Φωτιά στο Ρέθυμνο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις κοινότητες

Διαβάζεται σε 3'
Φωτιά στο Ρέθυμνο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις κοινότητες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Ανυπολόγιστες καταστροφές από τη μεγάλη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις δημοτικές κοινότητες. Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή.

Καταστροφική ήταν η μεγάλη φωτιά που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της και συνεχίζει να καίει για για τρίτη ημέρα στο νότιο Ρέθυμνο.

Η φωτιά έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης, ελαιώνες, μελίσσια και ζώα, χωρίς ακόμα να έχει γίνει η επίσημη καταμέτρηση.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «έχουν καεί κυρίως με καλλιεργήσιμη γη και ελαιώνες, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία των κατοίκων και του δήμου».

Λόγω της φωτιάς, οι δημοτικές κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Ανω Μέρους και Αποδούλου του δήμου Αμαρίου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την απόφαση, που υπέγραψε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν μήνα, έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Το αίτημα από τον δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό υποβλήθηκε λόγω της σοβαρότητας των πυρκαγιών και των εκτεταμένων καταστροφών που έχουν προκληθεί.

Ο δήμος Αμαρίου παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τις Αρχές, καταβάλλοντας, σύμφωνα με τον κ. Μουρτζανό, κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των πολιτών και επιδιώκει την εκκίνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή – Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά

Σαφώς καλύτερη η κατάσταση σήμερα, Παρασκευή (9/8) όπου δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο, με την δύναμη της Πυροσβεστικής να παραμένει ισχυρή στην περιοχή

Όπως μεταδίδει το neakriti.gr, η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Ρέθυμνο συνεχίζεται αδιάκοπα, με ρίψεις νερού από αέρος και επιχειρήσεις από επίγειες δυνάμεις, καθώς παραμένουν διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, φτάνοντας σε ορισμένες περιοχές τα 7 μποφόρ.

Ο κ. Μιχάλης Σαρρής, εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας στο Ρέθυμνο, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ξεφύγει κάποια εστία, αλλά διαβεβαίωσε πως η πορεία της φωτιάς έχει ανακοπεί και δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να καεί.

Επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

Χθες, Πέμπτη (8/8), έγιναν εννέα συνολικά εκκενώσεις οικισμών καθώς η φωτιά πλησίαζε στις περιοχές.

Με τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι ηλικιωμένοι κάτοικοι και με λεωφορεία του ΚΤΕΛ μεταφέρθηκαν σε άλλα χωριά.

Ευτυχώς οι φλόγες δεν κατέστρεψαν κάποιο σπίτι στους οικισμούς, με τους κατοίκους σήμερα να επιστρέφουν σταδιακά στα σπίτια τους.

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε κατά τις χθεσινές δηλώσεις ότι ήδη είναι σε επικοινωνία με τον κ. Τριαντόπουλο προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τη φωτιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα