπηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο πλοίαρχος της θαλαμηγού κατέθεσε ότι μέλος του πληρώματος τού επισήμανε την ύπαρξη καπνού στον όρμο της Ύδρας. «Ειδοποίησα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας άμεσα στις 22:32 από το κινητό μου τον αριθμό 199 και κατόπιν τον αριθμό 112, όπως μου υποδείχθηκε», κατέθεσε. Ο πλοίαρχος λέει ότι στο σκάφος δεν γινόταν καμία γιορτή, αντίθετα περιγράφει ότι οι επιβάτες είχαν δειπνήσει στην Ύδρα νωρίτερα την ίδια μέρα και είχαν επιστρέψει στη θαλαμηγό, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες και τον Αργοσαρωνικό.

Ο πλοίαρχος αναφέρει ότι η αναχώρηση των επιβατών από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πριν το μεσημέρι του Σαββάτου, ήταν προγραμματισμένη. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο ίδιος λέει ότι η θαλαμηγός κατέπλευσε στη Βουλιαγμένη και το επόμενο πρωί, αφού οι υψηλοί επιβάτες κολύμπησαν στη θάλασσα ανοιχτά της παραλίας του Λαιμού Βουλιαγμένης, προετοιμάστηκε κανονικά η αναχώρησή τους.

Οι καταθέσεις του πληρώματος – Το κρίσιμο στοιχείο

Τα 13 μέλη του ελληνικού πληρώματος επιμένουν ότι κανείς από τη θαλαμηγό, είτε μέλος του πληρώματος είτε επιβάτης, δεν έκανε χρήση φωτοβολίδων, βεγγαλικών ή πυροτεχνημάτων και επικαλούνται γι’ αυτό ως επιχείρημα ότι σε σχετικό έλεγχο οι ναυτικές φωτοβολίδες του σκάφος βρέθηκαν άθικτες. «Ο μάρτυρας παραπλέοντος σκάφους αναφέρει ρητά στην κατάθεσή του ότι ουδέποτε μίλησε για εκτόξευση πυροτεχνημάτων από τη θαλαμηγό “Persefoni”», υποστηρίζουν.

Τα μέλη του πληρώματος αναφέρουν ότι η απόσταση του σκάφους από τη στεριά ήταν μεγαλύτερη από 350 μέτρα και η κατεύθυνση του ανέμου αντίθετη (σημ. βόρεια), επομένως, σύμφωνα πάντα με τη δική τους εκδοχή, δεν υπήρχε η δυνατότητα, με την κοινή πείρα, όπως λένε, να ριχτεί μια τέτοια βολή που θα προκαλούσε την πυρκαγιά στον όρμο της Ύδρας.

Κρίσιμο στοιχείο στην υπόθεση είναι οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, μελών πληρώματος σκάφους σε παρακείμενο όρμο, του νησιού, οι οποίοι ανέφεραν κρότους από εκρήξεις βεγγαλικών κι επιπλέον κατέθεσαν πως, όταν προσέγγισαν το σημείο, είδαν ένα βοηθητικό σκάφος της θαλαμηγού να πηγαινοέρχεται στην ακτή, μεταφέροντας πίσω στο σκάφος άτομα που κρατούσαν τσάντες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν η φωτιά να προκλήθηκε από βεγγαλικά που ρίχτηκαν από τους Καζάκους επιβάτες στη στεριά και όχι πάνω στη θαλαμηγό.

Οι 13 κατηγορούμενοι λένε ότι στις ίδιες καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων γίνεται λόγος για «μικρό φουσκωτό», το οποίο με εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα. Όπως αναφέρουν, τα δύο μικρά βοηθητικά σκάφη της θαλαμηγού δεν μπορούν να πιάσουν μεγάλες ταχύτητες. Αυτό μπορεί να κάνει μόνο το λεγόμενο tender boat του σκάφους, το οποίο όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «μικρό φουσκωτό», σύμφωνα με την υπερασπιστική τους γραμμή.

To NEWS24/7 πληροφορείται ότι κατά τη σημερινή τους απολογία οι 13 πρόκειται να υποβάλουν μία τεχνική έκθεση πραγματογνώμονα, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία χρήσης βεγγαλικών. «Το μόνο στοιχείο που μας συνδέει με την πυρκαγιά στην Ύδρα είναι ότι το σκάφος βρισκόταν ανοιχτά του ίδιου όρμου, στον οποίο ξέσπασε», πρόκειται να υποστηρίξουν απολογούμενοι σήμερα στον ανακριτή.

Διεθνείς διαστάσεις

Στο μεταξύ, διεθνείς διαστάσεις προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι δέκα επιβάτες του σκάφους, μεταξύ αυτών Καζάκοι ολιγάρχες, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, με στενές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, αναχώρησαν την επόμενη μέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας με ιδιωτικό τζετ, χωρίς προβλήματα.

Αξιωματικός της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής φέρεται να κατέθεσε ότι οι επιβάτες της θαλαμηγού εξετάστηκαν μόνο προφορικά, παρότι ήταν τουλάχιστον μάρτυρες στην υπόθεση. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, στις προφορικές τους εξηγήσεις οι Καζάκοι ανέφεραν ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Ύδρα, οι ίδιοι βρίσκονταν στο σαλόνι του σκάφους, παρακολουθώντας στην τηλεόραση αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα