Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κερατέα – Καμένα σπίτια και απεγκλωβισμοί

Διαβάζεται σε 4'
Μεγάλη φωτιά στην Κερατέα
Μεγάλη φωτιά στην Κερατέα EUROKINISSI

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Πλάκα Κερατέας, όπου έχουν ήδη καεί τουλάχιστον τρία σπίτια. Συνεχείς εκκενώσεις. Πολύ δυνατοί άνεμοι στην περιοχή.

Άσχημες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Πλάκα Κερατέας Αττικής.

Η φωτιά έχει φτάσει ήδη σε σπίτια, νοτίως του οικισμού της Πλάκας, περίπου ανάμεσα σε Παλιοκαμάριζα και Άγιο Γεώργιο Θορικού, ενώ επεκτάθηκε γρήγορα. Στο σημείο έγινε μεγάλη κινητοποίηση εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Φωτιά στην Κερατέα
Φωτιά στην Κερατέα EUROKINISSI

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σπίτια που έχουν παραδοθεί στις φλόγες. 

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 52 απεγκλωβισμούς κατοίκων και δεκάδες απομακρύνσεις κατοίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εστίες. 

Υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων (οι ριπές ξεπερνούν τα 9 μποφόρ), των διάσπαρτων οικιών μέσα σε χωράφια και της χαμηλής βλάστησης (ξερά χόρτα και στην πλειονότητά τους ακαθάριστα οικόπεδα).

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: “Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δίνουμε μεγάλη μάχη”

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα καταστροφές από τη φωτιά στην περιοχή της Πλάκας Κερατέας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί το μέτωπο και μην προχωρήσει προς τον δρυμό και το Σούνιο.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές», δήλωσε αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουκάς και στη συνέχεια, τόνισε: «Δίνουμε μεγάλη μάχη. Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής τόνισε πως η αεροπορική βάση «την έχει γλιτώσει και δεν κινδυνεύει».

“Η εικόνα είναι τραγική. Δυστυχώς έγινε αυτό που δεν θέλαμε να γίνει, να επεκταθεί η φωτιά. Οι εστίες είναι πάρα πολλές”, είπε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Θανάσης Μακροδημήτρης, ο οποίος πρόσθεσε: “Έχουν καεί σίγουρα τρία σπίτια στην Πλάκα Κερατέας”. Ο ίδιος μάλιστα έκανε έκκληση για ενισχύσεις με περισσότερα εναέρια μέσα.

Παράλληλα, λόγω της φωτιάς, δόθηκε εντολή για εκκένωση οικισμών. Ειδικότερα, στις 14:22 εστάλη μήνυμα από το 112 που ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή ‘Αγιος Κωνσταντίνος Λαυρίου απομακρυνθείτε μέσω Καμάριζας Λαυρίου προς Λαύριο». Στις 13:46 εστάλη μήνυμα που έλεγε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μαρκάτι και ‘Αγιο Γεώργιο Θωρικού απομακρυνθείτε μέσω Π.Ε.Ο. Αθηνών-Λαυρίου προς Λαύριο».

Φωτιά στην Κερατέα
Φωτιά στην Κερατέα EUROKINISSI

Υπενθυμίζεται ότι στις 12:35, είχε σταλεί μήνυμα από το 112 που καλούσε όσους βρίσκονταν στους οικισμούς Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα στη Κερατέα να απομακρυνθούν Π.Ε.Ο. Αθηνών-Λαυρίου προς Λαύριο.

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Επίσης, ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 39 οχήματα, 9 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 μποφόρ, ενώ οι ριπές του ανέμου φθάνουν τα 9 μποφόρ δυσχεραίνοντας αρκετά την προσπάθεια κατάσβεσης.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η συντονιστική σύσκεψη για την πυρκαγιά που συγκάλεσε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας , των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ η Αστυνομία προχώρησε σε νέες εκτροπές κυκλοφορίας λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα.

Αναλυτικά οι εκτροπές που είναι σε ισχύ:

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας από την πλευρά Τογάνι

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας από την είσοδο για Μαρκάτι

-Λεωφορος Αθηνών – Σουνίου και λεωφόρος Καραμανλή

-Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης

-Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα