Φωτιά στην Ύδρα: Στον εισαγγελέα το πλήρωμα της θαλαμηγού – Η μαρτυρία καπετάνιου

Διαβάζεται σε 3'
Μεταγωγή των 13 μελών του πληρώματος της θαλαμηγού "Περσεφόνη" στον Εισαγγελέα
Μεταγωγή των 13 μελών του πληρώματος της θαλαμηγού "Περσεφόνη" στον Εισαγγελέα ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασαν σήμερα οι 13 συλληφθέντες, μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού που φέρεται να εμπλέκεται στη φωτιά στην Ύδρα, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη των 17 ατόμων που το είχαν ναυλώσει.

Στον εισαγγελέα έφτασαν το μεσημέρι της Κυριακής (23/6), οι 13 συλληφθέντες για τη φωτιά στην Ύδρα, η οποία φέρεται να προκλήθηκε από πυροτεχνήματα που πυροδοτήθηκαν από θαλαμηγό, στην οποία επέβαιναν.

Το εν λόγω σκάφος κατέπλευσε το Σάββατο στη Βουλιαγμένη και λίγο αργότερα συνελήφθησαν οι 13 ημεδαποί, οι οποίοι φέρεται να είναι όλοι μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος είχαν ναυλώσει 17 άτομα με καταγωγή από το Καζακστάν, για τους οποίους από τις ελληνικές αρχές δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά έκαψε πευκοδάσος στην παραλία του Αγίου Νικολάου, σε σημείο που ήταν εξαιρετικά δύσβατο, χωρίς πάντως να απειληθεί κάποιος οικισμός. Όταν οι δράστες αντιλήφθηκαν ότι προκάλεσαν πυρκαγιά στην ξηρά, προσπάθησαν να τη σβήσουν και, όταν δεν τα κατάφεραν, ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Το Πυροσβεστικό Σώμα είχε ζητήσει -και έλαβε- από το Λιμενικό τα στίγματα όλων των σκαφών που βρίσκονταν το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή, καθώς και βιντεοληπτικό υλικό, ενώ διεξήχθησαν έρευνες πάνω στη θαλαμηγό.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση η πυροσβεστική υπηρεσία:

«Συνελήφθησαν στις 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Υδρας, τις βραδινές ώρες, στις 21 Ιουνίου 2024. Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν το πρωί της Κυριακής ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά».

Η κατάθεση καπετάνιου του διπλανού σκάφους

Σημειώνεται πως για την υπόθεση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, φέρεται να υπάρχει κατάθεση καπετάνιου διπλανού σκάφους που βρισκόταν στην περιοχή.

Όπως είπε στις Αρχές, άκουσε κρότο και είδε λάμψη, ωστόσο δεν είδε τα πυροτεχνήματα. Ο ίδιος δεν παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις Αρχές, αλλά κλήθηκε έπειτα από έρευνα για τα παραπλέοντα σκάφη την ώρα που έγινε το περιστατικό.

Οι ποινές

Σύμφωνα με το Star, λόγω του νέου αυστηρού ποινικού κώδικα, οι 13 που συνελήφθησαν για τα βεγγαλικά ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές, καθώς στον νέο κώδικα γίνεται ρητή αναφορά και σε περιπτώσεις με φωτοβολίδες και βεγγαλικά όπως η συγκεκριμένη.

Ποιες μπορεί να είναι οι ποινές;

  • Φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο.
  • (Για μεγαλύτερες καταστροφές) φυλάκιση τουλάχιστον 5 ετών και χρηματικό πρόστιμο καθώς θεωρείται κακούργημα.
  • Ποινές χωρίς αναστολή.
  • Τα δε πρόστιμα, μπορεί να είναι πολύ τσουχτερά, από 10 έως 200.000 ευρώ.
  • Αν κρίνει το δικαστήριο μπορεί να υπάρξει ακόμα και δέσμευση περιουσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα