Φωτιά στην Σέριφο: Καλύτερη εικόνα – Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες

Διαβάζεται σε 3'
Φωτιά στην Σέριφο: Καλύτερη εικόνα – Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες
Sofia Tsala/Facebook

Ολονύχτια μάχη στη φωτιά στην Σέριφο, με την κατάσταση να παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα τις πρώτες πρωινές ώρες. Χωρίς ενεργό μέτωπο η Πάρνηθα.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Σέριφο το απόγευμα του Σαββάτου (29/6), σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λιβάδι, που σύντομα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, με τη συνδρομή των εθελοντών, έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Για την κατάσβεση των διάσπαρτων εστιών που παραμένουν ενεργές, συνεχίζουν και επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 7 πυροσβεστών με 3 οχήματα που μετέβησαν χθες το απόγευμα ακτοπλοϊκώς από την Σύρο και 22 πυροσβεστών με 11 οχήματα που μετέβησαν χθες το βράδυ από Πειραιά, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχει διατεθεί και ένα 1 ελικόπτερο.

Για προληπτικούς λόγους εξαιτίας των δυνατών ανέμων εκδόθηκαν τρία μηνύματα «112» για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Ράμος και Λιβάδι Σερίφου, Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι προς Χώρα Σερίφου, Λιβαδάκια και Καράβι.

Υπάρχουν αναφορές και για κάποιες ζημιές σε σπίτια και σε ένα εκκλησάκι.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα

Καλή είναι και η κατάσταση στην Πάρνηθα, όπου από το απόγευμα του Σαββάτου (29/6) η φωτιά στο Κατσιμίδι παραμένει χωρίς ενεργό μέτωπο και με διάσπαρτες μικροεστίες εντός του καμένου.

Επί ποδός παραμένουν 220 πυροσβέστες με 60 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα.

Πυρκαγιά στην περιοχή Κατσιμίδι στους πρόποδες της Πάρνηθας σε δασική έκταση ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ/ EUROKINISSI

Η φωτιά ξεκίνησε αρχικά στο άκαυτο κομμάτι κοντά στις ταβέρνες, απέχοντας ωστόσο από τον Δρυμό, ενώ κινήθηκε προς τα βασιλικά κτήματα, σε περιοχή που έχει καεί ξανά, αλλά έχει χαμηλή βλάστηση.

Αναφορικά με τα αίτια της φωτιάς, σε επικοινωνία της ΕΡΤ με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο Διαχειριστής διέψευσε τις φήμες ότι αυτή ξεκίνησε από δικό του πυλώνα, λέγοντας ότι “δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη”.

Για την κατάσβεσή έσπευσαν 80 πυροσβέστες με 4 πεζοπόρα τμήματα και 30 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων έφτανε τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα, Κυριακή (30/6) σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα