Φωτιές: Άνιση μάχη με τις φλόγες σε όλη τη χώρα – Σύσκεψη με τη συμμετοχή και της ΕΥΠ

Φωτιές: Άνιση μάχη με τις φλόγες σε όλη τη χώρα – Σύσκεψη με τη συμμετοχή και της ΕΥΠ
Σε πύρινο κλοιό η χώρα INTIME NEWS

Δύσκολο παραμένει το έργο της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση των διάσπαρτων μετώπων σε όλη τη χώρα. Πάνω από 460 πυροσβέστες επιχειρούν σε πολλαπλά μέτωπα, με τα δυσκολότερα να είναι σε Αλεξανδρούπολη, Εύβοια και Βοιωτία. Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για εκκενώσεις οικισμών.

Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα παραμένουν σε εξέλιξη, με τη σημερινή ημέρα να είναι από τις πιο δύσκολες, καθώς εκδηλώθηκαν πολλά και δύσκολα μέτωπα, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Στην Αλεξανδρούπολη, το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο, μαίνεται στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 15 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών.

Επί τόπου παραμένουν και επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Η φωτιά έχει αφήσει πίσω της καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ ειδικά στο μέτωπο της Νίψας επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην ανοίξει περισσότερο η έκταση του μετώπου και κατευθυνθεί προς το δάσος.

Στην περιοχή έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής.

Νέο μέτωπο στη Βοιωτία – Ένας νεκρός από τη φωτιά στον Πρόδρομο

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στην Ταρσό Βοιωτίας σε χαμηλή βλάστηση και σε δύσβατο σημείο, όπου κι εκεί δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του 122. Επί τόπου έχουν σπεύσει και επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στην αγροτοδασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Παραλίας Σαράντη και επιχειρούν επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 5 Ε/Π.

Ζητήθηκε η εκκένωση των κατοίκων στην Παραλία Σαράντη προς Θίσβη. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βοιωτία, στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα που είχε βγει σε κεντρικό δρόμο ζήτησε βοήθεια από άνδρες της Πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος βρισκόταν σε κτηνοτροφική μονάδα.

Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν μέσα στο μαντρί έναν ηλικιωμένο άνδρα περίπου 80 ετών χωρίς τις αισθήσεις του πιθανόν από τις αναθυμιάσεις, ο οποίος έχασε την ζωή του.

Κύθνος: Φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο – Μήνυμα του 112 για εκκένωση

Το απόγευμα της Δευτέρας ξέσπασε φωτιά και στην Κύθνο, στην παραλία Σκύλου και καίει ξερά χόρτα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά βρίσκεται πολύ κοντά σε ξενοδοχείο.

Γι’ αυτό το λόγο, εστάλη μήνυμα 112 για να εκκενώσουν τον όρμο προς Δρυοπίδα.

Παράλληλα, στον απεγκλωβισμό 20 ατόμων από ιδιωτικά σκάφη προχώρησαν οι αρχές λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται ένα πλοίο του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, 3 ακτοπλοϊκά επιβατικά ενώ σπεύδει ένα ακόμα σκάφος από τον λιμένα του Λαυρίου.

Εκκενώσεις και στα Ψαχνά

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην θέση Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, όπου από σκουπιδότοπο η φωτιά πέρασε σε χορτολιβαδική έκταση και λόγω των δυνατών ανέμων έχει πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και εξελίσσεται σε ενιαίο μεγάλο πύρινο μέτωπο, μεταξύ των περιοχών Προφήτης Ηλίας Ψαχνών και Αρτάκης.

Εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη και στη συνέχεια για την Νέα Αρτάκη και τον Βατώντα προς Χαλκίδα.

Επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.

Τραυματίστηκαν πυροσβέστες στο Διαλεκτό Καβάλας

Μαίνεται μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Διαλεκτό Καβάλας κοντά στα σπίτια, όπου εκδόθηκε εντολή εκκένωση για το Διαλεκτό.

Επίσης δόθηκε εντολή εκκένωσης για Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα προς κόμβο Χρυσούπολης.

Δύο πυροσβέστες μάλιστα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και τραυματίστηκαν έχοντας υποστεί εγκαύματα ο ένας στο πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια, ενώ υπέστη φθορές και το πυροσβεστικό όχημα. Στο σημείο επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 4 Ε/Π.

Νέα μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς

Παράλληλα με το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη, ξέσπασε νέα φωτιά μέσα στο δάσος της Δαδιάς, όπου έχουν σπεύσει και επιχειρούν 36 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 4 Ε/Π.

Νέα φωτιά στα Λάβαρα Έβρου-Εντολή εκκένωσης

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου κοντά στον οικισμό και ήδη δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατοίκων στα Λάβαρα προς Ορεστιάδα. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ.

Φωτιά στο Άνω Δροσίνη Ροδόπης

Η φωτιά που έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στο Άνω Δροσίνη Ροδόπης μαίνεται χωρίς να απειλεί όμως κατοικημένες περιοχές. Κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 Α/Φ.

Νέα φωτιά στον Μίσχο Ροδόπης – Εκκένωση δύο χωριών

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχος Ροδόπης, ακριβώς πάνω από το χωριό, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση των κατοίκων από το Μίσχο και το Μέγα Πιστό προς Ίασμο, καθώς επίσης για τους οικισμούς Πολύανθο, Σώστη, Ληνό προς Κομοτηνή. Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 Α/Φ και 1 Ε/Π.

Άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών σε Τανάγρα και Ζάκυνθο

Άμεσα τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα στην Αγία Μαρίνα Ζακύνθου, στο Μαυροβούνι Τανάγρας Βοιωτίας και στον Ασπρόπυργο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Έκτακτη σύσκεψη

Έκτακτη ευρεία διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια.

Στη σύσκεψη μετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος και Πυροσβεστικού Σώματος όπως και ο Διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ακολουθεί η δήλωση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια:

«Οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα πύρινα μέτωπα, καθώς οι εστίες δεν μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο.

Από χθες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές και μόνο στον Έβρο 14 διαφορετικές εστίες.

Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες.

Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με τους συναδέλφους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, και του Λιμενικού, καθώς και του Διοικητή της ΕΥΠ.

Αποφασίστηκε:

Πρώτον, απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί.

Δεύτερον, αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Τρίτον, απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τέταρτον, αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής.

Και πέμπτον, αν κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις».

Από την Πυροσβεστική επισημαίνεται προς τους πολίτες ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού κατηγορίας 5 όπως θα βρισκόμαστε και αύριο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων οι οποίοι θα φτάνουν τα 8 και 9 bf.

Βοήθεια στη χώρα μας με ενισχύσεις προσφέρουν η Κύπρος με δύο αεροσκάφη Air-Tractors που φτάνουν σήμερα το απόγευμα και η Ρουμανία αποστέλλει 56 πυροσβέστες με 10 υδροφόρα οχήματα και δύο βοηθητικά που θα φτάσουν τα ξημερώματα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα