Φωτιά στο Μάτι: Μη αντιμετωπίσιμο το φαινόμενο κατά τον αντιπεριφερειάρχη Π. Φιλίππου
Καταθέτοντας στους εισαγγελείς για τη φονική φωτιά, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου υποστηρίζει πως "αρμοδιότητα και απόλυτη ευθύνη έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία".
- 19 Οκτωβρίου 2018 19:50
“Η πληροφόρηση που είχα ήταν ότι το φαινόμενο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί”. Με αυτά τα λόγια ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου, αναφέρεται στη φονική φωτιά της 23 Ιουλίου, καταθέτοντας ενώπιον των εισαγγελικών λειτουργών.
Ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό την ημέρα της θανάσιμης φωτιάς που σήμερα μετρά 99 νεκρούς, κλήθηκε από τους εισαγγελείς Ηλ. Ζαγοραίο και Βαρβ. Γνεσούλη που χειρίστηκαν την έρευνα, προκειμένου να καταθέσει τη δική τους θέση γύρω από τις αρμοδιότητες των φορέων.
Ο ίδιος υποστήριξε πως για την διάσωση των κατοίκων «αρμοδιότητα και απόλυτη ευθύνη έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία» υπογραμμίζοντας ότι «πρακτικά δεν υπήρχε δυνατότητα για οποιαδήποτε παρέμβαση λόγω του μεγέθους της ταχύτητας και της σφοδρότητας της φωτιάς». Μάλιστα, προσκόμισε και την έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την οποία –όπως είπε- «προκύπτει ότι η ταχύτητα των ανέμων στη συγκεκριμένη περιοχή» και την έκθεση του ΕΚΠΑ του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, η οποία «αναφέρει πέντε επιστημονικούς λόγους για τους οποίους αποφαίνεται ότι η πυρκαγιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί”.
To πόρισμα Λιούτσιου
Ωστόσο, στην ογκωδέστατη δικογραφία της προκαταρκτικής έρευνας για την πυρκαγιά στο Μάτι, περιλαμβάνεται και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του αξιωματικού Π.Σ., Δημ. Λιότσιου, ο οποίος καταλήγει σε ένα ελαφρώς διαφορετικό συμπέρασμα.
«Γενικά εκτιμώ ότι ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από τη γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων, κατά τη διαχείριση της κρίσης. Η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού, στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής», υποστηρίζει ο πραγματογνώμονας τον οποίο διόρισε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. και προσθέτει: «Με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν (από τη Λεωφόρο Μαραθώνας έως και την ακτογραμμή) για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ , δηλαδή 15 με 29 λεπτά άνετου βαδίσματος».