Φωτιά στο Μάτι: Ποινικές διώξεις κατά 20
Σε βάρος 20 ατόμων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τη φωτιά στο Μάτι. Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση για την εμπλοκή τεσσάρων προσώπων. Ακόμη έξι δικογραφίες σε εξέλιξη.
- 05 Μαρτίου 2019 16:39
Ποινική δίωξη προσωποποιημένη (in personam) άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τρεις πλημμεληματικές πράξεις, αναφορικά με τη φονική φωτιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα της Ανατολικής Αττικής την 23η Ιουλίου, αφήνοντας πίσω της 100 νεκρούς.
Οι εισαγγελείς Νικ. Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος υπό την εποπτεία του Νικ. Ζαγοραίος, με την πολυσέλιδη διάταξή τους «είδαν» ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για είκοσι συνολικά άτομα, ανάμεσά τους η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Ιω. Καπάκης, οι δήμαρχοι Μαραθώνα και Ραφήνας, Ηλίας Ψινάκης και Ευάγγελος Μπουρνούς, ο κάτοικος Νταού Πεντέλης από τον οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής. Ανάμεσα στα επίμαχα πρόσωπα είναι και εμπλεκόμενοι οι οποίοι δεν κλήθηκαν να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις.
Τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, που έχουν αποδοθεί κατά περίσταση, είναι τα εξής:
– Εμπρησμός από αμέλεια
– Ανθρωποκτονία απο αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως
– Σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη.
Η ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, διαβιβάζεται πλέον σε τακτικό ανακριτή, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πλημμελήματα, καθώς αυτή είναι η διαδικασία όταν η δίωξη αφορά σε κατά συρροή πράξεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κωδικα Ποινικής δικονομίας, ενώ ρόλο έπαιξε και η σοβαρότητα της υπόθεσης. Μάλιστα, προβλέπονται ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια.
Από τα άτομα που κλήθηκαν στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας, συνολικά τέσσερα απαλλάσσονται και με εισαγγελική διάταξη, το σκέλος που τα αφορά μπαίνει στο αρχείο. Να σημειωθεί ότι η διάταξη έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής.
Χάος και κατάρρευση του συστήματος
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 393 σελίδες της διάταξης με την οποία ζητείται η άσκηση της ποινικής δίωξης, καταγράφεται το χάος που επικράτησε το διάστημα που η φωτιά κατέκαιγε το Νέο Βουτζά και το Μάτι, αλλά και η κατάρρευση του συστήματος. Προέκυψε δε, κατά πληροφορίες, ότι οι πέντε συνολικά υπηρεσίες που συμμετείχαν στην κατάσβεση (Περιφέρεια Αττικής, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προατασίας, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική και οι εμπλεκόμενοι δήμοι) δεν μπόρεσαν να οργανωθούν.
Κατά τις ίδιες πηγές, περιγράφονται αναλυτικά οι ευθύνες των αρμοδίωνσε προληπτικό σταδιο -έως και ένα εξαμηνο πριν τη φωτιά- αλλά και κατά την ημέρα της 23ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως κάθε υπηρεσία έχει διαφορετικές ευθύνες, οι οποίες μπορεί να αλληλοκαλύπτονται χωρίς ωστόσο αυτό να αναιρεί τις ποινικές ευθύνες που είχαν οι αρμόδιοι.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται περίπου 350 καταθέσεις ενώπιον εισαγγελέων, προανακριτικών υπαλλήλων και αξιωματικών της πυροσβεστικής. Παρά την ενδελεχή έρευνα, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα- μετά την άσκηση των ποινικών δίωξεων- δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι πολίτες έχουν υποστεί βλάβες από τη φονική πυρκαγιά.
Έξι δικογραφίες ακόμη σε εξέλιξη
Η έρευνα για τα όσα συνέβησαν την 23η Ιουλίου, μπορεί να ολολληρώθηκε ως προς τις ευθύνες των αρμόδιων πέντε υπηρεσιών, ωστόσο συνεχίζονται ακόμα έξι και συγκεκριμένα:
– Το σκέλος που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, το οποίο διαχωρίστηκε και έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για να κρίνει την ενδεχόμενη εμπλοκή τους,
– Το σκέλος που αφορά σε αξιωματικούς του λιμενικού σώματος, για τους οποίους διενεργείται παράλληλη δικογραφία από τον Εισαγγελέα Ναυτοδικείου, οι οποίοι είναι είτε μηνυόμενοι είτε που προέκυψαν από έρευνα
– Αντίστοιχη έρευνα διενεργείται και από το στρατοδικείο για αξιωματικούς του Στρατού
– Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις, δηλαδή τις αυθαίρετες κατασκευές αλλά και η κταπσταση του αιγιαλού. Για την υπόθεση αναμένεται να διαταχθεί η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης
– Δικογραφια για αναντιστοιχίες στο συστήμα πυροσβεστικης. Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε με ανωμοτί καταθέσεις για το αδίκημα της ψεύδους βεβαίωσης, ωστόσο κτά πληροφορίες ακόμα δεν εχει προκύψει δόλος ή αμέλεια.
– Δικογραφία για για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, η οποία ξεκίνησε μετά από μήνυση.
Δούρου: Ακόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν
«Καμία δικονομική διαδικασία δεν μπορεί να σβήσει την ανείπωτη θλίψη που αισθάνομαι και θα αισθάνομαι για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική», δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με αφορμή την πλημμεληματική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία κατά 20 αυτοδιοικητικών και κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και η ίδια, για την τραγωδία στο Μάτι.
«Ως πολιτικό πρόσωπο, απέναντι σε αυτή την τραγωδία έχω δηλώσει ότι υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη του συστήματος και του κράτους, και μάλιστα διαχρονικά», συνεχίζει η κ. Δούρου. «Άναρχη δόμηση, ελλιπής αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής, αργός εκσυγχρονισμός των δομών του κράτους, κωλύματα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Ένα σύνολο ευθυνών, που οδηγεί πίσω στον χρόνο και αφορά όλους όσοι άσκησαν διοίκηση» εξηγεί και σημειώνει «Την ίδια στιγμή αποτελεί πεποίθησή μου ότι όλοι όσοι διοικούν δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης».
Η Ρένα Δούρου προασπίζεται τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας δηλώνοντας πως γνωρίζει «ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης κατάσβεσης έπραξαν το καθήκον τους» και προσθέτει: «Ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοί μου, με τη συνδρομή κάποιων ΜΜΕ, επιχείρησαν να “σηκώσουν” τις όποιες πολιτικές ευθύνες για χρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού … προκειμένου να δημιουργήσουν τον αντιπερισπασμό που εναγωνίως αναζητούσαν, στη θύελλα σκανδάλων και διαφθοράς που βαρύνει τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες ανήκουν και εκμεταλλεύονται μια εθνική τραγωδία και τη δυστυχία που την συνοδεύει».
Υπογραμμίζει ότι η ατομική της στάση είναι διαφορετική «από το να απειλώ τη Δικαιοσύνη ή να κλαυθμηρίζω περί “διώξεων” -όπως αυτοί που το κάνουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ποινικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες δεκαετιών- και να συκοφαντώ τους πολιτικούς αντιπάλους». «Η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η περιφερειάρχης Αττικής κλείνοντας τη δήλωση της με αναφορά στον Σαρλ ντε Γκωλ «ένας κορυφαίος Ευρωπαίος πολιτικός», που έλεγε “Η αναισθησία σημαίνει ήττα” υπενθυμίζει ότι «στην Περιφέρεια Αττικής, με μεγάλη ευαισθησία και έχοντας επιλέξει να εργαζόμαστε αθόρυβα και δυνατά, κερδίσαμε τη μάχη κατά της διαφθοράς, υπέρ της νομιμότητας, ενάντια στη διαρκή καταστροφή του περιβάλλοντος και κατά της ασέβειας στην τήρηση του νόμου. Με δύο λέξεις τη μάχη ενάντια στο ένοχο και επαίσχυντο παρελθόν, με σκοπό η τραγωδία στην Ανατολική Αττική να είναι η τελευταία».