Μαίνεται η φωτιά στην Ανδρο-Υπό έλεγχο αυτή στο Μαρκόπουλο

Διαβάζεται σε 7'
Κατάσβεση πυρκαγιάς
Κατάσβεση πυρκαγιάς Alexandros Litsardakis / SOOC

Αντιμέτωπες με τις αναζωπυρώσεις είναι στην Ηλεία οι πυροσβεστικές δυνάμεις, δίνοντας μάχη να περιορίσουν τη φωτιά, με τους ισχυρούς ανέμους να είναι ο μεγάλος εχθρός. Νέα πύρινα μέτωπα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις αλλά και τα νέα πύρινα μέτωπα που ξεσπούν σε όλη τη χώρα δίνουν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, με την Πολιτική Προστασία να βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή, καθώς και για σήμερα, Σάββατο (22/06) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Ο πύρινος εφιάλτης ξύπνησε ξανά μετά από λίγα 24ωρα στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου λίγο μετά τις 1:30 ξέσπασε πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση και αυτή τη στιγμή καίει κοντά στον οικισμό. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα, ενώ από αέρος συντρέχουν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Λίγο μετά τις 2:30 έγινε κατορθωτό η φωτιά να ελεγχθεί στο μεγαλύτερο μέρος της.

Φωτιά ξέσπασε και στα Καλύβια Θορικού και άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τεθεί άμεσα υπό μερικό έλεγχο.

Φωτιά στην Άνδρο – Ήχησε το 112

Σε εξέλιξη βρίσκεται και πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι στο νησί της Άνδρου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει δασική έκταση στην περιοχή Στραπουριές. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα ενώ κατευθύνονται στο νησί προκειμένου να συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά Άνδρου προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Χώρα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: “Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά Άνδρου απομακρυνθείτε προς Χώρα Άνδρου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών“.

Κίνδυνος αναζωπυρώσεων στην Ηλεία

Το μέτωπο της Ηλείας είναι αυτό στο οποίο εστιάζουν περισσότερο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς το πρωί του Σαββάτου (22/06) υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βαλμοράχη, σε σημείο που δεν κάηκε την 21η Ιουνίου, την οποία κατάφεραν να σβήσουν.

“Είχαμε το πρωί κάποιες αναζωπυρώσεις που τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο”, δήλωσε στο ilialive.gr  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, αναφέροντας επίσης πως για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 7 αεροσκάφη και 160 περίπου πυροσβέστες.

Σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χρηστοδουλόπουλο, μας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά ενεργό μέτωπο στην περιοχή της Πηνείας. “Το πρωί αναζωπυρώθηκε ένα μέτωπο στη Βάλμη, επιχείρησαν τα εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις και έγινε γρήγορη κατάσβεση. Δεν υπάρχει άλλο ενεργό μέτωπο. Οι επίγειες δυνάμεις αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτες στην περιοχή μήπως υπάρξει αναζωπύρωση και τα μηχανήματα έργων δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες σε επικίνδυνες περιοχές περιμετρικά των χωριών  Μανδαράκι, Βάλμη, Απιδούλα και Λάττα και τους οικισμούς τους”.

Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ο Δήμαρχος Ήλιδας μιλάει, σε μια πρώτη εκτίμηση, για 15 περίπου στάβλους, στέγες σπιτιών και πολλές εκτάσεις ελαιόδεντρων, ενώ ολοσχερώς καταστράφηκε ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Απιδούλα.

“Αν ο αέρας παραμείνει  σε λογικά επίπεδα και όχι στα χθεσινά εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος”, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (21/06) σε δύσβατη δασική περιοχή στο Παρανέστι Δράμας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά είναι χωρίς ενεργό μέτωπο. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 43 πυροσβέστες και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Νωρίτερα, φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ρέστη της Σαλαμίνας, μεταξύ των οικισμών Γαλήνη και Αγ. Ιωάννη, ενώ ήχησε και εκεί το 112. Γρήγορα ωστόσο οι δυνάμεις κατάφεραν να τη θέσουν υπό μερικό έλεγχο άμεσα. Στο πλαίσιο μάλιστα της κατάσβεσης της πυρκαγιάς ένα πυροσβεστικό όχημα ανετράπη με αποτέλεσμα ένας εκ των πυροσβεστών να μεταφέρεται στο Κέντρο Υγείας. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπάρχει εικόνα για την κατάσταση της υγείας του.

Ενημέρωση της Πυροσβεστικής ανέφερε νωρίτερα πως όλες οι φωτιές έχουν οριοθετηθεί και πλέον εμφανίζονται διάσπαρτες εστίες και όχι αρραγές πύρινο μέτωπο σε Σιμόπουλο, Λάτα και Πρόδρομο όπου έχει πέσει όλο το βάρος των προσπαθειών των αντρών και των γυναικών της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 162 πυροσβέστες με 57 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος επιχειρούν 8 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, κάτω από καλύτερες συνθήκες αφού έχει πέσει η ένταση των ανέμων, τουλάχιστον έως το μεσημέρι, γιατί από εκεί και μετά αναμένεται να ενταθούν εκ νέου.

Στην Ύδρα, η φωτιά που ξέσπασε σε πευκοδάσος, στην περιοχή Μπίστι, έχει πλέον οριοθετηθεί. Εξετάζεται και διερευνάται πληροφορία ότι η πυρκαγιά ξέσπασε από βεγγαλικά που έριχναν οι επιβαίνοντες ενός γιοτ, δίπλα από την παραλία του Αγίου Νικολάου.

Καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στο Αλποχώρι, η οποία οριοθετήθηκε χθες το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 19 οχήματα. Η φωτιά έχει καταστρέψει έως τώρα αγροτοδασικές εκτάσεις, ενώ έχει προκαλέσει επίσης καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις, ποιμνιοστάσια αλλά και σε κατοικίες τόσο στην Ηλεία, όσο και στην Αχαΐα, όπου συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά στο Κρανίδι Αργολίδας, ενώ στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 57 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα. Τεράστιες είναι ζημιές σε ελαιόδεντρα, ενώ σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες,

Σε εξέλιξη βρίσκεται, τέλος πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο.

Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος φωτιάς

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα