Φωτιά στο Μάτι: Φυλάκιση 30 μηνών στον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλο

Διαβάζεται σε 3'
Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος
Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος EUROKINISSI

Ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, για τις πιέσεις που άσκησε στον πραγματογνώμονα για τις πυρκαγιές στο Μάτι.

Ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, για την υπόθεση πιέσεων που κατά την κατηγορία άσκησε στον πραγματογνώμονα, Δημήτρη Λιότσιο αναφορικά με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Στη δικαστική αίθουσα οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στην εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής του υπαρχηγού της πυροσβεστικής κατά το έτος 2018, για τις κατηγορίες της απόπειρας παράνομης βίας και της παράβασης καθήκοντος, ενώ το δικαστήριο του επιδίκασε και δικαστικά έξοδα 1.000 ευρώ. Νωρίτερα και η Εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την καταδίκη του Β. Ματθαιόπουλου όπως κατηγορείται.

Ο Β. Ματιαιόπουλος πάντως δεν ήταν παρών στη διαδικασία ούτε προκειμένου να απολογηθεί. Αντ’ αυτού αναγνώστηκε δήλωση του όπως αποδέχθηκε τος σε βάρος του κατηγορίες: «Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου». Παράλληλα, αρνήθηκε την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Νωρίτερα, ο πραγματογνώμονας, Δ. Λιότσιου κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου αναφέροντας ότι «έκανε κάποια ερωτήματα προς το ΕΣΚΕ. Με το που κατέθεσα τα πρώτα ερωτήματα συνάντησα κάποιες αντιδράσεις, ότι, δηλαδή δεν είχα δικαίωμα σύμφωνα με το διοριστήριο να κάνω τέτοια ερωτήματα. Οι αντιδράσεις ήταν από Ματθαιόπουλο. Όταν τυγχάνε να βρεθούμε μου έλεγε «τι μαλακίες ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό, «άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…» και άλλα».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι τον Ιούλιο του 2018 συναντήθηκε με τον τότε προϊστάμενο του Βασίλη Ματθαιόπουλο που του ζήτησε να μην συντάξει την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα, αλλά να αποδώσει ευθύνες στην άναρχη δόμηση της πόλης.

Τέλος, ανέφερε ότι υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για την απομάκρυνση των πολιτών.

Όπως κατέθεσε, στο επόμενο διάστημα οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν ενώ υπήρξαν και απειλές και πιέσεις όπως :«πρόσεξε τι γράψεις, θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω και στην πρώτη φωτιά δε θα μου σηκώνει εναέρια, ότι το ότι συνέβη στην πυρκαγιά της Μάνης και στα Κύθηρα και ότι έτσι γίνονται τα παιχνίδια».

Παρά τις απειλές, ο μάρτυρας συνέχισε το έργο του με τη συνδρομή του τότε προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίος, ο οποία τον διαβεβαίωσε ότι θα προστατευθεί. «Μετά από όλο αυτό με καλεί ο ανακριτής Μαρνέρης, όπου επί δύο χρόνια έκανε καλή έρευνα και χάρη σε αυτόν έφτασε αυτή η υπόθεση εκεί που έφτασε. Δεν θα έφτανε. Όλη η παρέμβαση που έγινε ήταν μόνο και μόνο για να θαφτεί η υπόθεση» εξήγησε ο μάρτυρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα