Φωτιά στον Έβρο: Δίχως τέλος ο εφιάλτης – Άνιση μάχη με τους ανέμους

Φωτιά στον Έβρο: Δίχως τέλος ο εφιάλτης – Άνιση μάχη με τους ανέμους
Φωτιά στον Έβρο Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Άκαρπες οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης να θέσουν τη φωτιά στον Έβρο υπό έλεγχο, καθώς οι άνεμοι γύρισαν αλλά δεν κατευθύνθηκαν προς τις αντιπυρικές ζώνες. Δυσοίωνες οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες.

Με νέες αναζωπυρώσεις βρίσκεται αντιμέτωπη για ακόμα ένα βράδυ η Πυροσβεστική στις περιοχές Λευκίμμη, Τρείς Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά στον Έβρο, με την τελευταία να αποτελεί και το μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο δόθηκε νωρίτερα εντολή εκκένωσης με ενεργοποίηση του 112 καλώντας όσους βρίσκονται στην περιοχή Κοτρωνιά να απομακρυνθούν προς την περιοχή Γιαννούλη.

Δυστυχώς όλη η προσπάθεια που είχε γίνει για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι άνεμοι γύρισαν με αποτέλεσμα οι φλόγες να μην κατευθυνθούν προς τις αντιπυρικές ζώνες αλλά από την αντίθετη πλευρά, δυσκολεύοντας περισσότερο το έργο των πυροσβεστών, τους οποίους περιμένει ακόμα μια δύσκολη νύχτα, η 11η κατά σειρά.

Δυσοίωνες όμως είναι και οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή, η οποία έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, με τα στοιχεία της Κομισιόν να αναφέρουν πως η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστικά του μεγέθους της καταστροφής είναι και τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο πύρινο μέτωπο έχει καταστρέψει μια περιοχή μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη.

Η διαπίστωση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα δραματικά λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Έβρου, στη σκιά δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, που αμφισβήτησαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο από το αστεροσκοπείο, καθώς και εκείνα του copernicus την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την έκταση των περιοχών που κάηκαν από τις μεγάλες φωτιές που πλήττουν την χώρα, με τελευταία αυτή της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη, που έκανε λόγο για “προπαγάνδα των αριθμών”.

Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 474 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από, Κύπρο (ένα αεροσκάφος, που επιχειρεί στη Αλεξανδρούπολη και 31 πυροσβέστες που επιχείρησαν στα Λυκομάγουλα Έβρου), Γερμανία (δύο αεροσκάφη, που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Γαλλία (δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης), Τσεχία (ένα ελικόπτερο, που επιχειρεί στο Δίστομο Βοιωτίας και 30 πυροσβέστες με έξι οχήματα, που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου), Ρουμανία (53 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που επιχειρούν στην Κίρκη Αλεξανδρούπολης), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου), Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 8 οχήματα, που επιχειρούν στη Λευκίμμη Αλεξανδρούπολης), Σερβία (16 πυροσβέστες με 4 οχήματα, που επιχειρούν στο Παπίκιο Κομοτηνής), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς).

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα